Pe aceeași temă
Nicolae Moga a fost avansat recent vicepreședinte al Senatului după ce Manda a plecat europarlamentar la Bruxelles. În această funcție mai mult încurcă provocând haos în Parlament pentru că nu cunoaște regulamentul, nu citește corect ordinea de zi și nu știe nici măcar când și cui să dea cuvântul.
Senatorul USR scrie pe Facebook că dacă nu se descurcă ca vicepreședinte al Senatului ce ar putea să facă în funcția de ministru de Interne, mai ales că nu are nicio experiență în domeniu.
”Senatorul Moga îl înlocuieşte pe domnul Manda (în funcția de vicepreședinte al Senatului – n. red.) după ce acesta a plecat la Bruxelles ca europarlamentar. Vă spun cum sunt şedinţele de plen cu dl Moga prezidându-le: haos! Deşi a fost preşedintele Comisiei de Regulament din Senat, dl Moga nu stăpâneşte deloc acest regulament. Au fost multe momente penibile în plenul Senatului în ultima lună pentru că domnul Moga nu citeşte (da, citeşte!) corect ordinea de zi, pentru că nu ştie ce să supună la vot sau când şi cui să dea cuvântul”, a scris Florina Presadă pe Facebook.
”Este inconştienţă curată să dai acest portofoliu dlui Moga. Dar, pe de altă parte, când am văzut noi ultima dată că PSD îşi numeşte miniştrii pe criterii de competenţă?”, a mai notat senatoarea USR.
Carmen Dan a anunţat luni dimineață că a demisionat din funcţia de ministru al Afacerilor Interne, în urma unei discuţii pe care a avut-o luni cu premierul Viorica Dăncilă. Potrivit unor informații pe surse din interiorul PSD, locul lui Carmen Dan ar putea fi luat de senatorul de Constanța Nicolae Moga.
În 2017, PressOne publica cine este Nicolae Moga, posibil ministru de Interne
Senatorul PSD Nicolae Moga (65 de ani) se află la al treilea mandat de parlamentar. A absolvit, în 1977, Facultatea de Energetică a Institutului Politehnic București, cu specializarea Centrale Termoelectrice.
Și-a completat educația 30 de ani mai târziu, în perioada 2002-2004, la Universitatea Ecologică din București, cu "Studii Postuniversitare Management și Finanțare Locală".
În cei doi ani, studiile de management s-au suprapus cu Facultatea de Drept a aceleiași universități particulare, pe care Moga a absolvit-o în 2006. În sfârșit, în 2011, parlamentarul și-a completat dezvoltarea personală cu studii la Universitatea Națională de Apărare; în CV-ul de pe site-ul Senatului nu se menționează însă ce specializare a urmat.
Cariera și-a început-o ca șef de lot la Termocentrala Energomontaj Turceni, după care a devenit șef de brigadă la Energomontaj Năvodari, apoi director adjunct la Energomontaj CNE Cernavodă.
În perioada 1991-1993, Moga a fost subprefect al județului Constanța. În timpul exercitării acestei funcții a primit calitatea de "luptător cu merite deosebite" la Revoluţie, prin Decretul nr. 226/1992, la recomandarea Asociaţiei "Tomis" din Constanţa.
Potrivit unui serial publicat de ziarul Adevărul, în zilele Revoluției din 1989, la Constanţa au murit 29 de persoane, iar alte 88 au fost rănite.
Din 1993, vreme de 10 ani, îl găsim pe Moga în mediul privat, la firma Tracon SRL, despre afacerile căreia presa, în special cea constănțeană, a scris în repetate rânduri.
În perioada 1996-2000, în paralel cu funcția managerială de la Tracon, Moga ajunge președinte la Neptun TV din Constanța, post de televiziune înființat de primarul Radu Mazăre.
În perioada 2003-2004, este din nou subprefect, pentru ca în 2004 să revină la Tracon SRL, unde rămâne până în 2008, când este ales parlamentar.
În declarația de avere depusă la începutul mandatului 2016-2020, dar şi în precedentele declaraţii de avere de la intrarea în Parlament, Moga menționează un teren de 4.608 metri pătrați în Mamaia-Sat, Năvodari, pe care spune că l-a obținut prin Legea 42.
Legea 42/1990 vizează cinstirea eroilor-martiri și acordarea unor drepturi urmașilor acestora, răniților, precum și luptătorilor pentru victoria Revoluției din decembrie 1989.
Conform Legii 42/1990, titlul de "luptător pentru victoria Revoluţiei" se acordă următoarelor categorii: "celor care au fost reținuți în perioada 16-22 decembrie 1989 ca urmare a participării la acțiunile pentru victoria Revoluției, precum și celor care, în perioada 16-25 decembrie 1989, s-au remarcat prin fapte deosebite în lupta pentru victoria Revoluției".
Senatorul PSD face parte din cea de-a doua categorie, a "celor care s-au remarcat prin fapte deosebite". Indiciul apare pe site-ul Secretariatului de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Revoluţionarilor. În dreptul numelui senatorului este trecută calitatea de "Remarcat".
În 2004, Moga a construit în Mamaia-Sat, unde are acel teren, două clădiri: o locuință și o casă de vacanță. A acordat împrumuturi în nume personal către un anume Șerban Constantin și către propriul fiu, în cuantum total de 523.400 de lei, și a contribuit cu 63.000 de lei la campania electorală a PSD Constanța.
În 2008, în declarația de interese a senatorului PSD apărea și firma Sigma Trading SRL, la care au mai fost asociați Radu Mazăre și Sorin Strutinsky.
Fiul senatorului, Răzvan Moga, deține și astăzi, printr-o firmă, acțiuni la Neptun TV.
În 2011, senatorul Nicolae Moga, alături de Nicolae Manea (prefect de Brăila în guvernarea Adrian Năstase), a deschis Arena Regia Hotel &Spa, un hotel de cinci stele din complexul luxos Marina Regia Residence.
Pe site-ul de rezervări Booking.com, hotelul lui Moga este prezentat astfel:
"Această proprietate se află la 4 minute de plajă. Arena Regia Hotel & Spa se află în Mamaia, la 5,6 kilometri de centrul orașului. Acest luxos hotel de 5 stele are camere decorate opulent și piscină exterioară.
Luxosul Imperia Spa expune o piscină interioară inspirată din arhitectura romană, un hamam și un jacuzzi. Sunt și două tipuri de saună, pentru tratamente de înfrumusețare și tratamente corporale".
La data inaugurării, presa locală scria că hotelul îi costase pe cei doi investitori 35 de milioane de euro.