Fond de urgență pentru patrimoniu, după prăbușirea a două monumente arhitecturale

Iulian Popescu | 21.02.2016

Din acest fond ar urma să fie finanțate intervenții urgente, pentru a împiedica distrugerea definitivă a unor bunuri de patrimoniu, a detaliat duminică ministrul Vlad Alexandrescu, pe pagina de Facebook.

Pe aceeași temă

 

"Pe baza programului de inventariere, se va redacta un plan realist privind scoaterea din pericol a monumentelor noastre. Astfel, Ministerul Culturii va invita specialiști și reprezentanți ai Institutului Național al Patrimoniului, Direcțiilor Județene de Cultură, proprietari și reprezentanți ai societății civile pentru a construi o strategie preventivă în locul măsurilor tardive și post-factum pentru monumentele în pericol de colaps", a scris Vlad Alexandrescu.

 

Această decizie a fost luată după ce reprezentanți ai Ministerului Culturii s-au întrunit într-o ședință de urgență pentru a discuta două cazuri de prăbușire a patrimoniului arhitectural, care au avut loc luna aceasta: clopotnița bisericii fortificate de la Roadeș, din secolul al XV-lea, și turnul romanic al bisericii fortificate din Rotbav, din secolul al XIII-lea, reprezentativă pentru Țara Bârsei.

 

Potrivit datelor actuale ale ministerului, peste 600 de monumente de arhitectură se afla în stare de precolaps și colaps, scrie Agerpres.

 

După ce în 2015, pe turnul bisericii fortificate de la Roadeș (județul Brașov) a apărut o crăpătură de sus până jos, carea crescut apoi de la o lună la alta, în februarie 2016, după o iarnă cu schimbări bruște de temperatură, cu vânt și ploi abundente, clopotnița bisericii fortificate s-a prăbușit la pământ, lăsând în urmă un morman de bolovani.

 

La fel s-a întâmplat și într-o altă localitate din Brașov. Turnul bisericii evanchelice fortificate din localitatea braşoveană Rotbav, care datează din secolul al XIII-lea, s-a prăbuşit, în noaptea de vineri spre sâmbătă (19 spre 20 februarie).

 

Sâmbătă dimineaţă, la faţa locului au ajuns prefectul Mihai Mohaci, primarul Feldioarei, Sorin Taus, reprezentanţii bisericii evanghelice şi arhitecţi. Din păcate, turnul s-a prăbuşit în totalitate şi a distrus şi orga din interior. Autorităţile spun că vor căuta soluţii, probabil fonduri europene nerambusabile pentru reconstrucţia fortificaţiei.

 

Foto: Turnul bisericii evanchelice fortificate din localitatea braşoveană Rotbav. Sursa: Adevărul

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22