Bulgaria. Tensiunile interetnice iau amploare

Fara Autor | 29.09.2011

Pe aceeași temă

În timp ce Kiril Rașkov, liderul unui clan țigănesc din Katunița, sudul Bulgariei, considerat vinovat pentru izbucnirea conflictelor interetnice din regiunea Plovdiv, a fost arestat de autorități în această dimineață și i s-au blocat toate bunurile până la soluționarea cazului, naționaliști din întreaga Bulgarie se pregătesc să atace ghetourile, pe când romii implicați în conflict se înarmează. Dupa escaladarea incidentelor si manifestatiilor in mai multe orase bulgaresti, rromii se afla in stare de maxima alerta, inarmindu-se si pregatindu-se de riposta.





Kiril Rașkov este considerat vinovat de violențele izbucnite în ultimele cinci zile între romii și bulgarii din satul Katunița deoarece un apropiat al familiei acestuia, Simeon Iosifov, l-a ucis cu un microbuz pe tânărul Angel Petrov, de 19 ani. Locuitorii satului consideră că autoritățile nu iau măsurile legale necesare în această privință mai ales că Rașkov se declară conducătorul tuturor romilor din Bulgaria, și-a creat averea din afaceri ilegale și este suspectat evaziune fiscală, potrivit informațiilor de pe Mediafax.





Accidentul rutier soldat cu decesul lui Petrov s-a petrecut în noaptea de vineri spre sâmbătă și a declanșat furia localnicilor. Aceștia vor ca autoritățile locale să-i oblige pe cei peste 100 de romi din sat să părăsească regiunea și să se mute în altă parte. Martorii spun că microbuzul condus de Iosifov era plin de mai mulți membri ai clanului Rașkov care se întorceau de la o petrecere. Potrivit acestora, şoferul Iosifov a acţionat cu intenţie şi a încercat să calce şi alţi bulgari. Iosifov a fugit de la locul accidentului și nu a putut fi găsit de poliție până de curând, iar marți s-a decis menținerea lui în arest. El a declarat că nu a oprit după impact fiindcă a crezut că lovise un câine.





Magistrații, însă, au respins motivația asta după ce martorul Tomov, aflat în mașină în timpul accidentului, a declarat că un alt pasager i-a strigat lui Iosifov să mărească viteza și să-l calce pe băiat. Tribunalul a respins, de asemenea, și declarațiile celorlalți trei martori, aflați tot în mașină în momentul impactului, care susțineau că erau amenințați în acele momente. Niciuna dintre celelalte trei declarații nu erau în concordanță în ceea ce privește din partea cui sau de unde venea amenințarea.




 
Unii martori ai incidentului spun că accidentul ar fi fost comandat de însuși Rașkov, supranumit „Țarul Kiro“, același lucru fiind susținut și de tatăl tânărului Petrov. După vestea decesului tânărului Petrov, un prieten al acestuia a leșinat în timpul unor atacuri asupra proprietăţilor lui Raşkov și a decedat, ulterior, la spital din cauza unor probleme cardiace (acesta suferise o operație de bypass cu câțiva ani înainte).





În noaptea de sâmbătă spre duminică, localnici atât bulgari, cât și romi au incendiat trei case ale Țarului Kiro. Aproximativ 2.000 de persoane au participat la tulburările din acea seară, de unde au fost ridicate de poliție peste 100 de persoane și alte 28 au fost arestate. Ei au cerut autorităţilor să verifice originea averii lui Kiril Raşkov, cunoscut pentru producţia ilegală de alcool şi care „are milioane, fără a plăti impozite“, potrivit lor, sătui fiind de impunitatea liderului clanului și de faptul că nu s-au luat măsuri legale până acum.





În noaptea de duminică spre luni, tensiunile dintre localnici și clanul Rașkov se calmaseră, dar sute de poliţişti şi pompieri se aflau în continuare în sat pentru a supraveghea toate punctele unde ar putea izbucni conflicte.





Printre acestea, au apărut declarații din partea lui Inan Aliev, unul dintre liderii comunităţii rome din Katunița, citat de Plovdiv24, relatează site-ul Novinite.com, cum că Rașkov este un căldărar care a venit din România.





În tot acest timp, în diverse locuri din țară izbucneau alte conflicte: 13 persoane au fost arestate în oraşul Varna de la Marea Neagră, duminică seară, pentru că au atacat un grup de romi după un miting de protest faţă de uciderea tânărului Angel în apropiere de Plovidv. Câteva zeci de persoane s-au reunit duminică în faţa sediilor postului de televiziune bTV din capitala Sofia pentru a protesta faţă de modul în care acesta a prezentat conflictul din satul Katuniţa, au avut loc manifestaţii ale unor tineri care scandau sloganuri ostile minorităţii rome.





Luni seară, în aproximativ 12 oraşe, printre care Sofia, Plovdiv, Varna şi Burgas, au avut loc manifestații de unde trei persoane au fost rănite, între care doi poliţişti, şi aproximativ 100 de manifestanţi au fost arestaţi. La Plovdiv, romii s-au pregătit să întâmpine eventualii agresori înarmaţi cu topoare şi bâte, potrivit televiziunii naţionale, iar ieri seară au avut loc manifestații în 14 orașe bulgare, fără incidente majore, potrivit poliției locale, însă soldate cu aproximativ 170 de arestări asupra acelora care aveau cuțite, artificii și bastoane asupra lor.





Toată această situație a făcut ca extremiști bulgari și nu numai să ia măsuri drastice împotriva romilor din țară. „După patru zile de confruntări între bulgari şi romi în Katuniţa (sat din sudul Bulgariei – n.r.), valul de ură împotriva romilor este pe cale să cuprindă întreaga ţară“, notează cotidianul sofiot Trud, citat de Evz.ro.





Mai mult, în presa bulgară se poate citi că neînțelegerile dintre clanul Rașkov și mai mulți bulgari din satul Katunița durează de mai bine de zece ani și că întregul incident este manipulat pentru că în Bulgaria se desfăşoară campania electorală pentru alegerile prezidenţiale şi locale din 23 octombrie, iar incidentul este „exploatat de către liderii partidelor naţionaliste Ataka şi VMRO, care i-au îndemnat pe toţi bulgarii să iasă pe străzi pentru a cere «soluţionarea problemei ţiganilor»“, titrează ziarele sofiote.





La rindul lor, rromii de pe teritoriul intregii Bulgarii sunt in stare de maxima alerta dupa protestele si ciocnirile violente din ultimele zile.






Peste 300 de oameni s-au adunat in Stolipinovo, cel mai mare cartier locuit de rromi din Bulgaria, dupa ce un rrom a murit miercuri dimineata. Desi politia a anuntat ca acesta si-a pierdut viata in urma unui accident de masina, rromii suspecteaza ca nu acesta ar fi adevarul, conform Sofia News Agency.





Desi situatia din Stolipinovo este considerata normala la aceasta ora, tensiunile pot ecalada, anunta Radio Darik.






Alti 100 de cetateni rromi s-au adunat si in nordul orasului Ruse, relateaza si agentia de presa BGNES. Dupa ce cateva case ale rromilor au fost atacate marti seara, s-a decis crearea unor echipe de urgenta.





Un zvon potrivit caruia copii rromi ar fi fost batuti in sud-estul orasului Sliven a facut ca rromi inarmati sa se adune in curtea unei scoli miercuri. Marti seara, alti rromi s-au adunat in sud-estul orasului Dimitrovgrad, unde oamenii erau speriati ca vor fi atacati de membri ai unor grupari de dreapta.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22