Florin Cîțu: Rata inflației ar putea să atingă 12% până la sfârșitul anului 2018

Redactia | 19.03.2018

Rata inflației ar putea ajunge la 12% la sfârșitul anului dacă PSD continuă politica fiscală prociclică iar Banca Centrală nu va interveni mai hotărât, consideră senatorul PNL Florin Câțu.

Pe aceeași temă

 

 

Senatorul PNL atrage atenția de la început că estimarea de 12% se bazează pe o politică prociclică și pe lipsa de reacție a BNR. „În aceste condiții, este clar ca rata inflației va accelera, pentru că se creează aceste efecte: pe de o parte, ai inflație care crește, pe de altă parte, va crește și presiunea pe salarii să fie mai mari și se creează această spirală inflaționistă”, a spus Florin Câțu.

 

Cu aceasta politica fiscala prociclica, intr-o perioada in care economia crestea oricum, cu plata, cu politica monetara timorata de atacul liderilor PSD asupra Bancii Centrale pe care l-am vazut in ultima perioada, este clar ca ne-am putea duce in aceasta directie", a declarat Florin Citu pentru Ziare.com.

 

Potrivit senatorului PNL, o crestere asa mare a inflatiei nu ar trebui sa existe intr-o perioada cu economie dezvoltata, asa cum pretind guvernantii ca exista in acest moment in Romania.

 

"Daca ne uitam istoric, rata inflatiei nu a mai crescut cu aproape 5 puncte procentuale intr-o perioada asa scurta, decat intr-o perioada in care ai perioada inflationista, nu intr-o perioada in care noi ar fi trebuit acum sa nu mai discutam de inflatie, care sa treaca de la o variabila asa mica la una asa mare. O volatilitate asa mare a inflatiei este specifica doar perioadelor de inflatie galopanta, nu unor perioade de economie dezvoltata, cum se pretinde astazi Romania, cu inflatie, cu preturi care ar trebui sa fie stabile.

 

Dar ceea ce s-a intamplat anul trecut a perturbat foarte mult sistemul si presiunea mai mult", a precizat Citu.

 

Florin Citu subliniaza ca inflatia a crescut atat de mult in ultima vreme din cauza ca Guvernul a promis salarii mari. Romanii au crezut, au cheltuit tot ce aveau, unii au facut si credite, ceea ce a dus la o crestere economica bazata pe consum si la o inflatie mare.

 

Senatorul crede ca, pentru a mentine consumul, PSD va continua sirul promisiunilor, dar spera ca romanii nu vor mai crede.

 

"Nu atat cresterea salariilor, ci promisiunea ca vor creste salariile a dus la cresterea consumului. Oamenii au consumat atat din ce aveau, au mai luat si credite pentru ca se asteptau sa le creasca veniturile. Si atunci au pus presiune. Si pentru a mentine consumul este clar ca PSD va incerca sa faca alte promisiuni, pentru ca vedeti ca suntem deja intr-o alta parte a promisiunilor, o sarabanda a promisiunilor.

 

Le spun pensionarilor ca le vor creste pensiile, ca salariile medicilor vor ajunge la 5.000 - 6.000 de euro. Tema pe care o impune PSD este una singura: cresterea salariilor si a pensiilor. In acest climat mediatic care te bombardeaza cu aceasta informatie, este normal ca unii oameni cred ca le vor creste veniturile. Nu cred, totusi, ca oamenii vor mai crede, dupa ceea ce s-a intamplat, dar cine stie", a afirmat Florin Citu.

 

Cresterea ratei inflatiei va avea, evident, si consecinte: angajatii ar putea pune presiune pe angajatori pentru a le creste salariile, vor exista tensiuni sociale, costuri mai mari, iar dobanzile ar putea creste, atrage atentia Florin Citu.

 

"Pe de o parte, veti vedea o presiune din partea angajatilor pe cresteri salariale. Aceasta este prima problema. Iar faptul ca somajul este scazut in Romania ii ajuta in negocierea unor salarii mai mari. Pe de alta parte, asta inseamna costuri mai mari. Inflatia inseamna costuri mai mari, asta inseamna profitabilitate mai mica.

 

In acelasi timp, Banca Centrala va trebui sa reactioneze si eu cred ca vor incepe sa creasca dobanda nu cu 0,25 puncte procentuale, ci cu 0,5 sau chiar mai mult. Dobanda trebuie sa fie mai mare decat inflatia, daca vrei sa ai succes.

 

Este clar ca rata dobanzii trebuie sa creasca. Deci costurile cresc foarte mult, am vazut si luna trecuta ca Eurostat a dat o statistica potrivit careia in Romania au crescut cel mai mult costurile cu forta de munca, deci toate astea arata ca pentru companii profitabilitataea este din ce in ce mai mica. Si dobanzi mari, costuri mari in economie inseamna incetinirea cresterii economice.

 

Si aici este pericolul cel mai mare, pentru ca incetinirea cresterii economice, intr-un climat cu inflatie mare, inseamna imediat tensiuni sociale. Si ne intoarcem la probleme pe care Romania le-a intampinat la inceputul anilor '90, cand aveam somaj mare si inflatie mare. Si asta este rezultatul final spre care ne indreptam", ne-a mai spus Citu.

 

Mai mult, afirma senatorul PNL, exista riscul unei crize economice de proportii, daca Guvernul va continua sa ia decizii populiste.

 

"Mai exista si rezultatul si mai dur, o criza economica de proportii indusa de aceste politici economice, dar sper sa nu se ajunga acolo. Desi am vazut ca si Comisia Europeana a folosit acest termen. In conditiile in care ne aflam astazi, cu inflatie mare si cu cresterea costurilor in economie, este scenariul a carui probabilitate creste pe zi ce trece, daca ne uitam la deciziile pe care le ia Guvernul.

 

Deci acest scenariu de criza profunda economica, similara cu cea din 2008 sau chiar mai dura, are o probabilitate din ce in ce mai mare zilnic, daca ne uitam la deciziile pe care le ia Guvernul. Dar sa speram ca nu se ajunge acolo si pana la urma vor reveni asupra unor masuri populiste", a mai precizat senatorul.

 

Amintim ca rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a urcat in luna februarie la 4,72%, cel mai inalt nivel din iunie 2013, cand a fost 5,37%.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22