Pe aceeași temă
FMI este îngrijorat de restaurarea unor privilegii, precum pensiile speciale ale parlamentarilor, care compromit reforma făcută în domeniu efectuată în urmă cu patru ani și afectează sistemul asigurărilor sociale, afirmă reprezentantul FMI în România, Guillermo Tolosa, într-o declarație remisă Adevărul.
"În trecut, pensiile speciale au fost o povară fiscală semnificativă pentru România. Eliminarea unor astfel de regimuri cu peste patru ani în urmă a reprezentat un pas important spre restabilirea viabilităţii sistemului de securitate socială. Vedem cu îngrijorare restaurarea treptată a acestor privilegii şi o compromitere a reformelor care au îmbunătăţit finanţele publice", a declarat Tolosa.
Legislativul a aprobat legeacu 303 voturi "pentru", 124 voturi "împotrivă" şi două abţineri, proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari.
Potrivit legii, deputații și senatorii au dreptul, după exercitarea mandatului, la cerere și la împlinirea vârstei standard, la o indemnizație lunară pentru activitatea de parlamentar, în funcție de numărul mandatelor efectuate.
Aceste indemnizații pot ajunge la peste 4.000 de lei, în cazul parlamentarilor cu trei sau mai multe mandate.