Alianta PSD-PNL-PC a nascut Uniunea Social Liberala. Protocolul si imparteala

Fara Autor | 05.02.2011

Pe aceeași temă

Uniunea Social Liberala (USL) este numele pe care il va purta alianta formata din PSD si ACD (PNL si PC) si va avea ca sigla atat trandafirii rosii, cat si sageata liberala. Protocolului Uniunii, semnat de Ponta si Antonescu vineri seara, prevede principiile de colaborare, modalitatile de participare pe liste comune la alegerile locale si parlamentare. Astfel,  la locale PSD va avea 21 de candidati, si ACD-20, iar la parlamentare fiecare formatiune isi va mentine colegiile pe care le detine, restul fiind impartite in mod egal. Candidatul la prezidentale va fi stabilit in urma sondajelor, iar premierul va fi dat de partidul care nu va detine candidatura pentru functia de Presedinte al Romaniei. Protocolul mai prevede si cum se vor imparti functiile in guvern si consiliile judetene si locale, mergindu-se pina la nivelul esalonului doi.

Principiile aliantei PSD-PNL-PC

Conflictele publice între membrii partidelor, precum si atacurile publice împotriva unor colegi sau a unui partid din Alianta, nu sunt permise. Partidele membre ale Aliantei nu vor initia sau accepta trecerea de la un partid la altul a membrilor acestora. În toate situatiile, deciziile Aliantei se iau prin consultare si consens.

La nivel local, alianta va elabora un pact de neagresiune si de colaborare pe plan local, în plan politic general si în administratia publica locala, pact care va fi aplicat obligatoriu, fara exceptie, de catre toate organizatiile locale, de sector si ale Municipiului Bucuresti, precum si de organizatiile judetene ale partidelor.

În toate consiliile judetene si locale partile vor constitui o alianta în termen de 30 zile de la semnarea prezentului Protocol. Aliantele constituite vor actiona prin sustinerea de proiecte comune pentru administratiile locale respective, negociate si decise conform cu respectarea prevederilor legale în vigoare, precum si pentru alegerea în functiile de vicepresedinti ai consiliilor judetene, respectiv viceprimari, a cate unui membru din partea fiecarei parti semnatare, acolo unde este cazul.

La nivel national, grupurile parlamentare ale partilor semnatare sau ale celor trei partide, în cazul în care acestea au grupuri parlamentare proprii, vor initia consultari periodice, cel putin saptamanale, cu privire la actiunile parlamentare comune si vor semna un acord de colaborare parlamentara.

Proiectele legislative care vizeaza probleme fundamentale de politici economice, fiscale sau sociale sau privind modificarea legislatiei electorale se comunica de catre initiatori Aliantei si nu pot fi depuse sau sustinute fara aprobarea acesteia.

Conflictele publice între membrii partidelor, precum si atacurile publice împotriva unor colegi sau a unui partid din Alianta, nu sunt permise. Partidele membre ale Aliantei nu vor initia sau accepta trecerea de la un partid la altul a membrilor acestora. În toate situatiile, deciziile Aliantei se iau prin consultare si consens.La nivel local, alianta va elabora un pact de neagresiune si de colaborare pe plan local, în plan politic general si în administratia publica locala, pact care va fi aplicat obligatoriu, fara exceptie, de catre toate organizatiile locale, de sector si ale Municipiului Bucuresti, precum si de organizatiile judetene ale partidelor.În toate consiliile judetene si locale partile vor constitui o alianta în termen de 30 zile de la semnarea prezentului Protocol.

