FMI stampileaza masurile de austeritate, nu recomanda schimbari in fiscalitate

Lidia Moise | 04.08.2010

Pe aceeași temă

Echipa Fondului Monetar International (FMI) si-a incheiat vizita la Bucuresti, in preliminariile acordarii celei de-a sasea transe din acordul de imprumut stand-by incheiat cu Romania, intr-o nota optimista. Guvernul pare sa fi adoptat masuri suficiente pentru a-si rezolva problema dimensiunilor mari ale deficitului sau fiscal, lupta darz pentru reforma pensiilor si a salariilor in spatiul public, astfel incat anul viitor angajatii statului vor fi plati dupa un sistem de salarizare mai coerent, mai transparent si mai corect, spune Jeffrey Franks, seful echipei de negociatori a Fondului. Si echipa Comisiei Europeana este multumita de eforturile autoritatilor de la Bucuresti si va da unda verde eliberarii celei de-a treia transe din imprumut acordat de Uniune, in valoare de 914 milioane de euro.

Arieratele, un esec

Un singurt hop in calea banilor de la FMI, care alimenteaza, traditional, rezerva de valute a tarii: problema nerezolvata a arieratelor statului, acele datorii pe care guvernul, autoritatile locale si companiile unde statul este actionar majoritar le au fata de firmele private. Povara arieratelor este mare si se mentine constanta, insa statul va trebui sa achite in jur de 2 miliarde de lei pana in septembrie, pentru a se asigura ca directorii FMI elibereaza transa de 1,2 miliarde de euro pentru Romania, a mentionat Franks.  Povara datoriilor statului este impartita frateste intre autoritatile centrale si cele locale, cu un varf de sarcina in domeniul Sanatatii.

Banii europeni, obiectiv de top

De altfel atragerea fondurilor stricturale trebuie sa fie o prioritate absoluta pentru Romania, recomanda Franks. “Atragerea fondurilor structurale europene in valoare de 20 de miliarde de euro trebuie sa fie prioritatea de varf a Romaniei si pentru asta tara va avea sustinerea totala a Comisiei Europene”, a completat seful delegatiei Comisiei Europene (CE) in Romania, Laurent Moulin.

Economia Romaniei ramane insa in recesiune severa in acest an, cu o cadere a produsului intern brut (PIB) estimate de FMI la 1,9%, prin efectul combinat al cresterii TVA, al reducerii consumului intern, al inundatiilor si al incertitudinilor regionale. Pentru anul viitor insa, FMI vede o reluare a cresterii economice intr-un pas de 1,5-2%, poate chiar mai viguros, daca si numai daca autoritatile de la Bucuresti aplica toate masurile de reforma a pensiilor si salariilor din spatiul public, tin in frau cheltuielile statului si invioreaza fluxul de bani europeni catre tara. “Evolutiile externe ar putea fi favorabile Romaniei. Potentialul de crestere economica a Romaniei este mare. Reformele implementate intreprinse de autoritatile romane au dus la evolutii bune. Legea pensiilor va fi aprobata in septembrie. Guvernul trebuie sa ia masuri pentru scaderea evaziunii fiscale”, a observat, incurajator, Laurent Moulin.

Deocamdata posibila revenire a economiei din cel de-al doilea trimestru nu va putea fi sustinuta. “Exista indicii care arata ca economia si-a revenit in trimestrul al doilea, insa cresterea nu va putea fi sustinuta”, a spus Franks.  “Economica romaneasca este afectata de slabiciunile interne si de incertitudinile regionale. Am fost impresionati de hotararea cu care autoritatile din Romania vor sa rezolve dificultatile economice”, a adaugat Franks.

Birurile ingheata

Vestea buna pentru pietele financiare, afaceri si cetateni este ca Guvernul nu va mai umbla la taxe si impozite, intrucat analizele Fondului sugereaza ca actuala structura a fiscalitatii, in combinatie cu corectiile impuse prin legile salarizarii unice si pensiilor sunt suficiente pentru a mentine deficitul bugetar in limitele convenite cu UE in 2011.

“Recomandam sa nu existe schimbari majore in sistemul fiscal pentru a nu bulversa activitatea sectorului privat”, care, adauga Franks, are nevoie de stabilitate si de predictibilitate. Moulin a punctat sustind ideea de mentinere a fiscalitatii la nivelul actual si a avertizat ca zvonurile diverse privind eventuale urcari sau coborari de taxe sunt nocive. “E nevoie de siguranta si predictibilitate. Exista o necesitate de pastrare a masurilor aplicate si orice speculatie, orice zvon, ar face mai mult rau”, a comentat Moulin.

Reactivarea privatizarilor

FMI recomanda revigorarea programului de privatizari si inchiderea acelor companii ale statutui care sunt mari genereatoare de pierderi. “Este nevoie ca autoritatile sa reactiveze programul de privatizare, suntem la curent cu intentiile Ministerului Economiei in ce priveste vanzarea unor pachete minoritare de actiuni la companiile statului, insa credem ca este nevoie de ceva mai mult, adica de inchiderea acelor companii care produc pierderi”, a comentat Franks.

Franks a evitat sa comenteze riscul politic asociat economiei romanesti si s-a multumit sa declare ca Fondul nu are nicio preferinta fata de un Guvern sau altul, dar a mentionat ca FMI va colabora bine cu oricine va aplica masurile potrivite pentru insanatosirea economiei.

Seful delegatiei Fondului a e refuzat sa speculeze cu privire la posibilitatea unui alt acord al Romaniei cu FMI, insa a tinut sa lamureasca faptul ca exista si alte intelegeri in afara de aranjamentele de imprumut de tip stand-by. El a adaugat ca un aranjament cu FMI este important pentru investitorii straini, care capata incredere in economia aflata sub umbrela disciplieni fiscale impuse de Fond.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22