WIKILEAKS: Topul oligarhilor romani in viziunea ambasadei SUA

Fara Autor | 27.03.2011

Pe aceeași temă

Ambasada Statelor Unite la Bucuresti a realizat, in 2007, o clasificare a "oligarhilor" romani, din care fac parte nume binecunoscute, precum Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vintu, Ioan Niculae si Gigi Becali. Intr-un clasament al baronilor locali, ambasada SUA ii plaseaza pe Atilla Verestoy, fratii Micula, Ion Tiriac si Adrian Nastase, scrie Romania Libera.



Documentele fac parte din seria telegramelor diplomatice americane dezvaluite de WikiLeaks si care au fost publicate de mai multe ziare si site-uri.



In ceea ce priveste "topul oligarhilor romani", consilierul politic al ambasadei americane, Theodore Tanoue nota, in documentele citate, ca dupa 1989 doar "un mic grup de indivizi", conectati la informatii provenite din fosta Securitate au reusit sa profite de marile privatizari, iar in paralel o serie de baroni locali au putut sa-si impuna influenta folosind acelasi tip de parghii.



Diplomatul american spune ca multi dintre oligarhii si baronii romani au legaturi cu fosti ofiteri de securitate sau cu persoane din actualele servicii secrete si-si promoveaza propriile interese prin trusturile media pe care le detin.



Documentul se intituleaza "Money and politics: who really owns Romania?" (n.r. Bani si politica: cine detine cu adevarat Romania?).



Topul, publicat de HotNews. incepe cu Dan Costache "Dinu" Patriciu, care "practic controleaza esaloanele superioare din PNL si are o mare influenta asupra actualei puterii", "are o legatura stransa cu fostul premier Adrian Nastase, persoana care detinea puterea atunci cand Patriciu a cumparat compania Rompetrol de la stat".



Intr-o interventie telefonica la Realitatea Tv, Patriciu a comentat: "In ceea ce ma priveste, relatia cu politica nu numai ca nu mi-a folosit, dar m-a si impiedicat in viata de afaceri", si "n-am donat sume partidelor, ci oamenilor".



Patriciu este urmat de Dan Voiculescu, "declarat oficial un colaborator al Securitatii ce avea numele de cod "Felix", dezvaluire ce l-a impiedicat sa detina functia de vice-premier".



"Pozitia sa din era comunista ca manager al unei companii sub acoperire a Securitatii sugereaza ca el era un ofiter cu grad inalt, nu doar un colaborator...Lui Voiculescu ii lipseste un program politic clar sau o ideologie si isi conduce partidul in mod oportunist... George Copos, un aliat al lui Voiculescu din Partidul Conservator si vice-premier are o avere de 420 de milioane de dolari si este de aceeasi factura ca si Voiculescu, desi averea sa a fost dobandita in principal pe baza industriei hoteliere".



Sorin Ovidiu Vintu este mentionat pe locul trei al topului si "nu are legaturi directe cu un singur partid politic, alegand, in schimb, sa le influenteze pe toate". "Practicile sale de afaceri sunt controversate, si sunt, probabil, de natura infractionala".



Ioan Niculae "intretine relatii bune cu toate partidele mari si guvernele anterioare, desi in trecut el era vazut ca unul dintre marii sponsori ai PSD. Inainte de 1989, Niculae ar fi actionat ca ofiter al Securitatii. Astazi, el detine cea mai mare companie agricola (InterAgro Group) precum si o companie de asigurari de top (ASIROM)".



Pe locul cinci, George "Gigi" Becali, "al doilea cel mai popular politician din Romania dupa presedintele Traian Basescu". "Se spune ca averea lui Gigi Becali provine din afacerile cu ovine ale tatalui sau de pe piata neagra care aduceau beneficii agentilor de Securitate, responsabili cu monitorizarea lui in perioada exilului din cauza asocierii lui cu Garda de Fier".



In ceea ce priveste baronii regionali, ambasada SUA incepe cu Atila Verestoy, despre care, "in aprilie 2007, cotidianul Atac a publicat acuzatiile unui fost ofiter de Securitate, potrivit caruia Verestoy fusese recrutrat de catre Securitate in orasul sau natal, Odorheiul Secuiesc, in ciuda unei decizii din Octombrie 2006 ale CNSAS care indica ca Verestoy nu colaborase cu Securitatea". "El a fost, de asemenea, implicat in cateva scandaluri politice".
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22