FMI avertizează România că i se înrăutăţesc prognozele. Teodorovici: declarații alarmiste

Dora Vulcan | 06.09.2018

Fondul Monetar Internaţional (FMI) va revizui prognoza de creştere economică a României către un avans de numai 4-4,5%, faţă de varianta mai optimistă de 5,1% din prezent, a declarat joi reprezentantul rezident al FMI pentru România, Alejandro Hajdenberg.

Pe aceeași temă

 

 

Alejandro Hajdenberg, reprezentantul permanent al FMI în România, a declarat joi, la o conferinţă de presă, că Fondul Monetar Internaţional ia în considerare modificarea prognozei de creştere economică pentru România din acest an de la 5,1% la 4-4,5%, informează Agerpres.ro.

 

  „Estimarea privind creşterea economică, acum de 5,1% pentru anul 2018, a fost bazată pe datele disponibile în luna martie. Suntem în proces de revizuire şi prognoza va fi revizuită în octombrie şi, bazat pe cei mai recenţi indicatori şi pe decelerarea economiei din prima parte a anului, vom revizui estimarea noastră de creştere către zona de 4-4,5%, dar asta încă se discută”, a spus reprezentantul FMI, citat de profit.ro. 

 

De asemenea, oficialul FMI a afirmat că pentru acest an Fondul are proiectat un deficit fiscal de 3,6% din PIB, cifrele sunt încă analizate, dar pentru moment "rămân îngrijoraţi că ţinta de 3% ar putea fi ratată".

 

Şi Consiliul Fiscal îşi va revizui prognoza de creştere economică a României pentru acest an, de la 4,2% în prezent spre 3,5%, a spus preşedintele instituţiei, Ionuţ Dumitru.

 

Guvernul a construit bugetul pe anul 2018 pe o creştere economică de 5,5% şi un deficit bugetar de 2,97%, cifre pe care le-a menţinut în rectificarea bugetară adoptată miercuri, fără un aviz din partea CSAT. 

 

 

 

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici: Declarațiile FMI, deseori alarmiste

 

 

Teodorovici spune că va avea o discuţie cu reprezentantul Fondului Monetar Internaţional la Bucureşti, care a anunţat joi că FMI ar putea modifica în jos prognoza de creştere pentru România, deoarece "astfel de afirmaţii trebuie foarte bine fundamentate atunci când se fac publice".

 

 

"O să am o discuţie cu reprezentantul FMI la Bucureşti, pentru că totuşi afirmaţiile acestea trebuie să fie foarte bine fundamentate atunci când se aduc în spaţiul public. Pe de altă parte, toate estimările de-a lungul anilor - că au fost de la Comisia Europeană, de la Fondul Monetar, de la Consiliul Fiscal, sau din alte zone de acest tip - au fost nu neapărat mai prudente, poate şi mai alarmiste de multe ori, iar execuţia sau închiderea anilor fiscali au arătat foarte clar că lucrurile au stat aşa cum noi am anticipat şi am promis, ceea ce nu neapărat ar trebui să fie un subiect de dispută. Este normal ca cine e din afara României să gândească din păcate astfel. Din păcate, sunt şi în România cei care gândesc astfel, dar de fiecare dată, la final de an, s-a văzut clar că cifra estimată de noi, că vorbim de deficit, de datorie publică, de alţi indicatori macroeconomici, lucrurile au stat exact aşa cum am anticipat", a explicat Teodorovici, la Digi 24.

 

În raportul "World Economic Outlook", publicat în aprilie, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în creştere, de la 4,4% la 5,1%, estimările privind evoluţia economiei româneşti în acest an.

 

Pe de altă parte însă, în 2019, FMI se aşteaptă la o încetinire semnificativă, la 3,5%, a creşterii PIB-ului României.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22