Pe aceeași temă
Luna trecuta, numele lui Radu Budeanu a fost vehiculat pe surse in dosarul deschis de procurorii anticoruptie fata de Elena Udrea, suspectata ca ar fi primit o mita de cinci miloane de dolari in legatura cu un contract cu Hidroelectrica. Alaturi de cei doi, se mai vorbea de o implicare a omului de afaceri Bogdan Buzaianu si a directorului general al cotidianului Evenimentul Zilei, Dan Andronic.
In aceasta cauza, DNA a cerut retinerea si arestarea lui Udrea, insa Parlamentul a respins cererea de arestare. Potrivit informatiilor disponibile pana la acest moment, procurorii suspecteaza ca Radu Budeanu si Dan Andronic ar fi intermediate banii de mita dintre Buzaianu si Udrea.
Context
In 20 Octombrie, DNA cerea Camerei Deputatilor incuviintarea retinerii si arestarii preventive a Elenei Udrea intr-un nou dosar. Procurorii o acuza pe Udrea de luare de mita, trafic de influenta, spalare de bani si fals in declaratii. DNA vorbeste de o presupusa spaga de 5 milioane de dolari.
DNA sustine ca Udrea i-ar fi cerut lui Buzaianu, in vara anului 2010, suma de 5 milioane de dolari pentru ca Hidroelectrica sa continue contractul de vanzare - cumparare de energie cu firma omului de afaceri. La inceputul anului 2012, Udrea a primit de la respectivul afacerist, printr-un intermediar, 3.800.000 USD, plus o creanță de 900.000 de euro pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o deținea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acțiunile la o societate comercială cu activitate în mass media, spune DNA.
DNA sustine ca, in anul 2011, pentru a ascunde beneficiarul real al creanţei de 900.000 de euro, primită cu titlu gratuit de la omul de afaceri, Udrea îi solicitase unei persoane să încheie un contract de novaţie cu schimbare de creditor pe o firmă a respectivei persoane. De asemenea, ulterior, pentru a ascunde că este beneficiarul real al pachetului de acţiuni la societatea cu activitate în mass media, i-a solicitat unei alte persoane să încheie actele aferente tranzacţiei în numele său şi să efectueze plăţile aferente prin creditarea societăţii, disimulând astfel provenienţa sumei de circa 700.000 de euro, aferentă plăţilor efectuate pentru societatea mass media şi ascunzând astfel că este adevăratul proprietar la creanţei ce a făcut obiectul novaţiei cu firma omului de afaceri de la care a primit creanţa.
Surse judiciare au declarat ca societatea comerciala cu activitate in mass-media este Evenimentul Zilei, iar persoana care a facilitat schema de disimulare a provenientei banilor ar fi Dan Andronic.
Fragment din comunicatul DNA:
"- În vara anului 2010, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului și membru la Guvernului şi de persoană cu funcție de conducere în cadrul unui partid politic, având influență asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei și ai SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri, prin intermediar, suma de 5 milioane USD, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea, în continuare, a contractului bilateral de vânzare – cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA.
- Pentru a-și exercita influența asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei și a celor din cadrul SC Hidroelectrica SA, la începutul anului 2012, a primit de la acelaşi om de afaceri, prin intermediar, suma de 3.800.000 USD şi o creanță de 900.000 de euro pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o deținea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acțiunile la o societate comercială cu activitate în mass media.
- În anul 2011, pentru a ascunde beneficiarul real al creanţei de 900.000 de euro, primită cu titlu gratuit de la omul de afaceri, îi solicitase unei persoane să încheie un contract de novaţie cu schimbare de creditor pe o firmă a respectivei persoane. De asemenea, ulterior, pentru a ascunde că este beneficiarul real al pachetului de acţiuni la societatea cu activitate în mass media, i-a solicitat unei alte persoane să încheie actele aferente tranzacţiei în numele său şi să efectueze plăţile aferente prin creditarea societăţii, disimulând astfel provenienţa sumei de circa 700.000 de euro, aferentă plăţilor efectuate pentru societatea mass media şi ascunzând astfel că este adevăratul proprietar la creanţei ce a făcut obiectul novaţiei cu firma omului de afaceri de la care a primit creanţa", sustin procurorii in comunicatul DNA.
In replica, Udrea sustine ca noul dosar e bazat pe denunturile fostei sefe a Companiei Nationale de Investitii, Ana Maria Topoliceanu. Deputatul a mai spus ca noile dosare sunt rezultatul “diviziei Udrea” din DNA, acuzand-o din nou pe sefa institutiei, Laura Codruta Kovesi, ca incearca sa ii deschida noi dosare.
“Este evident ca e o prioritate pentru anchetarea si arestarea Elenei Udrea, la DNA. Nu ma mira, am facut o plangere la CSM tocmai pentru ca stiam din vara, oameni din DNA si SRI au venit si mi-au spus ca e ordin de la sefa DNA ca dna. Moraru sa imi faca un nou dosar penal. E clar ca acolo exista o divizie Elena Udrea. Sunt o tinta a dnei. Kovesi si a lui Coldea (adjunctul sefului SRI – n.r.)”, a spus Elena Udrea la Digi 24.