Pe aceeași temă
În ianuarie 2016, Tribunalul din Grand Cayman a dispus extrădarea lui Mihai Tânjală în România. Bărbatul a contestat decizia în apel. În luna iunie, apelul acestuia a fost respins şi extrădarea decisă definitiv, informeaza Mediafax.
În decizia de extrădare, judecătorul a stabilit că guvernatorul din Grand Cayman poate solicita unele garanţii din partea Bucureştiului înainte de extrădare. "Pe fondul sesizărilor care mi s-au adus la cunoştinţă referitoare la condiţiile de încarcerare din România, guvernatorul poate lua în calcul solicitarea unor asigurări din partea Guvernului României (...)", a declarat judecătorul, citat atunci de CaymanNewsservice.com.
Solicitarea de extrădare a fost formulată în condiţiile în care Mihai Tânjală are de executat o pedeapsă de cinci ani de închisoare, primită prin decizia definitivă a Curţii de Apel Bucureşti din 16 decembrie 2011.
Tanjala a fost condamnat definitiv, in decembrie 2011, de Curtea de Apel Bucuresti la cinci ani inchisoare intr-un dosar in care era acuzat de DNA ca a vandut la un pret mult prea mic activele unei companii de stat, producand un prejudiciu de circa 1 milion de euro.
Dupa condamnare, el a fugit din tara si a fost dat in urmarire generala prin Interpol, fiind prins in Insulele Cayman.
In iunie 2016, autoritatile judiciare din Insulele Cayman au decis ca Tanjala (58 de ani) poate fi extradat in tara de origine, relata atunci agentia Cayman News Service, citata de Agerpres.
Tanjala, care si-a sustinut in permanenta nevinovatia declarand ca este victima unui proces politic, fusese retinut pe aeroportul Owen Roberts, pe baza unui mandat de arestare international.
Joi, Tanjala a fost extradat in Romania si incarcerat la Penitenciarul Rahova, transmite Digi 24.
Procurorii DNA au sustinut ca in anul 2004, in calitate de administrator al fostei intreprinderi de constructii si utilaje grele Giurgiu - ICMUG SA, societate unde statul roman era actionar, Tanjala a permis vanzarea unor active la preturi mult diminuate.
Ele au fost achizitionate de firme controlate de Mihai Tanjala si familia sa, iar ulterior revandute la preturile de piata. In acest mod, fostul deputat a obtinut peste 500.000 de euro la cursul mediu din 2004, informeaza ziare.com.