Un tsunami de peste 10 metri a măturat Japonia după cutremurul de 8.9 grade. Sute de morţi şi răniţi. Stare de urgență nucleară

Fara Autor | 11.03.2011

Pe aceeași temă

Valuri tsunami de peste 10 metri au făcut prăpăd în Japonia, în urma unui seism de o magnitudine istorică de 8,9 care a lovit, astăzi, nord-estul arhipelagului nipon. Pagubele materiale sunt uriaşe şi se vorbeşte despre sute de răniţi şi dispăruţi, anunţă BBC. Cutremurul a ţinut două minute şi a lăsat în urmă un peisaj de coşmar, potrivit imaginilor transmise de televiziunile nipone. Până în acest moment, seismul a fost urmat de 10 replici, cea mai puternică de 7,4 grade. Este cel mai puternic cutremur înregistrat în Japonia în ultimii 140 de ani. Un tsunami de 10 metri a măturat şi portul Sendai, un oraş cu 1 milion de locuitori situat la 310 kilometri nord de Tokyo. A fost declarata stare de urgenta nucleara, din cauza unei efectiuni la sistemul de racire al centralei nucleare Fukushima.

Autoritatile au declarat stare de urgenta nucleara din cauza unei defectiuni la sistemul de racire al centralei nucleare Fukushima 1, anunta msnbc. Pina la acest moment nu s-au inregistrat scurgeri de materiale radioactive. Operatorul centralei, Tokyo Electric Power Co., a anuntat - via agentia de stiri Kyodo - ca sistemul folosit pentru racirea reactoarelor s-a oprit. Informatia a fost confirmata de ministrul japonez al Industriei.



Cutremurul a produs intreruperea alimentarii cu energie electrica, si concomitent un generator de rezerva nu a functionat. Aceasta intrerupere completa a energiei electrice a dus la intreruperea sistemului de racire, care furnizeaza apa pentru racirea reactorului (miezul reactorului nuclear ramine fierbinte chiar si dupa intreruperea functionarii si trebuie racit).

Reamintim ca toate centralele nucleare din Japonia au fost oprite dupa ce insula a fost lovita de un cutremur de 8,8 grade Richter. Deocamdata, probleme au fost raportate doar la centrala Fukushima.

Centrala este localizata in orasul Onahama, la 270 kilometri nord-est de Tokyo.

15.50 Între două şi trei sute de cadavre au fost găsite pe o plajă din Sendai, în prefectura nord-estică Miyagi, în urma unui tsunami declanşat de seismul violent produs în regiune, a anunţat agenţia de presă Jiji. Bilanţul a fost confirmat şi de poliţie.

Un tren cu pasageri a fost luat de ape în prefectura Miyagi (nord-estul Japoniei).

15.09 "In Japonia, nu s-au constatat scurgeri de substante radioactive, dar pentru orice eventualitate a fost declarata aceasta stare de urgenta. S-au inregistrat cateva incendii in zona clasica, in zona turbinelor cu abur, dar  nu in inima reactoarelor, ceea ce nu constituie nici un pericol. Pe partea nucleara, a fost oprit fenomenul de fisiune nucleara. Acum, ca au fost oprite reactoarele, nu mai este niciun pericol. In caz de scurgeri de substante radioactive, se poate declara incident care este masurat pe o scara de la 1 la 7. Dar in conditiile in care reactorul a fost oprit nu se poate ajunge la declarare de incident", a declarat pentru HotNews.ro un reprezentant al Agentiei Nucleare si pentru Deseuri Radioactive.

13.30 Televiziunile japoneze anunță că bilanțul morților a crescut la 44. Agenția Kyodo anunță că o navă cu 100 de oameni la bord aflată pe mare în momentul cutremurului a fost lovită de valul uriaș. Nu se știe dacă există supraviețuitori.

13.00 Premierul japonez Naoto Kan a decretat stare de urgenţă în sectorul energiei nucleare după cutremurul devastator de 8,8 grade ce a lovit vineri Japonia, deşi nu au fost detectate scurgeri de radiaţii la sau în apropierea centralelor nucleare.

12.25. Un nou bilanţ, de 32 de morţi, a fost stabilit de presa niponă, la circa patru ore de la puternicul seism, cu magnitudinea de 8,8 grade, care s-a produs în largul coastelor nord-estice ale Japoniei, relatează AFP.

