Pe aceeași temă
ANAF are încasări mai mari ca anul trecut, dar nu suficient cât să acopere planul asumat la început de an, plan în baza căruia a fost construit bugetul de stat. Teodorovici, a declarat miercuri seară, la Digi24, că nu acceptă nicio modificare a planului, ba mai mult, conducerea agenţiei de admistrare fiscală va fi schimbată sau menţinută în funcţie de aceste încasări.
În prima partea a anului, veniturile fiscale au crescut cu peste 13%, potrivit ultimelor date publicate de ANAF.
Cu toate acestea, ministrul amenință ANAF și spune că până acum nu și-a atins planul la început de an cu privire la încasarea TVA, decât în proporție de 95%, iar dacă acesta nu va fi îndeplinit sută la sută, șefii săi vor fi demiși.
"Aceasta este o zona in care Romania intr-adevar trebuie sa actioneze radical (a incasarilor din TVA - n.red.) . Si o sa vedeti si pe aceasta zona schimbari radicale pentru ca Romania sa recupereze din acel gap de TVA la nivel national, fiind intr-o pozitie la nivel european codasa, ca sa nu spun pe ultima pozitie. Este o zona in care lucrurile se vor schimba. O sa vedeti si pe aceasta zona ca Romania va recupera... Daca planul ANAF-ului arata clar o crestere, nimeni nu poate sa o conteste. Eu in special ma uit la planul ANAF-ului pe zona de TVA, accize si taxe vamale. Acolo ma uit. Si aceasta a fost discutia mea si cu ANAF-ul, foarte clara. Nu admit pana la final de an nici macar un leu scadere sub acest plan. Am spus-o şi la rectificare, în guvern. Eu ma raportez la un plan pe care ANAF-ul l-a propus - sau Ministerul de Finante la inceputul acestui an l-a propus - pe baza caruia s-a facut Legea bugetului si atunci am spus foarte clar ca nu accept niciun fel de scadere a acestuia. Mai mult, a fost si revizuit la momentul rectificarii in sensul de a aduce ce nu s-a facut in prima parte a anului ca obligatie de facut pana la final de an, iar ANAF-ul este obligat sa vina cu propuneri de masuri concrete ca planul sa fie realizat. Repet, nu voi accepta nici macar un leu sub plan! Daca nu, inseamna ca trebuie luate masuri", a adaugat Teodorovici.
Codurile fiscale vor fi modificate iar până la sfârșitul anului vor fi trecute prin parlament
Ministrul spune că, în această lună propunerile mediului de afaceri vizând modificarea Codului Fiscal şi a celui de Procedură Fiscală şi care sunt agreate de minister vor fi făcute publice, urmând ca până la sfârşitul anului acestea să fie trecute prin Parlament.
"Având în vedere că au fost foarte multe modificări în ultimii doi ani de zile, e nevoie de o astfel de consolidare a celor două coduri - Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală. Pe lângă asta, am avut discuţii cu tot mediul de afaceri şi au trimis foarte multe propuneri de modificare a Codului fiscal şi a celui de procedură fiscală, propuneri de simplificare, cu impact foarte bun în economie", a declarat Teodorovici, la Digi 24, preluat de News.ro.
El a spus că în acestă lună vor fi publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor propunerile mediului de afaceri privind codurile fiscale care au fost agreate de minister, iar până la finalul anului aceste modificări vor fi trecute prin Parlament ca proiecte de lege. De asemenea, el a susţinut că nu vor fi majorate taxele şi nici nu vor fi adăugate altele noi.
"Acum, în luna septembrie, o să afişăm pe site-ul Ministerului de Finanţe tot ce a venit din mediul de afaceri, ce a agreat ministerul ca măsuri posibil a fi adoptate până la final de an, iar cele două acte normative să fie trecute prin Parlament până la finalul anului ca proiecte de legi, ca să intre la 1 ianuarie. Piaţa nu se va supăra că vii şi degrevezi. Voi face o propunere ca pe viitor, după 1 ianuarie 2019, guvernele să poată doar să scoată din Codul Fiscal, iar Parlamentul să adauge atunci când situaţia economică o va impune, pentru a evita situiaţia când guverne iresponsabile vin şi taie sau cresc TVA. Concret? Multe lucruri foarte bune. Nu e niciuna care să deranjeze pe cineva în piaţă. Nu veţi vedea din medul economic sau din partea cuiva din piaţă vreo părere contra vreunei prevederi. (...) Nu adăugăm niciun fel de taxă sau să creştem cuantumul celor existente", a adăugat ministrul Finanţelor.