Aliantele constituite vor actiona prin sustinerea de proiecte comune pentru administratiile locale respective, negociate si decise conform cu respectarea prevederilor legale în vigoare, precum si pentru alegerea în functiile de vicepresedinti ai consiliilor judetene, respectiv viceprimari, a cate unui membru din partea fiecarei parti semnatare, acolo unde este cazul.La nivel national, grupurile parlamentare ale partilor semnatare sau ale celor trei partide, în cazul în care acestea au grupuri parlamentare proprii, vor initia consultari periodice, cel putin saptamanale, cu privire la actiunile parlamentare comune si vor semna un acord de colaborare parlamentara.Proiectele legislative care vizeaza probleme fundamentale de politici economice, fiscale sau sociale sau privind modificarea legislatiei electorale se comunica de catre initiatori Aliantei si nu pot fi depuse sau sustinute fara aprobarea acesteia.

Impartirea locurilor si functiilor

Cele doua parti semnatare ale Aliantei vor participa la alegerile locale cu candidaturi comune pentru functiile de presedinti de consilii judetene, primari de municipii - resedinta de judet si primar general al municipiului Bucuresti, precum si cu liste de candidati comuni pentru consiliile judetene, consiliile locale ale municipiilor resedinta de judet si Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

Prin acordul partilor pentru organizatiile judetene sau de sector al Municipiului Bucuresti, Alianta va putea prezenta candidaturi comune în una sau mai multe circumscriptii electorale comunale, orasenesti sau municipale sau la nivelul sectoarelor Municipiului Bucuresti.

PSD va nominaliza 21 de candidati pentru functiile de presedinte al consiliului judetean, iar ACD 20 de candidati pentru aceste functii. De asemenea, PSD va nominaliza 20 de candidati pentru functiile de primar de municipiu resedinta de judet, iar ACD 20 de candidati pentru aceste functii.

Partile semnatare se angajeaza ca, pe baza cercetarilor sociologice si a consultarilor politice la nivelul conducerilor centrale si judetene, sa identifice si sa propuna candidatii cu cele mai mari sanse de a castiga functiile pentru care candideaza.

Numarul de locuri care revine fiecarei parti pe lista de consilieri se stabileste proportional cu rezultatele în sondajele de opinie la nivel judetean, respectiv la nivelul municipiului resedinta de judet privind intentia de vot la consiliul respectiv.

Proportia calculata se va aplica pe listele de candidati prin ocupari succesive în ordinea proportiei rezultate, prin utilizarea sumei resturilor subunitare dupa convergenta cu un loc întreg, urmand repetarea procedurii pana la epuizarea numarului maxim de candidaturi permis de legea electorala pentru lista respectiva.

Cele doua parti semnatare ale Aliantei vor participa la alegerile locale cu candidaturi comune pentru functiile de presedinti de consilii judetene, primari de municipii - resedinta de judet si primar general al municipiului Bucuresti, precum si cu liste de candidati comuni pentru consiliile judetene, consiliile locale ale municipiilor resedinta de judet si Consiliul General al Municipiului Bucuresti.Prin acordul partilor pentru organizatiile judetene sau de sector al Municipiului Bucuresti, Alianta va putea prezenta candidaturi comune în una sau mai multe circumscriptii electorale comunale, orasenesti sau municipale sau la nivelul sectoarelor Municipiului Bucuresti.PSD va nominaliza 21 de candidati pentru functiile de presedinte al consiliului judetean, iar ACD 20 de candidati pentru aceste functii. De asemenea, PSD va nominaliza 20 de candidati pentru functiile de primar de municipiu resedinta de judet, iar ACD 20 de candidati pentru aceste functii. Partile semnatare se angajeaza ca, pe baza cercetarilor sociologice si a consultarilor politice la nivelul conducerilor centrale si judetene, sa identifice si sa propuna candidatii cu cele mai mari sanse de a castiga functiile pentru care candideaza.Numarul de locuri care revine fiecarei parti pe lista de consilieri se stabileste proportional cu rezultatele în sondajele de opinie la nivel judetean, respectiv la nivelul municipiului resedinta de judet privind intentia de vot la consiliul respectiv.Proportia calculata se va aplica pe listele de candidati prin ocupari succesive în ordinea proportiei rezultate, prin utilizarea sumei resturilor subunitare dupa convergenta cu un loc întreg, urmand repetarea procedurii pana la epuizarea numarului maxim de candidaturi permis de legea electorala pentru lista respectiva.

