Plesu, despre Antonescu: Rica Venturiano se joaca de-a Vlad Tepes

Fara Autor | 26.03.2011

Pe aceeași temă

Crin Antonescu nu este pentru prima oara tinta ironiilor lui Andrei Plesu, care scrie, in Dilema Veche, "omul a cazut victima unei iluzii de sine induiosatoare pina la un punct", "nu poate fi contrazis fara sa devina agresiv si prost-crescut", suferind de un"soi de ebrietate sufleteasca, de natura sa-i dinamiteze discernamintul si buna-cuviinta". Andrei Plesu spune ca Antonescu "se fitaie oportun intre convingeri si declaratii contradictorii", il albeste pe Voiculescu, se dispenseaza "batos de orice loialitate de partid" si se lupta cu iredentismul."Rica Venturiano se joaca de-a Vlad Tepes. Tafna lui are ceva neconvingator, contrafacut, marunt resentimentar", concluzioneaza Plesu in comentariul "Un politician second-hand".



"Ajuns intr-o pozitie pentru care nu avea anvergura necesara (cam ca, in alt context, Emil Constantinescu), omul a cazut victima unei iluzii de sine induiosatoare pana la un punct, iritanta in cele din urma. Spus pe romaneste, s-a cam smintit", scrie Andrei Plesu despre liderul PNL in Dilema Veche.



Acesta precizeaza ca in cazul lui Antonescu nu poate fi vorba de o sminteala de prea mult succes, cum se mai intampla, pentru ca cea mai importanta "isprava" politica a liderului PNL este, pana acum, "iesirea din cursa inaintea turului doi al alegerilor prezidentiale si caderea euforica in bratele lui Mircea Geoana".



"Cele douazeci de procente cu care s-a vazut in ranita i-au produs un soi de ebrietate sufleteasca, de natura sa-i dinamiteze discernamintul si buna-cuviinta", mai adauga Andrei Plesu, atragand atentia ca desi Antonescu il ia drept model pe Basescu, totodata incearca sa il si suprime.



"Rica Venturiano se joaca de-a Vlad Tepes. Tafna lui are ceva neconvingator, contrafacut, marunt resentimentar. Nu poate fi contrazis fara sa devina agresiv si prost-crescut, se dispenseaza batos de orice loialitate de partid, impune alegeri convenabile <pe liste>, tradandu-si partenerii de mai ieri, face guverne din umbra pe acelasi principiu, se fitaie oportun intre convingeri si declaratii contradictorii.



Ba mananca securisti pe paine si da de pamant cu Mona Musca, ba se balaceste in sofisme ieftine pentru a-l obloji pe Dan Voiculescu, ba vrea sa construiasca <trainic> cu UDMR, ba se lupta cu iredentismul, mirosind partia electorala pe care i-o poate deschide un obosit discurs nationalist", trece Andrei Plesu, in stilu-i binecunoscut, in revista cateva dintre pozitiile contradictorii adoptate in ultima vreme de Crin Antonescu.



"Iar ceea ce amuză şi stupefiază – am mai spus-o – e o veselă complezenţă faţă de sine însuşi: o impudică mulţumire de sine, o definitivă inaptitudine de a admite că, din cînd în cînd măcar, poate, ca tot omul, să bată cîmpii. Uneori (des), spune lucruri aiuritoare".



"De curind, a crezut ca il albeste pe Voiculescu, innegrindu-i pe Basescu si Stolojan. Si ei au avut, prin pozitiile detinute sub comunism, legaturi cu securitatea. Da, dar Dan Voiculescu - cum rezulta din verdictul Inaltei Curti de Casatie si Justitie - n-a avut, pur si simplu, <legaturi> cu securitatea (concretizate in rapoarte de serviciu rutiniere), ci a facut politie politica. Adica a turnat oameni. Nuanta pe care dl Antonescu, in retorica lui smechera, o trece, sprintar, cu vederea", subliniaza Andrei Plesu.



"Ce să mai zic de proaspăta sa ieşire împotriva Adrianei Săftoiu? De ani de zile aştept să văd apărînd, pe scena politică românească, un domn. S-ar fi putut spera ca cercurile liberale să livreze unul, mai ales dacă cel de la vîrf e, de bine, de rău, profesor. Speranţă naivă. „Domnul“ Antonescu vorbeşte ca un rîndaş: Adriana Săftoiu e „o femeie pedistă“, o „moralistă second-hand“, care scoate „ţipete ascuţite“. Vorbe de „băiat fin“ care se dă în petic".



