Pe aceeași temă
„Ordonanța care amână plata ratele romanilor până la 9 luni(!!!) nu este retrasa! Câteva observații ale MFP care clarificau mai multe discuții apărute în spațiul public au fost omise din varianta trimisă spre publicare. Astăzi în ședința de guvern de la ora 17:00 corectăm această eroare”, a scris Cîțu pe Facebook.
El i-a răspuns astfel președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, cel care a publicat o adresă transmisă de secretarul general al guvernului, Antonel Tănase, prin care îi solicita retragerea de la publicarea în Monitorul Oficial a ordonanței de urgență.
Ciolacu a catalogat această ordonanță drept „o nouă dovadă de prostie și haos în care acest Guvern aruncă românii și firmele românești”.
Ministrul de Finante, Florin Citu, anunta ca ordonanta de urgenta prin care plata ratelor la banci se suspenda cu pana la 9 luni va fi corectata.
Potrivit acestuia, cateva observatii ale Ministerului de Finante care clarificau mai multe discutii aparute in spatiul public au fost omise din varianta trimisa spre publicare.
Florin Citu a tinut, totodata, sa infirme informatiile aparute, pe surse, la televiziunile de stiri, potrivit carora ordonanta de urgenta a fost retrasa de la publicare.
Potrivit acestuia, OUG va fi publicata dupa sedinta de guvern din aceasta seara.
„Ordonanta care amana plata ratele romanilor pana la 9 luni(!!!) nu este retrasa! Cateva observatii ale MFP care clarificau mai multe discutii aparute in spatiul public au fost omise din varianta trimisa spre publicare.
Astazi in sedinta de guvern de la ora 17:00 corectam aceasta eroare. Varianta cu toate observatiile incluse se va publica dupa sedinta de guvern de astazi", a scris Florin Citu pe Facebook.
Context
Saptamana trecuta, guvernul a adoptat ordonanta de urgenta prin care plata ratelor la banca se suspenda pana la 9 luni. Masura se aplica atat persoanelor fizice, cat si juridice, iar acestea pot solicita suspendarea platei ratelor chiar si mai putin de 9 luni.
„De la data intrarii in vigoare a OUG se poate suspenda plata ratelor cu pana la 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020. Se aplica atat persoanelor fizice cat si juridice. Insa debitorul poate solicita amanarea si o luna sau doua luni. Este posibil sa fie persoane sau companii care sa doreasca sa amane plata ratelor pe 1 sau 2, 3 luni”, a anuntat, saptamana trecuta, la finalul sedintei Executivului ministrul de Finante, Florin Citu.
De aceasta masura beneficiaza toate persoanele fizice si juridice care au fost afectate direct sau indirect de pandemia de coronavirus, a subliniat Florin Citu.
„Cine poate sa acceseze? Avand in vedere ca decizia a venit in urma pandemiei de coronavirus, iar decizia BNR se refera la persoanele afectate de aceasta criza, am introdus un articol care stipuleaza ca masura se aplica doar debitorilor ale caror venituri au fost afectate direct sau indirect de pandemie. Ce inseamna direct e foarte clar, indirect vom preciza in normele de aplicare a OUG. Dar in Romania cam toti am fost afectati”, a precizat Citu.
Cererile pentru suspendarea platii ratelor se pot face cel mai tarziu pana la incetarea starii de urgenta, a mentionat ministrul de Finante, insa nu inainte de publicare a normelor de aplicare.
„Cererile se pot face cel mai tarziu pana la incetarea starii de urgenta, dar nu inainte de a publica normele de aplicare. Si aplicarea OUG se va face dupa ce vor fi publicate normele, adica in cel mult 15 zile de la intrarea in vigoare a OUG. Sper ca pana saptamana viitoare sa fie gata normele. Trebuie subliniat ca se aplica persoanelor care nu au restante", a afirmat ministrul.
In ceea ce priveste dobanda pe perioada de suspendare a ratelor, Florin Citu a precizat ca aceasta se va capitaliza, adica se va adauga creditului, dar se va reesalona.
„Era o intrebare in spatiul public, ce se intampla cu dobanzile in momentul a trecut perioada de suspendare si daca trebuie sa platesti imediat rata marita cu suma dobanzilor. Nu se intampla acest lucru. La articolul 4 am stipulat ca dobanda datorata de debitor corespunzatoare sumelor scadente a caror plata este suspendata se capitalizeaza la soldul creditului existent. Deci se vor adauga creditului, dar se reesaloneaza pe toata durata creditului. Deci efortul nu va fi foarte mare imediat pentru a plati aceasta suma”, a explicat Florin Citu.
Potrivit acestuia, exceptie fac creditele ipotecare, pentru care dobanda se plateste esalonat pe o perioada pana la cel mult 5 ani.