Fondurile europene, condiționate de respectarea statului de drept. Acord între parlament și consiliu

Redactia | 05.11.2020

Negociatorii Parlamentului European și cei ai Consiliului UE (reprezentanții statelor membre) au ajuns joi la un acord în ceea ce privește condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept

Pe aceeași temă

Anunțul a fost postat pe contul de Twitter al comisiei pentru control bugetar al Parlamentului European.

”Este pentru prima dată în istoria Europei când bugetul este legat (…) de respectarea statului de drept”,

Este un pas uriaș înainte pentru deblocarea celor 1.800 de miliarde de euro (1,8 trilioane euro) conveniți de Consiliul European în iulie pe cele două componente financiare: bugetul UE pe viitorii 7 ani și fondul de relansare economică pentru țările afectate de pandemie.

Parlamentul European s-a declarat nemulțumit de modul în care acordul politic din Consiliul European a tratat chestiunea condiționării fondurilor UE de respectarea statului de drept și a avertizat că va bloca aprobarea pachetului financiar fără precedent. Germania, care exercită președinția rotativă a Consiliului UE, a dus negocieri intense pentru a armoniza poziția Ungariei și Poloniei (țările vizate de un asemenea mecanism) cu poziția intransigentă a Parlamentului European.

Un eventual blocaj politic ar fi însemnat amânarea pachetului financiar atât de așteptat de către majoritatea statelor membre. Spre exemplu, România poate beneficia prin acest pachet de fonduri europene în valoare de aproape 80 de miliarde de euro, o sumă fără precedent în istorie.

Ce au convenit negociatorii Parlamentului și Consiliului UE:

  • Va exista o listă completă cu încălcările statului de drept care pot fi sancționate de UE. E vorba de amenințări la independența justiției, fraudarea bugetului UE, corupție legată de fondurile UE, dar și apecte sistemic legate de valorile fundamentale ale UE precum libertate, democrație, egalitate și respect pentru drepturile omului – inclusiv drepturile minorităților

  • s-a micșorat intervalul de timp în care instituțiile UE sunt obligate să adopte măsuri împotriva unui stat dacă există riscul încălcării statului de drept de la 12-13 luni maximum la 7-9 luni.

Cum va funcționa mecanismul:

Comisia Europeană, dacă stabilește că un stat membru a încălcat statul de drept, propune sancționarea prin oprirea unor fonduri UE. Consiliul UE va avea o lună la dispoziție pentru a adopta măsurile propuse de Comisie prin majoritate calificată (adică minimum 55% dintre statele membre votează, ceea ce înseamnă 15 din 27, iar propunerea este sprijinită de un număr de state membre care reprezintă cel puțin 65% din totalul populației UE).

Comisia Europeană poate declanșa procedura împotriva unui stat membru și dacă o încălcare a statului de drept nu a produs încă efecte asupra bugetului UE, ci doar există riscul de a afecta bugetul UE.

Ce urmează acum: actul legislativ final trebuie adoptat formal de Parlamentul European și de Consiliul EU.

Cum vor fi protejații beneficiarii finali ai fondurilor UE. Ca să se asigure că beneficiarii finali ai fondurilor – fermieri, companii, studenți, ONG-uri – nu sunt pedepsiți pentru acțiunile guvernelor lor, Parlamentul European a introdus o prevedere prin care acești beneficiari pot depune o cerere la Comisia Europeană pe o platformă online dedicată, iar Comisia e obligată să se asigure că acești beneficiari primesc fondurile europene câștigate.

Liderii europeni reuniți în Consiliul European au convenit în luna iulie, după aproape cinci zile de discuţii, asupra constituirii prin datorie comună a unui fond european de redresare în valoare de 750 de miliarde de euro (din care 390 de miliarde granturi şi restul credite) şi asupra viitorului buget multianual (2021-2027) al UE ce va însuma 1.074 miliarde de euro, dar declaraţia finală a cuprins condiţii minimale privind o legătură între accesarea fondurilor europene și respectarea statului de drept.

În această declaraţie se menţionează: ”Consiliul European subliniază importanţa protejării intereselor financiare ale Uniunii. Consiliul European subliniază importanţa respectării statului de drept”.

”Prin urmare, un regim de condiţionalitate pentru a proteja bugetul şi Next Generation UE (fondul de redresare – n. red.) va fi introdus. În acest context, Comisia Europeană va propune în cazul unor încălcări măsuri care vor fi adoptate de Consiliu prin majoritate calificată”, se arată în aceleaşi concluzii.

”Consiliul va reveni rapid asupra acestei chestiuni”, potrivit ultimului paragraf pe acest subiect din declaraţia finală a summitului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22