Florin Cîțu îl pune la punct pe Dan Barna: Premierul decide în privința remanierilor guvernamentale

Laurentiu Gheorghe | 24.02.2021

Prim-ministrul Florin Cîțu a ținut să-i reamintească lui Dan Barna că poate să demită orice ministru USR PLUS fără să-i ceară părerea, conform prevederilor constituționale privind remanierea.

Pe aceeași temă

Liderul USR, Dan Barna, vicepremier, a afirmat miercuri că prim-ministrul nu poate să schimbe un ministru USR PLUS fără să ceară acordul liderilor acestor partide. Premierul Cîțu a răspuns imediat, amintindu-i lui Barna că în Constituția României nu se vorbește de acceptul lui Barna sau Cioloș pentru demiterea unui ministru cu excepția situației când unul dintre cei doi ar fi prim-ministru.

„Eu respect Constituţia şi în Constituţie spune foarte clar cum se face o remaniere. Restul, discuţii politice, ce se întâmplă în spate asta este altceva. În momentul în care se ia o decizie, este doar decizia premierului şi are ultima decizie. În rest, discuţii putem să avem şi vom avea discuţii tot timpul. Eu doar vorbesc despre Constituție şi despre atribuţiile fiecărei persoane în Guvernul României”, a spus premierul.

Potrivit Constituției, remanierea guvernamentală se face la propunerea prim-ministrului. Președintele revocă şi numeşte, însă doar la propunerea premierului. Și șeful PNL, Ludovic Orban, a amintit de Constituție în ceea ce privește remanierea unui ministru. „Demiterea se face la propunerea premierului, prin decizia președintelui. Noi ne dorim ca fiecare ministru să aibă performanță, să nu fie necesară remanierea niciunui ministru”, a spus Orban.

Dan Barna a amenințat voalat chiar cu ruperea coaliției în cazul în care premierul ar remania un membru USR - PLUS. "Premierul poate să remanieze un ministru din partid, dar asta presupune remanierea întregii coaliții. Nu există varianta în care premierul ia cu mâna un ministru de la noi fără acordul nostru. Nu există nici varianta ca eu, unul dintre liderii Coaliției, să fac acest lucru cu un ministru PNL”, a spus Barna.

Acesta consideră că fiecare partid din coaliție își evaluează propriii miniștri.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22