Florin Iordache rămâne șef la Consiliul Legislativ. CCR a respins sesizările PNL și USR

Redactia | 18.11.2020

Curtea Constituțională a respins miercuri sesizările PNL și USR împotriva alegerii lui Florin Iordache la șefia Consiliului legislativ.

Pe aceeași temă

Decizia a fost luată de CCR cu unanimitate.

În 20 octombrie, senatorii și deputații au numit, în ședință de plen comun, o nouă conducere a Consiliului Legislativ. Cu 185 de voturi pentru, Florin Iordache a fost ales președintele instituției, iar senatorul USR George Edward Dircă a devenit preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare.

Augustin Zegrean, susținut de PNL, a obținut doar 41 de voturi. Iordache a fost susținut de partid pentru șefia Consiliului Legislativ ca premiu de consolare că nu a mai prins un loc eligibil de deputat.

În sesizarea semnată de liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, se arată că hotărârea Parlamentului încalcă principiul legalităţii, prevăzut de Constituţie. Liberalii susţin că, potrivit Legii 73/1993, preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii se numesc prin votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor, reuniţi în şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a trei propuneri ale Birourilor permanente pentru fiecare funcţie, cu avizul Comisiilor juridice reunite. Ei arată că pentru numirea lui Florin Iordache s-au înregistrat 185 de voturi, în timp ce legea prevede 234.

Totodată, potrivit PNL, hotărârea Parlamentului este neconstituţională deoarece Florin Iordache nu îndeplineşte condiţia privind buna reputaţie profesională şi morală prevăzută de Legea 73/1993, în condiţiile în care a promovat, în calitate de ministru al Justiţiei în Guvernul Grindeanu, OUG 13/2017 şi proiectul privind amnistia şi graţierea. "Conduita publică, din anul 2017, a domnului Florin Iordache a generat revoltă publică incompatibilă cu dispoziţia legală care solicită candidatului la funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ o bună reputaţie morală", se explică în sesizarea de neconstituţionalitate.

Liberalii invocă în sesizare şi încălcarea art. 1 alin. (5) din Constituţie în raport cu dispoziţiile art. 20 alin. (2) din Legea 73/1993, deoarece la dosarul de candidatură nu a fost depus un document care să ateste că Florin Iordache a renunţat la calitatea de membru al PSD.

Pe 23 octombrie, preşedintele USR, Dan Barna, a anunţat că Grupul parlamentar USR a sesizat separat de PNL Curtea Constituţională pentru invalidarea numirii lui Florin Iordache în fruntea Consiliul Legislativ, dar şi cu privire la Hotărârea Parlamentului 30 /2020 privind numirea lui George Edward Dircă în funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare a Consiliului.

Funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ a rămas vacantă după demisia lui Şerban Iliescu, iar Secţia de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare a rămas fără şef după demisia lui Gheorghe Popescu.

Alegerea lui Florin Iordache la șefia, pe viață, a Consiliului Legislativ a degradat relațiile PNL cu USR care se acuză reciproc, prin vocea premierului Ludovic Orban, președinte al PNL, și prin cea a lui Dan Barna, copreședinte USR PLUS.

Premierul Ludovic Orban a arătat spre parlamentarii USR iar Dan Barna a spus că explicațiile premierului sunt ridicole, menite a ascunde în fața electoratului faptul că PNL l-a susținut pe Iordache.

Liderul PNL, Ludovic Orban, îi acuză pe parlamentarii USR că ar fi votat pentru alegerea lui Florin Iordache la conducerea Consiliului Legislativ, spunând că parlamentarii PNL sunt singurii care au votat pentru Augustin Zegrean.

"După cum arată rezultatele, nu există altă posibilitate", a spus Orban, miercuri, întrebat de jurnaliști dacă este posibil ca Iordache să fi fost ales și cu voturile USR. Partidul lui Dan Barna respinge însă acuzațiile și, prin vocea deputatului Cătălin Drulă, acuză PNL de "blat eșuat cu PSD".

"PNL a avut candidat pe domnul Zegrean și toate voturile pentru Augustin Zegrean sunt voturile PNL", a afirmat Orban, miercuri dimineață.

"Numirea lui Florin Iordache este o ruşine şi o palmă pentru statul român, este un lucru care arată cât de jos este actuala majoritate parlamentară. Acele voturi nu au venit niciodată de la USR. Arată un troc politic. (...) Domnul Iordache a câştigat cu o majoritate foarte largă. Voturile USR nu sunt acolo şi nici nu aveau de ce să fie. Orice afirmaţie sau sugestie că ar fi fost vorba despre un blat o resping categoric şi este absurd (...) Eu înțeleg disperarea PNL că ei sunt singurii care luptă pentru România", a spus Barna imediat după vot.

"Să spui că USR vreodată a votat cu Florin Iordache este o glumă", a mai afirmat Barna, subliniind că votul parlamentarilor USR a fost "foarte clar" în favoarea lui Augustin Zegrean.


El a acuzat că o parte dintre parlamentarii PNL au votat în favoarea lui Florin Iordache.


”Ideea că noi am fi votat cu Iordache este absurdă. O parte dintre cei din PNL au votat cu Iordache, pentru că altfel nu aveau cum să iasă cifrele. Hai să nu ne mai ascundem după deget, să ne mai prostim din glumiţe de-astea sugestive. Ştim foarte clar despre ce vorbim, e nevoie de alţi oameni în parlament, despre asta sunt aceste alegeri”, a adăugat Barna.


Florin Iordache este artizan al mutilării legilor justiției în timpul guvernării PSD și autor, ca ministru al justiției, al OUG 13, care modifica într-o noapte Codul penal și Codul de procedură penală pentru a veni în întâmpinarea problemelor penale pe care le avea la acea vreme președintele PSD Liviu Dragnea, acum în închisoare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22