Pe aceeași temă
Florin Roman a criticat în repetate rânduri activitatea Avocatului Poporului și a solicitat în luna august convocarea Comisiilor juridice parlamentare pentru a dezbate cererea PNL de revocare a Renatei Weber din funcție.
”Cu toată agitația din ultima vreme, am omis să fac un anunț cu adevărat important, unul cu greutate:
Distinsa doamnă Renate Weber se pregătește să plece acasă! Gata! Ne-a fascinat destul cu prezența diafană, cu vorbele mieroase și cu așa-zisa iubire față de țară și compatrioți. Doamna Renate Weber, Avocatul Poporului, această neînduplecată “luptătoare” pentru drepturile și libertățile cetățenilor români trebuie să plece. (…) Stimați colegi din coaliție, propunem o nouă numire în funcția de Avocat al Poporului? Și convocăm o sesiune extraordinară a Parlamentului?”, a scris Florin Roman pe Facebook.
Florin Roman a susținea în luna august că, din cauza acţiunilor Avocatului Poporului, „peste 5.000 de persoane infectate au fost lăsate pe străzi şi Guvernul a fost lăsat fără instrumentele necesare” pentru a lua măsuri împotriva răspândirii epidemiei de COVID-19.
Preşedintele de atunci Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a precizat că, potrivit regulamentului, solicitarea trebuie să intre mai întâi în şedinţa Birourilor permanente.
În 22 iunie, liberalii au depus la Parlament o cerere de revocare din funcţia de Avocat al Poporului a Renatei Weber.
Între timp, majoritatea s-a schimbat în Parlament iar conducerea Camerei Deputaților este controlată de liberali, președinte fiind Ludovic Orban.
Renate Weber a fost europarlamentar PNL două mandate, din iunie 2009 până în 2019.
Spre sfârșitul anului 2014, și-a schimbat afilierea la Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE).
În 2019 a candidat din nou pentru Parlamentul European din partea ALDE, însă partidul lui Tăriceanu nu a trecut pragul electoral. La scurt timp a fost propusă și a fost aleasă de coaliția guvernamentală PSD-ALDE ca Avocat al Poporului.