Pe aceeași temă
Guvernul a anunțat miercuri că va sesiza Curtea Constituțională în privința moțiunii de cenzură depuse de USR PLUS și AUR, despre care consideră că a fost depusă nelegal, parte din semnături fiind falsificate.
„Dacă Curtea Condtituțională ne dă nouă dreptate, voi veni public și voi cere demisia președintelui Camerei Deputaților și Senatului pentru ceea ce au făcut în această perioadă”, a declarat Florin Cîțu joi, după ședința de guvern.
El a precizat că nu va participa la ședința Parlamentului în care se va citi moțiunea: „Nu girez astfel de acte în Parlamentul României, abuzurile celor doi președinți”.
Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri că Guvernul va sesiza Curtea Constituțională a României în privința moțiunii de cenzură depuse de USR PLUS și AUR, despre care consideră că a fost depusă nelegal.
„Vă anunţ că Guvernul va sesiza Curtea Constituţională pentru conflict juridic între Guvern şi Parlamentul României. Există dubii şi în modul la care au fost depuse aceste semnături”, a spus Florin Cîțu.
Joi, la ora 16.00, s-a întrunit plenul Parlamentului, convocat de preşedinţii Camerei Deputaţilor și Senatului, Ludovic Orban și Anca Dragu, pentru prezentarea moţiunii de cenzură iniţiată de USR PLUS şi AUR împotriva Guvernului Cîțu.
Ionuț Moșteanu, liderul grupului USR PLUS, a cerut o nouă ordine de zi – calendarul moțiunii de cenzură. Propunerea USR PLUS a picat la vot cu 117 voturi pentru și 217 voturi împotrivă. Propunerea de accelerare a moțiunii de cenzură a picat la vot. Parlamentarii PSD au votat cot la cot cu cei ai PNL
Votul în privința moțiunii a fost amânat după decizia CCR.
Context
Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a declarat joi că decizia Birourilor Permanente reunite de a amâna votul asupra moțiunii de cenzură până la decizia CCR privind sesizarea Guvernului este „profund neconstituțională”.
”Astăzi, o majoritate din Birourile Permanente reunite a decis amânarea dezbaterii şi votului pe moţiunea de cenzură, utilizând ca temei conflictul juriic de natură constituțională declanşat de Guvernul României prin prim-ministrul Florin Cîţu, cu Parlamentul, cu privire la depunerea moţiunii de cenzură. Poziţia mea a fost foarte clară şi limpede - am fost prezent şi nu am votat această propunere. Nu pentru că doresc să se dezbată moţiunea de cenzură mai repede, ci pentru că această propunere şi această decizie luată de Birourile Permanente reunite este profund neconstituţională”, a declarat Ludovic Orban.
Birourile Permanente reunite au decis că moţiunea de cenzură USR PLUS - AUR va fi citită joi, la ora 16:00, în plenul Parlamentului. De asemenea, la propunerea UDMR, votul asupra moţiunii se va da după ce Curtea Constituţională se pronunţă asupra sesizării Executivului cu privire la existenţa unui conflict juridic Guvern - Parlament privind moţiunea.
Executivul a solicitat Curţii Constituţionale să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României, pe de o parte, şi Guvernul României, pe de altă parte, născut din încălcarea dispoziţiilor constituţionale cu privire la modul în care a fost iniţiată şi depusă moţiunea de cenzură USR PLUS - AUR, respectiv din încălcarea dispoziţiilor constituţionale cu privire la modul în care moţiunea de cenzură iniţiată şi depusă contrar Constituţiei a fost comunicată ulterior Guvernului.
În documentul semnat de premier, Ludovic Orban este acuzat că a încălcat prevederile constituţionale pentru că nu a comunicat Guvernului moţiunea în ziua în care a fost depusă şi pentru că ulterior a comunicat o moţiune ”iniţiată şi depusă cu nerespectarea condiţiilor constituţionale privind numărul minim de semnături valide”. Documentul face referire la ”comportamentul neconstituţional şi neloial al Parlamentului prin Preşedintele Camerei Deputaţilor”.