Florin Cîțu: Vom susține de la buget o parte din subvenția la gigacalorie

Laurentiu Gheorghe | 01.11.2021

Premierul interimar a anunțat că în afară de găsirea unei modalități echitabile de alocare a unor sume în această iarnă, dorește soluții pe termen mediu și lung pentru subvenția la gigacalorie.

Pe aceeași temă

Cîțu a afirmat că, dincolo de găsirea unei modalități echitabile de acordare a banilor în această iarnă, dorește soluții pe termen mediu și lung, astfel încât anii următori municipiile să nu se mai găsească în aceeași situație.

Premierul interimar Florin Cîțu le-a transmis primarilor, la videoconferința de luni cu reprezentanții Asociației Municipiilor din România, pentru identificarea unei soluții pentru subvenția la gigacalorie, că în această săptămână vor fi alocate o poarte din sumele care să susțină o parte din subvenția la gigacalorie, în această iarnă. El le-a mai spus edililor că dorește să discute cu ei despre stabilirea unor principii pentru aceste alocări, pentru ca pe viitor o unitate administrativ-teritorială să nu primească mai mulți bani ca o alta, iar fondurile vor fi destinate numai suportării a unei părți din această subvenție și nu pentru amenzi sau alte plăți restante.

„Am vrut să avem această discuție pentru că este o situație specială și, indiferent de situația politică, trebuie să venim cu soluții în momentul acesta. Aș vrea să avem o discuție foarte onestă și transparentă despre nevoile clare. Eu am văzut discuțiile pe care le-ați avut cu Ministerul Finanțelor și aș vrea să împărțim aceste nevoi până la finalul anului și, după aceea în prima parte a anului viitor, până în aprilie, pentru că o să facem aceste alocări împreună cu câteva alocări pentru Ministerul Sănătății. Vreau să am o situație reală. Știu că este o situație excepțională, dar aș vrea să discutăm puțin și despre un plan pe termen mediu și poate mai lung. Cum putem să folosim această situație pentru că acum vom rezolva situația aceasta punctuală, vom subvenționa o parte din gigacaloria din banii de la buget, vedem sumele exacte, pe asta vom mai discuta. Dar asta nu este o soluție pentru termen lung, pentru că nu ajută dacă anul viitor ne aflăm în același loc. Și atunci aș vrea împreună cu dumneavoastră și cum primarii din orașele respective, să ne gândim în paralel la un plan pe termen lung, ca să nu mai avea această situație și anul viitor. Poate să o mai avem anul viitor, dar sper să nu mai fie în doi, trei ani de zile, să vedem cum putem să folosim resursele pentru investiții sau ce acte normative trebuie să treacă ca să putem să vă permitem dumneavoastră să investiți și să nu mai ajungem aici”, a afirmat Florin Cîțu, la videoconferința cu reprezentanții Asociației Municipiilor din România, pentru identificarea unei soluții pentru subvenția la gigacalorie, luni de la Palatul Victoria.

El a adăugat că pentru a nu mai exista astfel de probleme pe viitor, trebuie să fie stabilite o serie de principii și criterii clare cu privire la alocările care vor fi făcute.

„Referitor la sume, eu am văzut situația. Am cerut, dat încă nu am primit. Am cerut și o situație a soldului fiecărei localități care a cerut, fiecărei unități administrativ-teritoriale, mai pragmatic. Așa ca orizont de timp, să știți că ne vom mișca foarte rapid. Cred că în această săptămână vom aloca o parte din sume. Sunt câteva zone unde am văzut că sunt sume cam mari. Am văzut la Timișoara, am văzut la Iași parcă și mai sunt câteva, am mai văzut două-trei unde mi se pare sumele puțin mai mari și atunci aș vrea să agreăm niște principii – pentru ce facem această alocare de sume din Fondul de rezervă, din bugetul de stat. O facem pentru a susține această subvenție la gigacalorie, nu pentru plăți, amenzi sau alte plăți restante, ș.a.m.d. Asta nu o vom face. Vreau să fim clari, dacă cădem de acord asupra principiilor, după aceea o să fie lucrurile mult mai simple. Putem să discutăm cât să dăm pentru fiecare gospodărie. Avem o sumă X din Fondul de rezervă, sunt nu știu câte familii care vor beneficia, împărțim suma la numărul de familii și atunci poate să fie echitabil. Deci sunt mai multe variante, dar vreau să agreăm principiile pe care le vom folosi ca să nu avem după aceea discuții că la o unitate administrativ-teritorială se duc mai mulți bani decât la o alta. Vreau să discutăm despre principii, cum alocăm aceste sume, vreau să fie targetate, să meargă clar exact acolo unde este problema. Ele vor face din pachetul mai mare pe care îl avem și îl vom discuta și în Parlamentul României cu plafonare la prețuri, cu supraimpozitare profituri, etc.”, a conchis Cîțu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22