Pe aceeași temă
Fondul Monetar International intentioneaza sa impuna Guvernului Romaniei sa reduca deficitul bugetar pentru anul viitor la 0,9% din PIB. Ministrului Bugetului, Darius Vlacov, a declarat ca solicitarea FMI in acest sens ar fi inacceptabila si ca partea romana va intrerupere discutiile daca nu este agreat un deficit de 1,4%. Valcov, a mai declarat pentru B1 TV ca o astfel de masura ar implica ingenuncherea economiei romanesti, relateaza Hotnews.
UPDATE Valcov a confirmat aceste informatii si la Realitatea TV. Intrebat daca este luata in calcul ruperea acordului cu FMI in cazul in care nu se vor intelege asupra deficitului, Valcov a evitat sa dea un raspuns clar. "Cred ca orice om aflat in situatia mea s-ar lupta ca acest deficit sa nu scada sub 1,4% si sa mergem spre un merge spre un 1,9% sau chiar mai mult pentru a acoperi cheltuielile bugetare (...) Sub nicio forma nu vom lua in calcul sa ingenunchierea Romaniei. Nu luam in calcul scaderea acestui deficit", a spus Valcov intrebat daca ia in calcul ruperea acordului cu FMI.
"In niciun caz nu vom pleca la negocieri sub acest deficit de 1,4%. Sper ca informatia de aseara pe care unii dintre specialistii FMI si CE au introdus-o in discutie sa ramana doar la nivel de discutie. Vom discuta pe partea de venituri, de cheltuieli, de investitii, pornind de la nivelul de 1,4%. Eu cred ca discutia la nivel de discutii va fi altfel si vor intelege ca nu putem sa lasam de la noi 0,5% (...)Eu cred ca putem sa inchidem acest buget fara cresteri de taxe si impozite la 1,4%", a mai spus Valcov la Realitatea TV.
NOTA Acordul cu FMI expira oricum in luna martie, insa trebuie pastrate angajamentele fata de Comisia Europeana. In ceea ce priveste angajamentele, Romania a convenit cu FMI si Comisia Europeana, in cadrul acestui acord, ca tinta de deficit sa fie de 1,4% din PIB. Insa, Comisia Europeana a prevenit inca de la inceputul lunii noiembrie, ca fara majorari de taxe sau reduceri de cheltuilei, deficitul ar putea urca la 2,8% din PIB.
Valcov declarase cu o zi in urma ca vor negocia cu FMI un deficit bugetar de 1,4% din PIB pentru 2015. In plus fata de acest deficit, Guvernul va mai negocia o alocare suplimentara de 0,2-0,3% din PIB pentru armata si sume pentru cofinantarea fondurilor europene, a mai spus Valcov in urma cu o zi.
"Discutiile tehnice cu cei de la FMI au avut loc noaptea trecuta. Discutiile la nivel de ministri vor avea loc la ora 15.00.Propunerea de deficit bugetar pe cash de 0,9% a fost facuta de un reprezentant al FMI SI CE. Deficitul pe care noi ni-lam asumat anul acesta este de 1,4%, atat cash cat si ESA. Nu vom accepta ca regulile sa fie schimbate in timpul jocului. Eu totusi am mare incredere ca la ora 15.00 se va dovedi ca aceasta solicitare nu este sustinuta si de reprezentantii la varf ai FMI si CE si vom porni negocierile asa cum este normal si corect de la 1,4%, asa cum s-a convenit. Mandatul meu, ca ministru delegat pentru Buget, dar si cel al ministrului Finantelor este ca negocierile sa inceapa de la 1,4%. Nu putem sa incepem o negociere dupa ce toata luma stia ca este 1,4%, de la 0,9%. Va dati seama ca, practic, ar insemna ca noi sa acceptam, intr-un fel, ingenuncherea definitiva a economiei romanesti", a spus Valcov.
CITITI SI: Consiliul Fiscal considera ILEGALA rectificarea bugetara. Victor Ponta: Nu am sa inteleg niciodata punctul lor de vedere
Solicitarea unui deficit bugetar de sub 1% a fost avansata joi seara, cu argumentul ca nu mai trebuie sa existe o diferenta intre deficitul pe ESA (unde deficitul nu este calculat pe baza platilor efective realizate intr-un an, ci pe baza angajamentelor de plata si a termenelor legale pentru achitarea obligatiilor) si cel pe cash (care cuprinde cheltuielile efectuate), asa cum s-a intamplat in anii anteriori.
O noua runda de negocieri este programata sa inceapa vineri la ora 15.00, fiind la nivel de ministri. Potrivit Agerpres, intrebat de jurnalisti daca, cumulat cu aceste alocari suplimentare, deficitul bugetar negociat pentru anul 2015 va depasi 2% din PIB, Valcov a dat joi un raspuns negativ.
Ministrul delegat a precizat ca, dupa primele 11 luni din 2014, investitiile publice au crescut cu 3,8% fata de anul trecut, iar pentru 2015 autoritatile isi propun o crestere a investitiilor cu aproximativ 10 miliarde lei, din fonduri europene si de la bugetul de stat.
Valcov a mai spus ca in bugetul pe 2015 sunt cresteri substantiale la Ministerul Transporturilor si la Secretariatul General al Guvernului, in subordinea caruia se afla CNADNR, iar prioritare sunt investitiile in domeniul sanatatii, educatiei si infrastructurii. "Vineri vor fi batute in cuie toate aceste lucruri, la discutiile cu FMI de la MFP si de sambata, duminica vor fi facute publice", a adaugat Valcov.
Dupa primele zece luni din acest an, executia bugetara s-a incheiat cu un excedent de 0,29% din PIB fata de un deficit de 1,18% din PIB aferent aceleiasi perioade a anului precedent.
Pentru 2014, autoritatile romane si FMI au convenit un deficit bugetar de 2,2% din PIB atat pe metodologia cash, cat si pe metodologia ESA a Uniunii Europene.
Ponta: Discutii bune cu FMI
Prim-ministrul Victor Ponta a spus, dupa discutia avuta marti la Palatul Victoria cu delegatia FMI, ca nu va fi crescuta nicio taxa in anul 2015, conform ziare.com
Intrebat cum a fost discutia cu FMI, Ponta a raspuns: "Buna, pentru ca au constatat si ei nu doar ca avem crestere economica, ci ca avem un deficit de doar 0,2 la suta din PIB".
"Nu marim nicio taxa in 2015 si tot ceea ce s-a adoptat pana acum se poate face. Sa mai si scadem alte taxe... dati-ne voie sa putem face lucrul asta", a mai spus premierul.
Acesta a subliniat ca urmatoarea misiune a FMI va veni in Romania la sfarsitul lunii ianuarie, "dar ne-am luat niste angajamente de a nu mari nicio taxa si impozit. Inainte de a vorbi de alte reduceri de taxe, important este sa la mentinem pe acestea".