Alegerile parlamentare

Cele doua parti componente ale Aliantei vor participa în alegerile parlamentare cu candidati comuni. Candidaturile vor fi prezentate în numele Aliantei si vor folosi semnul electoral al acesteia, în conditiile legii electorale.

Fiecare partid isi va desemna un numar egal de candidati la nivel national. In cazul în care vor fi desemnati pentru o noua candidatura prin procedurile interne ale fiecarui partid membru al Aliantei, parlamentarii în functie vor avea prima optiune pentru candidatura în colegiul electoral în care au fost alesi în precedentele alegeri la termen sau partiale.

Candidatii celor doua parti care urmeaza sa fie repartizati în colegiile electorale vor fi desemnati conform prevederilor statutare ale partidelor si vor fi comunicati Aliantei sub semnatura presedintelui fiecarui partid.

Candidatul la prezidentiale si functia de premier

Alianta va sustine, atat în ipoteza alegerilor prezidentiale la termen, cat si a celor anticipate, un singur candidat pentru functia de Presedinte al Romaniei. Candidatul Aliantei pentru functia de Presedinte al Romaniei va fi persoana cea mai bine plasata într-un sondaj de opinie la nivel national.

Decizia de desemnare se supune validarii organismelor statutare competente ale partidelor, în conformitate cu procedurile statutare ale fiecarui partid. Din momentul validarii, candidatul este reprezentantul Aliantei si al partidelor componente în cursa prezidentiala.

Procedura de desemnare a Primului Ministru. Candidatul Aliantei pentru postul de Prim Ministru este desemnat de partea care nu propune o candidatura pentru functia de Presedinte al Romaniei. La desemnare, Primul Ministru îsi asuma programul de guvernare si protocolul Aliantei.

Structura Guvernului si modul de functionare al acestuia vor fi decise de Alianta si vor fi supuse spre aprobare Parlamentului în forma aprobata. Ponderea celor doua parti în guvern se stabileste în mod egal între cele doua parti componente ale Aliantei, fara a considera functia de premier.

Numarul si repartizarea secretarilor de stat si a altor functii

Cele doua parti componente ale Aliantei vor desemna un numar egal de secretari de stat, subsecretari de stat si persoane care ocupa functii asimilate din structura guvernului si a ministerelor, separat pentru fiecare categorie în parte, egalitatea urmand sa fie reflectata în structura fiecarui minister, separat pentru fiecare categorie în parte.

În cazul în care cele doua parti pot forma sau face parte dintr-o majoritate parlamentara care poate sustine candidati functiile de presedinte de camera a Parlamentului, acestea vor sustine aceiasi candidati, fiecare parte urmand sa desemneze cate un candidat.

Partea care prezinta candidatul pentru postul de Prim Ministru va desemna candidatul pentru postul de Presedinte al Camerei Deputatilor iar partea care prezinta candidatul pentru functia de Presedinte al Romaniei va desemna candidatul pentru functia de Presedinte al Senatului.

Celelalte functii de conducere în cele doua Camere ale Parlamentului se desemneaza conform regulamentelor celor doua Camere Parlamentare.

Candidaturile comune pentru alegerile din Bucuresti

Candidatul pentru postul de primar general al Municipiului Bucuresti va fi desemnat de copresedintii Aliantei pe baza sondajelor de opinie, precum si pe baza altor analize.

In sectoarele Municipiului Bucuresti în care una dintre parti detine functia de primar, cealalta parte va avea prima optiune pentru functia de viceprimar de sector. In sectoarele Municipiului Bucuresti în care nici una dintre parti nu detine functia de primar, partea care are cel mai mare numar de consilieri va avea prima optiune pentru functia de viceprimar de sector.

La nivelul Municipiului Bucuresti fiecare parte va desemna cate un viceprimar general al Municipiului Bucuresti.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22