Statul roman obligat de CEDO sa schimbe modul de despagubire in cazul caselor nationalizate

Fara Autor | 12.10.2010

Pe aceeași temă

Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a pronuntat astazi prima hotarare pilot impotriva Romaniei in cauza Maria Atanasiu si altii impotriva Romaniei, care suspenda practic cauzele asemanatoare de pe rolul CEDO si obliga astfel statul roman ca in termen de 18 luni sa ia masuri pentru remedierea problemei retrocedarilor, scrie HotNews. Hotararea pilot este extrem de importanta, intrucat determina statul roman sa remedieze problema restituirilor, in sensul respectarii drepturilor fundamentale si instituirii unui mecanism functional de retrocedare si compensare. Curtea a mai facut recomanari Romaniei sa remedize problema restiturilor, dar prin hotararea pilot obliga statul sa ia masuri, in caz contrar Romania riscand chiar excluderea din Consiliul Europei.

Prin hotararea pronuntata, CEDO contata ca statul roman a incalcat articolul 6 alineatul 1 din Conventie si articolul 1 din Protocolul nr.1, privind protectia proprietatii si dreptul la un proces echitabil, in cazurile Maria Atanasiu si Ileana Iuliana Poenaru. Statul roman este obligat "sa ia toate masurile pentru a asigura drepturile garantate de art 6 alineatul 1 din Conventie si articolul 1 din Protocolul nr. 1, in contextul cauzelor similare cu prezentul caz, in acord cu principiile stabilite in conventie. Aceste masuri trebuie sa intre in vigoare in 18 luni de la data pronuntarii prezentei hotarari".

Prin hotarare, CEDO decide sa suspende, pentru 18 luni, examinarea oricaror cazuri similare si condamna statul roman sa le plateasca reclamantelor Maria Atanasiu si Ileana Iuliana Poenaru despagubiri in valoare de 65.000 de euro iar reclamantei Ileana Florica Solon despagubiri in valoare de 115.000 de euro si 3151 euro.

Instanţa a precizat că decizia devine definitivă în circumstanţele prevăzute de articolul 44, alineatul 2 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, respectiv dacă părţile declară că nu cer retrimiterea dosarelor la Marea Cameră, dacă după trei luni nu s-a cerut retrimiterea sau atunci când o eventuală cerere este respinsă de Colegiul Marii Camere.

"Cauza pilot inseamna ca se pronunta intr-un caz model si ca toate celelalte procese vor avea aceiasi solutie. Asta inseamna ca toate cele cateva sute de dosare pe rolul CEDO au aceiasi solutie si ca statul roman este intr-o culpla grosiera in ce priveste chestiunea despagubirile", a explicat avocatul Gheorghe Piperea pentru HotNews.ro.

Maria Atanasiu, Ileana Poenaru şi Ileana Solon au dat în judecată statul român pentru recuperarea unor imobile, respectiv terenuri naţionalizate în vremea regimului comunist.

Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, citat de Hotnews.ro, implicatiile deciziei CEDO pentru statul roman sint extrem de grave, riscind- daca nu reglementeaza legislatia retrocedarilor si despagubirilor, creind un mecanism functional pentru despagubiri, altul decit Fondul Porprietatea-, ca Romania sa fie suspendata sau chiar exclusa din Consiliul Europei. In plus, statul are de platit peste 15 milioane de euro (din care nu a achitat nici 5%) fostilor proprietari care isi asteapta despagubirile.

"Pana acum, statul a fost condamat sa plateasca peste 15 milioane de euro, din care statul roman n-a platit pana in momentul acesta nici macar 5%. In momentul pronuntarii acesti cauze pilot, si aici este importanta ei covarsitoare, daca in 18 luni nu schimbam legislativa de o asemenea maniera incat sa fie corecta conform CEDO, riscam suspendarea din Consiliul Europei sau chiar excluderea din Consiliu. O asemenea sanctiune nu a pati-o nici macar Rusia sau Turcia, care sunt in topul condamnarilor la CEDO. Daca se intampla asta, e o catastrofa pentru democratia din Romania", sustine Piperea pentru HotNews.ro.

Fondul Proprietatea s-a creat ca vehicul pentru aceste despagubiri. Timp de doi ani, CEDO a condamnat Romania pe motiv ca Fondul nu este un mecanism functional de despagubire, cate vreme nu e listat la bursa. Din acest moment, putem sa spunem ca Fondul Proprietatea, ca mecanism de despagubire, intre in istorie. El poate sa devina ce vrea, Fond de Investitii, etc, dar nu mecanism de despagubire. CNVM si BVB vor trebui sa verifice si daca acest Fond, care era un mecanism de despagubire si care acum, conform CEDO nu mai este, mai poate fi listat la Bursa ca atare", a declarat avocatul citat.

Gheorghe Piperea sustine ca Fondul Proprietatea a prefigurat decizia CEDO prin faptul ca AGA a modificat actul constitutiv al Fondului Proprietatea in sensul ca este un Fond de Investitii si nu doar un simplu mecanism de despagubire.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22