FMI: Banii din taxe, insuficienți pentru a susține programul de guvernare. Deficit excesiv

Dora Vulcan | 07.06.2018

Fondul Monetar Internațional (FMI) recomandă României să întărească administrația fiscală pentru a îmbunătăți colectarea, menționând totodată că sistemul IT al Fiscului este învechit și fragil.

Pe aceeași temă

 

 

 „Întărirea administrației fiscale este crucială pentru îmbunătățirea eficienței colectării taxelor în România și necesită angajament la cele mai înalte niveluri. Implementarea și operaționalizarea unei noi infrastructuri IT în România reprezintă o prioritate cheie, având în vedere sistemul învechit și fragil. Finanțarea aprobată din 2013, în cadrul programului de modernizare convenit cu Banca Mondială, nu a reușit să aducă reformele IT necesare. În plus, structura organizațională a ANAF are nevoie să fie îmbunătățită pentru a produce reforme, simplificând legea și procedurile”, se arată în raportul FMI publicat miercuri, scrie Hotnews.ro.

 

 

„Ar trebui adoptate abordări moderne de gestionare a riscurilor, care să țintească în special și indivizii bogați pentru a identifica, evalua și cuantifica riscurile de conformitate. Managementul arieratelor ar trebui îmbunătățit pentru a face mai eficiente resursele umane limitate. România ar trebui să efectueze o revizuire vastă a sistemului său fiscal”, se mai spune în raport. 

 

 

Îmbunătățind eficiența colectării taxelor, spune FMI, reformele administrației fiscale ar putea genera venituri mai mari în România, spune FMI:

 

 

  • Va fi nevoie de mai multe venituri din taxe pentru a susține implementarea programului guvernamental și consolidarea fiscală în vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu (MTO). Programul guvernamental prevede aducerea mai multor români în clasa de mijloc cu creșteri de venituri și pensii, dar și cu reduceri de taxe.

 

  • O parte considerabilă a programului a fost implementat de la începutul anului 2017, crescând deficitul bugetar de la 1,5% din PIB în 2015, la aproape de procedura de deficit excesiv, la limita de 3% din PIB. Prioritățile guvernului de reducere a sărăciei și creștere a veniturilor vor genera creșteri ale cheltuielilor pe termen mediu.

 

 

articolul integral pe Hotnews.ro. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22