Pe aceeași temă
Comunicat previzibil al FMI, care săptămâna trecută a dat publicității draftul în care se spunea că programul de austeritate impus Greciei de către instituțiile europene (parteneri ai Fondului în Troika atât de hulită la Atena) nu este viabil și că ar trebui restructurată datoria Atenei către creditorii internaționali.
Intervenția deloc surprinzătoare a Fondului, atât de rigid în negocierile cu alte state, a oferit "muniție" liderilor Syriza, înaintea referendumului
“FMI a luat notă de referendumul desfășurat ieri în Grecia. Monitorizăm situația cu de aproape și suntem gata să oferim asistență Greciei dacă ni se va cere acest lucru”, se spune într-un comunicat al instituției care o citează pe Christine Lagarde.
Marțea trecută, autoritățile de la Atena nu au reușit să ramburseze Fondului Monetar Internațional o tranșă de 1,55 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că Grecia a intrat oficial în incapacitate de plată.
Două zile mai târziu, FMI a dat publicității un raport în care estima că Grecia va avea nevoie de noi finanțări, în valoare de aproximativ 50 de miliarde de euro, în următorii trei ani, precum și de o restructurare a datoriei.
La Atena a avut loc luni o întrunire ce ar putea constitui primul pas către o guvernare de uniune națională, din care lipsesc doar comuniștii și partidul de extremă dreaptă Golden Dawn, scrie The Guardian.
Liderii celor trei partide de opoziție (New Democracy, Pasok și To Potami) au acceptat să-l susțină pe premierul Tsipras în negocierile pentru un nou acord cu creditorii internaționali.
După o întâlnire de șase ore, aceștia vor da publciității, curând, o declarație comună.