Teodorovici: OUG pentru insolvenţă va fi adoptată până la finele anului 2018. Poate aduce bani la buget
„Este o urgenţă (modificarea Legii Insolvenţei prin OUG - n.red.), deoarece poate să aducă, până la final de an, bani la buget”, a mai spus Teodorovici.
Una dintre noile reglemătări privind insolvenţa este de aceea ca autorităţile să poată cere mai repede falimentul dacă sumele de la firmele în insolvenţă nu pot fi recuperate altfel, a menţionat ministrul Finanţelor.
În prezent, statul are de recuperat datorii de la aproape 28.000 de firme care sunt în insolvenţă, dar nu de la toate se doreşte recuperarea banilor, ci „poate statul vrea să iasă sau să le convertească în acţiuni”, a menţionat el.
Ministrul finanţelor a reamintit că această modificare a legii insolvenţei este dorită, deoarece, firmele în insolvenţă faliment sau reorganizare au datorii de 63 de miliarde de lei. În plus, există o practică a unor firme de a intra în insolvenţă.
Cam 1.000 de firme au plan de reoganizare şi 6.000 şi ceva sunt în observaţie, a precizat oficialul MFP. „Multe cumulează datorii peste data de intrarea în insolvenţă. Este un ajutor incorect faţă de celelalte companii corecte. Şi este şi un fel de ajutor de stat. Am întrebat ANAF dacă au putut opri ca aceste firme să nu intre în insolvenţă. Poate există o lacună legislativă”, a mai spus Teodorovici la Digi 24, preluat de Mediafax.
Teodorovici: Sper ca până la final de an să fie şi o surpriză plăcută pe acest Pilon II de pensii
Teodorovici mai spune că pregătește și o surpriză până la sfârșitul anului legat de Pilonul II de pensii. ,
"Nu va tăia nimeni din Pilonul II, nu va suspenda, nu va bloca, nu va elimina, chiar, din contră, sper ca până la final de an să fie şi o surpriză plăcută pe acest Pilon II de pensii, adică exact contrariul celor spuse de unii şi alţii care tot aruncau aşa în piaţă...", a spus Teodorovici.
El a declarat că modificarea va fi făcută în baza analizei realizate în iulie, fiind luate în calcul randamentele, costurile, posibilitatea de investiţii în alte zone etc.
"În baza acelei analize pe care am anunţat că o facem undeva în iulie, pentru că trebuie să vezi în 10 ani ce a mers bine, ce trebuie îndreptat, fie că laşi fondurile de pensii să facă investiţii şi în alte zone, cum sunt în alte state. Vedem, dacă da, care este riscul, trebuie să vedem exact, legal, la nivel european care este aria de posibilităţi. Asta. Foarte bine. Cât are România? Atât. Putem extinde? Da. Cu ce risc? Să vedem dacă toate randamentele sunt cele corecte. Poate pot fi randamente mult mai bune pentru fondurile de pensii. Să vedem şi costurile, dacă acele costuri pe care operatorii le încasează, pe care noi le acoperim dacă nu cumva sunt foarte mari sau prea mari. Hai să vedem, ca tot ce facem să facem în interesul celui care are încredere în astfel de pilon de pensii. Şi atunci şi cu altă măsura din partea statului, poate de a mai pune în această zonă anumite sume, astfel încât lumea să fie mulţumită. Poate vedem şi o altă alternativă. Poate vorbim de Pilonul III. Poate fi în aşa fel făcut să fie un mix, astfel încât omul să aleagă cea mai bună variantă pentru anii ce urmează pentru pensie", a spus ministrul Finanțelor în interviul acordat Digi 24.