Florin Cîțu anunță introducerea educației sexuale în școli în cadrul „Educației pentru viață”

Laurentiu Gheorghe | 23.06.2021

Premierul Cîțu a anunțat marți seară că soluția găsită împreună cu ministrul Educației constă în introducerea în cadrul unui nou modul „Educație pentru viață” și a educației sexuale.

Pe aceeași temă

După respingerea de către Senat a predării în școli a educației sexuale fără acordul prealabil al părinților, premierul Florin Cîțu a anunțat marți seară că s-a găsit o soluție de compromis, care nu mai implică Parlamentul, astfel încât elevii să fie înscriși automat la lecțiile de educație sexuală, situație identică cu orele de religie. Părinții au posibilitatea de a-și retrage copii de la aceste ore dacă doresc acest lucru.

Plenul Senatului a respins marţi o propunere privind introducerea orei de „Educație sanitară” (care conține și educație sexuală) fără solicitarea acordului părinţilor. Astfel, senatorii au decis că ora de „Educație sanitară” se va organiza doar pentru elevii pentru care părinții fac o cerere în acest sens.

„Sunt foarte supărat”, a zis premierul Florin Cîțu, legat de acest subiect, marți, la TVR 1.

El a spus că a vorbit cu ministrul Educației și de anul viitor se va introduce ora de educatie sexuala pentru toti elevii cu posibilitatea ca parintii sa faca o cerere scrisa daca vor sa isi retraga copilul de la acesta ora.

„Am vorbit cu ministrul Cîmpeanu după acest vot si am luat decizia si o vom implementa, curricula tine de Ministerul Educatiei prin legea educatiei, va introduce de anul viitor o clasa care se va numi, cred, „Educatie pentru viata”. Va fi introdusa automat, dar parintii care doresc sa isi retraga copiii din acea clasa vor putea sa o faca. Va functiona ca ora de religie. Cred ca ministrul Educatiei va anunta zilele urmatoare, decizia este luata (...) Este atributul ministrului sa faca curricula pt anul viitor si va introduce aceasta ora”, a spus premierul, la TVR 1.

Ministerul Educației Sorin Cîmpeanu a propus marți ca educația sexuală să fie cuprinsă într-un modul, numit Educație pentru viață, care să fie predat din clasa a 5-a până în clasa a 12-a, câte o oră pe săptămână.

„Sunt dezbateri în coaliție, punctul meu de vedere este extrem de clar: educația sexuală este extrem de importantă și trebuie să fie făcută. Acordul părintelui va fi necesar în următoarea formă, va fi propunerea Ministerului Educației: toți elevii se înscriu la o disciplină care să conțină elementele de educație sexuală având posibilitatea retragerii tuturor acelora pentru care părinții nu sunt de acord. Este același principiu aplicat în 2015 la ora de religie”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Acesta a precizat că educația sexuală este integrată în momentul de față în programa de educație sanitară, „o disciplină opțională care se face de către foarte puțini elevi, în funcție de an, între 6 și 9 la sută”.

El propune ca educația sexuală să fie inclusă într-o disciplină modulară, numită Educație pentru viață.

„Nu este o disciplină care să poată fi predată din clasa a 5-a până în clasa a 12-a în fiecare săptămână, câte o oră pe săptămână. Pe cale de consecință, propunerea Ministerului Educației este aceea de a fi integrată această disciplină, printr-o repartizare a noțiunilor treptată, corelată cu vârsta elevilor, alături de disciplina de educație sanitară, de educație pentru alimentație sănătoasă, de educație juridică, de educație financiară, de toate pe care am putea să le prindem, într-un concept modular sub conceptul Educație pentru viață, care să fie obligatoriu, o oră pe săptămână de la clasa a 5-a pănâ la a 12-a”, a mai spus ministrul Educației.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22