11.20 Cel puţin 19 morţi, în prefecturile Ibaraki, Tochigi şi Chiba, şi numeroşi răniţi în zone precum prefectura Miyagi şi centrul capitalei Tokio, au anunţat oficiali locali, citaţi de Kyodo. Este un prim bilanţ anunţat la trei ore de la cutremur.

10. 40 Până în momentul de faţă nu sunt semnalate victime sau persoane aflate în dificultate în rândul cetăţenilor români din Japonia în urma cutremurului de 8,8, potrivit informaţiilor transmise de Ambasada României la Tokyo, a declarat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al MAE, Doris Mircea.

"Ambasada României este în contact cu autorităţile japoneze, iar în cazul în care se vor semnala astfel de cazuri, se va acţiona prompt şi se va oferi asistenţa consulară specifică".

Totodată, oficialul MAE a arătat că Ambasada României din Japonia menţine legătura şi cu cetăţenii români aflaţi în această ţară, însă acest demers este îngreunat de faptul că în zona de nord-est, afectată de puternicul seism, liniile telefonice şi de Internet sunt încă nefuncţionale.

10.21 În Rusia, 11.000 de oameni au fost evacuaţi din zonele care ar putea fi atinse de tsunami, inclusiv în Insulele Kurile şi Sahalin.  În urma seismului violent, o alertă de tsnumai a fost emisă şi pentru Rusia, Insulele Marianne, Filipine, Insula Marcus, Guam, Taiwan, Indonezia şi Hawai.

Unele surse susţin că tsunami care a lovit astăzi Japonia a fost mult mai puternic decât cel din Sumatra din 2004. Pe 26 decembrie 2004, un cutremur de 9,1 produs în largul insulei Sumatra urmat de un tsunami a devastat zece ţări vecine. Peste 270.000 de oameni au murit.

10.16. O rafinărie de la marginea capitalei Tokyo- Cosmo Oil Co.- a fost cuprinsă de flăcări. Centralele nucleare au fost închise pentru a se preveni un dezastru.

Seismul din Japonia s-a simţit până în capitala Chinei, la Beijing, oraş situat la 2.500 kilometri distanţă. Nimeni nu a fost rănit.

10.05 Reprezentanţii ambasadei ţării noastre la Tokyo au anunţat că cetăţenii români care se află pe teritoriul Japoniei le pot solicitat ajutorul.

09.55. Premierul nipon, Naoto Kan, le-a cerut japonezilor să îşi păstreze calmul şi să urmărească informaţiile transmise de televiziuni şi radiouri. A fost formată o echipă de intervenţie şi au fost mobilizate numeroase trupe în zonele afectate. "Guvernul face eforturi pentru a reduce pagubele provocate", a subliniat el. Oficialul a adăugat că a fost formată o echipă de intervenţie şi au fost mobilizate numeroase trupe în zonele afectate.

09.45. Ministerul Apărării a trimis opt avioane de luptă pentru a survola regiunea cel mai grav afectată. În zonă, se aşteaptă în continuare valuri foarte înalte.

09.42 Oraşul Onahama a fost lovit de valuri de 4 metri care au măturat totul în cale. Cutremurul a fost urmat la scurt timp de replici cu magnitudinea de peste 6 grade pe Richter.

09.40 Televiziunile nipone au difuzat imagini cu maşini, nave şi clădiri distruse de valurile tsunami.

9.32 20.000 de oameni au fost evacuaţi din Wakayama.

09.23 O replică violentă a fost resimţită la Tokyo. Costa Japoniei dinspre Oceanul Pacific a fost lovită de valuri tsunami de 4 metri.

Tsunami de 10 metri în Sendai

09.12. Un tsunami de 10 metri a măturat şi portul Sendai, un oraş cu 1 milion de locuitori situat la 310 kilometri nord de Tokyo. Aeroportul de aici este sub ape. Şi aeroporturile din capitala niponă, Narita şi Haneda, au fost închise. Imagini apocaliptice sint difuzate de terleviunile de stiri.

09.00. În Tokyo, o clădire a luat foc, iar acoperişurile mai multor clădiri au fost cuprinse de flăcări.

ORA 8.50 În urma seismului, mai multe clădiri din capitala niponă au fost evacuate. Şase incendii au izbucnit la scurt timp, unul în aproape de portul capitalei. 4 milioane de clădiri au rămas fără alimentare cu energie electrică.

8.46 ora României- 14.46 ora Japoniei Un seism violent cu magnitudinea de 8,8 pe Richter a lovit Japonia. Este o magnitudine rar întâlnită, seismul din martie anul trecut din Chile a mai avut o amploare asemănătoare.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22