Pe aceeași temă
Iordache a motivat necesitatea unei legi a gratierii pe baza situatiei din penitenciarele romanesti, care ar fi ocupate in proportie de 150%, precizand ca ultima lege a gratierii s-a dat in 2002, transmite Hotnews.
Constructia unui nou penitenciar ar dura 5 ani, a mai afirmat ministrul Justitiei, care a precizat ca a discutat si cu reprezentantii penitenciarelor, fiind nevoie sa se asigure conditii umane pentru cei care isi executa pedepsele: "In acest moment sunt peste 8.000 de detinuti in plus, peste cele 19.000 de locuri de cazare in penitenciare. Cu romanii care sunt inchisi in strainatate, gradul de ocupare ar fi de peste 200%", a mai spus ministrul Justitiei, conform sursei citate.
Noile discutii despre legea amnistiei si gratierii au inceput dupa ce Florin Iordache, noul ministru al Justitiei, a afirmat, in cadrul audierilor din Parlament, ca o astfel de lege ar fi de bun augur.
Presedintele Iohannis, procurorul general al Romaniei si sefa DNA au anuntat ca se opun unei legi a amnistiei si gratierii.
Augustin Lazar, procurorul general al Romaniei, si Laura Codruta Kovesi, sefa DNA, au declarat acum cateva zile ca o lege a amnistiei si gratierii nu este necesara. Codruta Kovesi, sefa DNA, a precizat ca deocamdata nu exista un astfel de proiect de lege.
Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, a afirmat acum cateva zile, la CSM, ca se va opune cu toata greutatea functiei prezidentiale unei eventuale legi a amnistiei si gratierii, deoarece aceasta ar duce la daramarea statului de drept si la disparitia democratiei din Romania.
"Nu şi-a imaginat nimeni că un simplu hoţ se poate considera sau are pretenţia să fie deasupra legii. Dar sunt unii care chiar au impresia că lor poate li se cuvine să fie deasupra legii, şi mă refer aici la persoane care, de regulă, au poziţii publice, or aşa ceva nu se poate", a mai declarat Iohannis, care a precizat ca se teme "că sunt politicieni urmăriți penal, condamnați penal, care ar saluta o astfel de lege (a amnistiei si gratierii, n.red.), care i-ar scăpa de toate problemele."
Presedintele i s-a adresat direct ministrului Justitiei atragandu-i atentia asupra problemelor pe care o lege a amnistiei si gratierii le-ar putea aduce, atragand atentia ca presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, este condamnat penal, iar presedintele Senatului, Tariceanu, este urmarit penal:
"Dacă ne uităm un pic în jur, domnule Ministru, nu mi-o luați în nume personal, dar constat că Ministrul Justiției, în vâltoarea audierilor, a spus, sper că nu am înțeles greșit, că ar fi oportună discutarea unei legi care se referă la amnistie și grațiere în Parlament... În același timp, și nu pot să mă fac că nu văd, Președintele Camerei Deputaților este o persoană condamnată penal și cu urmărire penală în curs. Președintele Senatului este o persoană trimisă în judecată pentru minciună penală. Asta, doamnelor și domnilor, este, ce numesc eu, circumstanțe îngrijorătoare."