Sorin Ovidiu Vintu a fost trimis in judecata pentru favorizarea infractorului Nicolae Popa. Cititi rechizitoriul!

Fara Autor | 14.10.2010

Pe aceeași temă

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu a fost trimis in judecata de procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curtea de Casatie si Justitie, pentru savarsirea infractiunii de favorizare a infractorului in forma continuata, in dosarul privind fuga din tara a fostului director al Gelsor Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de inchisoare in dosarul FNI, se arata intr-un comunicat al Parchetului. Impreuna cu Vantu au mai fost trimisi in judecata Octavian Turcan si Alexandru Stoian. Dosarul se va judeca la Tribunalul Bucuresti.

Aici puteti cititi rechizitoriul integral!

Cititi comunicatul Parchetului

"Probatoriul administrat în cauză în cursul urmăririi penale a relevat următoarea situaţie de fapt:

În perioada octombrie 2009 - ianuarie 2010, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inculpatul VÎNTU SORIN OVIDIU a transmis din totalul sumei anuale de 200.000 euro,  convenite cu condamnatul Popa Nicolae, două tranşe de 50.000 euro, respectiv 20.000 euro. Suma îi era necesară condamnatului  pentru a se ascunde, în scopul de a nu fi descoperit de autorităţile îndrituite să pună în executare mandatul european de arestare emis pe numele său, pentru executarea pedepsei de 15 ani închisoare la care a fost condamnat prin hotărâre judecătorească definitivă şi executorie.

Din cercetări a mai rezultat că, în acest scop, inculpatul VÎNTU SORIN OVIDIU a identificat şi  modalităţile concrete de transfer al banilor, menite  să prevină identificarea tranzacţiilor şi persoanelor implicate în aceste operaţiuni. Astfel, transferul sumei de 50.000 euro a fost pus în executare de inculpatul ŢURCAN OCTAVIAN.

De asemenea, din probele administrate a mai rezultat că, la data de 11.11.2009, inculpatul VÎNTU SORIN OVIDIU, prin intermediul inculpatului STOIAN OCTAVIAN, a transmis o altă tranşă, de 20.000 euro, sumă ce urma a fi folosită pentru plata diferitelor servicii de care POPA NICOLAE avea nevoie pentru a nu fi descoperit de autorităţile judiciare. După arestarea, la data de 2.12.2009, a condamnatului Popa Nicolae de către autorităţile judiciare indoneziene, inculpaţii VÎNTU SORIN OVIDIU şi STOIAN ALEXANDRU au desfăşurat acţiuni de sprijinire a infractorului POPA NICOLAE, cu scopul îngreunării procedurii de extrădare a acestuia în România. Sprijinul s-a concretizat în demersuri de îngreunare a  procedurilor de extrădare, pentru a-l scăpa pe condamnat de închisoare şi a-l ajuta să rămână în INDONEZIA".

Cei trei au fost eliberati din arest pe 16 septembrie, dupa ce magistratii Curtii de Apel Bucuresti au admis contestatiile celor trei impotriva deciziei din 10 septembrie, a Tribunalului Bucuresti, care a dispus arestarea lor peventiva pentru 29 de zile.

Potrivit Evenimentul zilei, care a intrat in posesia rechizitoriului procurorilor, Sorin Ovidiu Vantu va fi cercetat de procurori si intr-un dosar pentru spalare de bani.

Fragmente din acest rechizitoriu:

* Sorin Ovidiu Vîntu va fi cercetat de procurori într-un alt dosar pentru spălare de bani. În cauza în care a fost trimis în judecată pentru că l-ar fi sprijinit pe Nicolae Popa, omul de afaceri va fi judecat pentru favorizarea infractorului în formă continuată.

* Potrivit Procurorului General al Republicii Indonezia, SOV i-ar fi trimis lui Nicolae Popa, direct sau prin intermediari, 225.000 de euro, în perioada februarie - noiembrie 2009.

* "Folosind sms-uri şi convorbiri cifrate, actele de ajutor au fost desfăşurate în Indonezia în favoarea infractorului Popa Nicolae, printr-un intermediar, care i-a transmis inculpatului Stoian Alexandru, evoluţia şi stadiul actelor materiale, iar acestea erau ulterior comunicate inculpatului Vîntu Sorin Ovidiu".

* "Prin intermediul inculpatului Stoian Alexandru, care era contactat de către persoana trimisă în acest scop, actele materiale au fost concentrate în direcţia găsirii unor soluţii prin care infractorul Popa Nicolae să fie eliberat din arest de către autorităţile indoneziene şi să rămână, în continuare, în această ţară gazdă, iar extrădarea în România să fie cât mai mult îngreunată."

* Pe lângă bani, în lunile decembrie 2009 - ianuarie 2010, Sorin Ovidiu Vîntu i-ar fi oferit lui Popa (arestat la Jakarta, în Indonezia) "un ajutor de ordin moral, materializat în trimiterea în Indonezia a unei persoane de încredere care să-şi canalizeze eforturile pentru ca infractorul Popa Nicolae să poată beneficia de eliberare din arestul autorităţilor indoneziene, ori, în cazul în care nu putea fi obţinut acest beneficiu, să întreprindă demersuri pentru a îngreuna procedurile de extrădare a infractorului în România".

* În acelaşi timp, anchetatorii au instituit sechestru asigurator asupra unui imobil, proprietatea lui Sorin Ovidiu Vîntu "până la concurenţa sumei de 50.000 de euro", în vederea confiscării.

* În plus, procurorii l-au iertat pe Virgil Popa, fratele lui Nicolae Popa în privinţa acuzaţiei de favorizarea infractorului şi vor cerceta într-un alt dosar, doar pentru mărturie mincinoasă.

Vantu vrea sa isi vinda casa din Bacau pentru 600.000 euro

Casa din Bacău a omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu e scoasă la vânzare, de câteva zile, printr-un anunţ într-un ziar local, informează Libertatea.

Vila situată în centrul municipiului are 14 camere şi o suprafaţă de 700 de metri pătraţi, iar curtea măsoară 1.733 mp. Preţul este de 600.000 de euro, negociabil. Sorin Ovidiu Vîntu a intrat în posesia locuinţei în urmă cu 18 ani, când edificiul, construit de tatăl lui Lucreţiu Pătrăşcanu, a fost inclus pe lista monumentelor istorice.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22