Pe aceeași temă
Premierul Cîțu a atacat pe unul dintre cei mai importanți miniștri USR PLUS, pe Drulă de la Transporturi, și le-a dat termen miniștrilor să prezinte până la finalul săptămânii execuția bugetară pe 6 luni. Cîțu a spus că este de neacceptat ca 20 de miliarde de lei din credite bugetare să rămână necheltuite, în special de la investiții și de la ofinanțarea proiectelor cu fonduri europene dar să ceară în plus alte 40 de miliarde de lei.
„În acelaşi timp, nu pot să iau în serios propuneri care vin de la ministere de suplimentare sau de realocare a resurselor suplimentare de 40 de miliarde de lei, când sunt 20 de miliarde de lei necheltuiţi. De aici începem cu rectificarea bugetară, de aici încep discuţiile pe rectificarea bugetară", a explicat Cîţu.
„Vreau să fie foarte clar - nu ne batem joc de banii românilor. Cine nu a cheltuit banii până acum, trebuie să vină cu explicaţii foarte bune, pentru că nu putem să punem bani, să alocăm resurse în buget şi să le ţinem acolo degeaba. Sunt ministere, şi voi prezenta acest lucru în raportul semestrial, unde avem proiecte cu execuţie zero, la ministere la care, am auzit tot pe surse, miniştrii care spun că au o execuţie foarte bună. Nu poţi să spui că ai execuţie bună când ai bani alocaţi şi ai proiecte cu execuţie zero după şase luni de zile", a mai spus premierul.
Drulă să prezinte execuția bugetară
El a dat drept exemplu Ministerul Transporturilor, de unde ar trebui să ia bani, nu să dea și i-a cerut lui Cătălin Drulă să prezinte urgent execuția bugetară.
„La Ministerul Transporturilor ar trebui să iau bani, nu să dau, după execuția bugetară, ca să începem așa. În Ministerul Finanțelor, acțiuni generale, avem cotizația la UE, ajutoare de stat, dobânzi. Îmi pare rău, eu anul trecut am încercat să explic și încă sunt colegi care spun că acolo sunt bani din fondul de rezervă”, a declarat premierul la finalul ședinței de Guvern.
Atacul frontal la o altă piesă grea a USR PLUS, Cătălin Drulă, după demiterea ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, a provocat reacția vehementă a copreședinților USR PLUS, Dan Barna și Dacian Cioloș, care consideră derizorie suma de 322 de milioane de lei acordată Transporturilor, deși Cătălin Drulă ceruse de 10 ori mai mult.
Pentru joi este programată o întâlnire care se anunță foarte încinsă între Dan Barna, Dacian Cioloș și Florin Cîțu unde se va discuta despre situația creată la Transporturi.
Ministerul Transporturilor solicitase să se acorde suplimentar pentru investiții 3 miliarde de lei pentru la capitolele:
Întreţinerea infrastructurii feroviare;
Întreţinerea infrastructurii rutiere;
Investiţii de capital în companiile subordonate pentru eficientizare şi redresare după pandemia COVID-19;
Obligaţii de plată.
Liderii USR PLUS sunt foarte enervați că în timp ce ministrul Drulă a primit doar 300 de milioane de lei, premierul Cîțu a alocat Fondului de Rezervă Bugetară 3 miliarde de lei, bani pe care guvernul îi distribuie autorităților locale.
Cele 3 miliarde puse deoparte pentru primari înseamnă, practic, o treime din suma totală de 8,99 miliarde prevăzută pentru rectificarea bugetară. Fondul de rezervă de la Ministerul Finanţelor, alimentat acum de premierul Florin Cîţu, era prevăzut la începutul anului la numai 590 milioane de lei.
Proiectul de rectificare bugetară urmează să fie aprobată în luna august.
„Un zombie politic”
Cătălin Drulă, vicepreședinte USR PLUS și ministru al Transporturilor, l-a criticat cel mai acid pe premierul Florin Cîțu pentru demiterea lui Vlad Voiculescu de la Sănătate: „Un zombie politic”, l-a caracterizat Drulă pe Cîțu, arătând că acesta și-a pierdut încrederea principalului partener de coaliție. El a cerut vehement înlocuirea lui Florin Cîțu din funcția de premier.
Despre demiterea lui Vlad Voiculescu, Drulă spunea în aprilie că a fost un gest iresponsabil, de imaturitate politică, un gest meschin aproape, un gest pe persoană, nu instituțional
Iar despre plângerea penală față de consilierul lui Vlad Voiculescu: „Gesturi de Belarus. Premierul pe de o parte își promovează imaginea de tip modern cu tricouri Metallica, pe de altă parte apelează la vechile trucuri cu Corpul de control, cu trimis la parchet”
Potrivit draftului pregătit de Ministerul de Finanţe, rectificarea bugetară va fi pozitivă.
Ministerul Sănătăţii va primi în plus peste 3,5 miliarde de lei, Ministerul Finanţelor peste 3 miliarde de lei, iar Ministerul Dezvoltării peste 1,8 miliarde de lei.
Peste 7 milioane de lei va primi în plus şi Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, peste 6 milioane Ministerul Energiei, peste 5 milioane Ministerul Mediului, peste 3 milioane Ministerul Transporturilor şi peste 2 milioane Ministerul Educaţiei.
Cele mai mari tăieri de fonduri se vor înrgistra la Ministerul Muncii, de unde Ministerul de Finanţe, condus intermar de premierul Florin Cîţu, îşi propune să taie peste 2,7 miliarde de lei. De asemenea, se vor tăia fonduri de la Curtea de Conturi şi de la Senat.