Pe aceeași temă
„Țara noastră este victima propriului succes pentru că am avut o creștere economică mult mai rapidă decât estimarea”, a explicat acesta.
Fostul premier a subliniat că toate statele au aceste ajustări și că a fost luat în calcul scenariul conform căruia va fi pierdută o parte din finanțare.
„România este victima propriului succes, pentru că am crescut mult mai rapid decât era estimat în PNRR şi sumele sunt ajustate. Sumele erau prezentate la un PIB”, a explicat Cîţu.
Întrebat de unde trebuie tăiaţi aceşti bani, preşedintele PNL a spus: ”Nu se pierd bani, veţi vedea că totul este ajustat, există o procedură care va fi urmată”. Fostul premier a adăugat că ministrul Investiţiilor, Dan Vîlceanu, a prezentat acele articole din Acord la care se referă această ajustare.
„Nu este ceva grav sau ceva dificil”, a mai spus Florin Cîţu.
Preşedintele PNL a fost întrebat şi cum se poate face acea optimizare a PNRR, despre care vorbea preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.
„În declaraţii publice se pot spune multe lucruri şi poţi să optimizezi şi poţi face declaraţii, să îţi faci o agendă politică. Când vine vorba de lucruri concrete, încă nu am vazut nimic. Poate ar fi mai bine să discutăm înainte în coaliţie şi apoi la televizor, să vedem şi noi care sunt propuneri, eu nu ştiu nimic”, a răspuns liderul PNL.
Purtărtorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea a declarat, luni, după şedinţa Consiliului Naţional al PSD, că partidul îi cere ministrului Fondurilor Europene, Dan Vîceanu, să explice declaraţia prin care anunţa că România va pierde 2 miliarde de euro din finanţarea pe PNRR. ”Poate mai tăiem de la partea aceea de consultanţă, care e foarte mare”, a arătat senatorul.
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat joi că în PNRR există un mecanism de ajustare a granturilor, luând în calcul variaţia reală a PIB din 2020 şi variaţia agregată 2020/2021 „și în momentul în care înlocuieşti datele din prognoză pe care Comisia le-a considerat atunci când am calculat nivelul de granturi şi nivelul de împrumuturi cu datele reale, cu ce s-a întâmplat de fapt şi cu creşterea de 7% pe care România a avut-o, este posibil ca nivelul de granturi să se reducă”.
„Din estimările noastre, undeva aproape de 2 miliarde de euro. Şi e bine să ştiţi lucrul acesta, să ştie şi oamenii pentru că nu ştiu, aşa cum vă spuneam, câtă lume a citit ce scrie în PNRR şi după aceea pot exista şi redacţii care vor trata acest aspect ca fiind un dezastru pentru România şi uite ce s-a întâmplat, nimeni nu a ştiut şi uite cum România pierde din cauza cuiva nu ştiu câţi bani. Nu, acestea sunt chestiuni normale. Sunt trecute în PNRR şi practic granturile sunt calculate, aşa cum vă spuneam, la PIB-ul real din 2020 şi variaţia PIB-ului real agregat din 2020 / 2021”, a spus Dan Vîlceanu.
El a mai afirmat atunci că posibilitatea ca România să ceară renegocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă a ridicat semne de îngrijorare la Comisia Europeană și a reiterat că nu va avea loc o renegociere. El a susţinut că nu a existat în Guvern nicio discuţie despre renegocierea PNRR.