In final, Andrei Plesu explica ca se ocupa de Crin Antonescu si nu de Traian Basescu, din cauza ca acesta se afla mai degraba la iesirea din scena.



"Pe cînd dl Antonescu tinde să-mi amaneteze viitorul. Şi privesc această perspectivă cu o melancolie istorică. N-avem noroc şi nu ştim să ni-l facem. Evident, nimeni nu e definitiv pierdut. Domnului Antonescu trebuie să i se acorde şansa de a-şi veni în fire. Dar mă tem că singurul rezultat al textului de faţă va fi o enervare precipitată, asezonată cu cîteva prostioare care să mă dea gata. Eu, totuşi, am răbdare. Poate că, într-un tîrziu, nu prea tîrziu, dl Antonescu se va decide să se schimbe. Să se remodeleze. Să fie mai puţin Crin Antonescu", incheie Andrei Plesu.

http://www.dilemaveche.ro/sectiune/situatiunea/articol/un-politician-second-hand

Antonescu, paranoic din cauza lui Plesu, Tismaneanu si Cartarescu



Dupa cum a anticipat Andrei Plesu, liderul PNL a avut o iesire "nervoasa" dupa articolul acestuia din Dilema Veche. Antonescu se rafuieste iarasi cu Tismaneanu, Plesu si Cartarescu pe care ii acuza ca lucreaza "nu in ture ca la civili, ci pe sisteme de plantoane ca la militari sau ca la alte servicii". Liderul PNL spune ca are sanse sa ajunga "paranoic" daca va mai fi bagat mult in seama de cei trei.



 "Este foarte greu ca, dupa 20 de ani de confruntare cu cicatrici, pe teren, nu pe bloguri, dupa tot ceea ce inseamna distanta doctrinara dintre noi si PSD sa ajungem astazi impreuna. Vreau sa va spun, ca fara sa ma simt confortabil sub tirul zilnic, pentru ei lucreaza, nu as spune in ture ca la civili, ci pe sistem de plantoane ca la militari sau ca la servicii, azi e Tismaneanu, maine e Cartarescu, poimaine e Plesu, ca sa vorbesc numai de cei mari.



Cei mici sunt in tura continua si Antonescu este dusmanul poporului, Antonescu este dusmanul liberalismului, dreapta e distrusa, PNL a alunecat spre stanga, ne-am vandut lui Voiculescu, ne-am vandut lui Iliescu etc., etc. Nu mi-e la indemana nici chestiunea asta.



Ma simt stanjenit, sunt un om modest, sa te bage in seama, din trei in trei zile Plesu, din trei in trei zile Tismaneanu si din trei in trei zile Cartarescu, te imping usor, usor sa devii paranoic, ceea ce nu doresc, desi s-ar putea intampla, daca o tin in ritmul acesta. Si atunci imi fac mereu si discut un bilant al temelor, al motivelor, al scopului pentru care am facut acest lucru", a spus Antonescu.



Presedintele PNL sustine ca exista oameni care cred sau incearca sa ii convinga pe altii ca a fi de dreapta inseamna a fi contra PSD. "Se intampla cel mai adesea ca atunci cand esti de dreapta sa fii contra PSD, dar nu poti defini dreapta prin asta", a sustinut liderul liberalilor. El a spus ca primul semn de dreapta pe care l-a dat Traian Basescu a fost cand a luat casa din Mihaileanu.



"A spus ca nu o sa mai stea in casa de la stat si ca va sta in casa lui. Asa ca si-a dat casa de la stat in care apoi s-a mutat. Nu a mai stat in casa de la stat, ci a stat in casa lui, a lui Basescu. Daca asta inseamna dreapta pentru cumetrii Patapievici, Tismaneanu, Plesu, cine mai vor ei, pentru mine nu inseamna asta dreapta", a sustinut presedintele PNL.



Antonescu a afirmat ca el nu intelege ca esti liberal sau de dreapta atunci cand vii de 11 ori sa eviti dezbaterile din Parlament pe teme ca Legea salarizarii, Legea pensiilor, Legea educatiei si Codul muncii sau "sa faci bisnita pe vapoare" ori sa imparti banii din impozite si taxe celor aflati pe o lista.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22