LIVETEXT: Candidatii propusi de Pivniceru sunt audiati de CSM. Irimie, candidat la şefia DNA: S-a cerut revocarea mea penru management defectuos

Fara Autor | 22.11.2012

Pe aceeași temă

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii ii va audia pe procurorii propusi de ministrul Pivniceru pentru functiile de procurori sefi la Parchetul General si DNA. Sedinta este publica, iar avizul CSM consultativ, decizia finala apartinindu-i presedintelui Traian Basescu. Interviul poate fi urmărit live si pe site-ul www.csm1909.ro

 

UPDATE ora 14:15: Oana Schmidt Hăineală îl întreabă pe Nițu dacă ar fi dispus să ceară acte dintr-un dosar unui subaltern de la DNA, de exemplu. După mai multe explicații, Nițu a declarat că un procuror șef nu are voie să ceară niciun act din dosar de la procurorii din subordine.

Întrebat de ce nu a aplicat soluțiile proiectului managerial pe când era adjunctul lui Kovesi, acesta a arătat că o parte dintre ele au fost propuse fostei conduceri, unele fiind puse deja în practică.

UPDATE ora 14.00: Nu cred că avem capacitatea de a prelua poliția judiciară în acest moment. Propun înființarea unei structuri a poliției judiciare în cadrul MAI, după modelul DIICOT. Nu poți să-i ceri unui procuror să supravegheze nu știu câți polițiști.

UPDATE ora 13 40: Candidatul militează pentru procurori specializați pe diferite segmente. Pe de altă parte, ”practicile neunitare trebuie rezolvate într-un fel”. Candidatul către vicepreședintele CSM, Oana Hăineală, în timpul interviului: nu trebuie să vă strâmbați. ”Nu mă strâmb la nimeni și vă rog să nu mai faceți asemenea remarci”, răspunde Hăineală.
 

UPDATE ora 13:31 Nițu militează pentru o conducere cât mai omogenă a structurilor de Parchet, după modelul DNA și DIICOT, ”resursele nu trebuie disipate”, a completat procurorul.

UPDATE ora 13.25 A început audierea procurorului Tiberiu Nițu, candidatul pentru funcția de Procuror General. Se arată nelămurit de ce crește constant numărul de dosare de soluționat. ”Nu am găsit niciun studiu care să explice acest fenomen”. Nițu arată că în România, spre comparație cu alte țări, s-au înregistrat la nivelul anului 2010 18 trimiteri în judecată pentru fiecare procuror, în timp ce în alte țări se înregistrează între 100 - 122 de dosare/procuror.

UPDATE ora 13.00 Chestionat de jurnalişti cu privire la tirul întrebărilor lui Daniel Morar, Irimie a declarat, după interviul în faţa membrilor CSM: "Nu a fost acid, suntem colegi, suntem prieteni, nu m-a facut zob".

UPDATE ora 12.15 Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, s-a declarat mulţumită de prestaţia lui Ioan Irimie, pe care l-a propus pentru funcţia de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în faţa Secţiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

UPDATE ora 10.50 "Nu doresc sub nicio formă să se restrângă competenţa DNA...Singura problemă pe care o voi urmări este de a completa schemele, la nivelul serviciilor teritoriale şi la nivelul serviciului central, cu procurori", explică Ioan Irimie.

Citiţi mai mult: Preferaţii Monei, la judecata magistraţilor - Justiţie > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/preferatii-monei-la-judecata-magistratilor-1012270.html#ixzz2CwcL3TS4
EVZ.ro
UPDATE ora 10.50 "Nu doresc sub nicio formă să se restrângă competenţa DNA...Singura problemă pe care o voi urmări este de a completa schemele, la nivelul serviciilor teritoriale şi la nivelul serviciului central, cu procurori", explică Ioan Irimie.

Citiţi mai mult: Preferaţii Monei, la judecata magistraţilor - Justiţie > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/preferatii-monei-la-judecata-magistratilor-1012270.html#ixzz2CwcL3TS4
EVZ.ro
UPDATE ora 10.50 "Nu doresc sub nicio formă să se restrângă competenţa DNA...Singura problemă pe care o voi urmări este de a completa schemele, la nivelul serviciilor teritoriale şi la nivelul serviciului central, cu procurori", explică Ioan Irimie.

Citiţi mai mult: Preferaţii Monei, la judecata magistraţilor - Justiţie > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/preferatii-monei-la-judecata-magistratilor-1012270.html#ixzz2CwcL3TS4
EVZ.ro

UPDATE ora 12.00 Interviul lui Ioan Irimie s-a încheiat. La ora 13.00, urmează intreviul cu Tiberiu Niţu, candidat la funcţia de procuror general al României.

UPDATE ora 11.50 Daniel Morar îl întreabă dacă i-a comunicat Monei Pivniceru că a cerut revocarea lui în 2005, deoarece STA Cluj nu făcuse niciun rechizitoriu. "Eu am fost delegat o perioadă la Bucureşti, nu am nicio vină. Trebuie să mă înţelegeţi", s-a scuzat Ioan Irimie. "Pe doamna ministru am văzut-o la interviul pentru nominalizare. Nu am avut când să-i spun", explică aspirantul la şefia DNA. Morar arată că la STA- Cluj în perioada în care era la conducere Irimie erau rezultate slabe. "2004 au fost patru inculpaţi, în 2005 un singur inculpat. Din 2006, după ce aţi plecat statisticile sunt foarte bune, 18-25 de inculpaţi. Sunt cifre foarte bune", susţine Daniel Morar. Mona Pivniceru sare, din nou, în apărarea lui Ioan Irimie.


Irimie: "Dacă vreau, pot să repartizez dosarul unui alt procuror"

UPDATE ora 11.40 Ioan Irimie discută în contradictoriu cu Daniel Morar privind statistica achitărilor, după ce a încurcat mai multe date din ultimul bilanţ de activitate. Irimie i se adresează cu "domnul prim adjunct". Daniel Morar este prim adjunct al procurorului general al României şi participă la şedinţa CSM în locul procurorului general al României.Irimie nu poate da explicaţii cu privire la modul în care înţelege să degreveze activitatea procurorilor de numărul mare de dosare. "Trebuie o reevaluare a tuturor dosarelor şi concentrare pe dosarele care vor fi trimise în judecată. Această evaluare să o facă procurorul şef şi procurorul care îl are în lucru", explică Ioan Irimie. "Dacă vreau, pot să repartizez dosarul unui alt procuror", arată aspirantul DNA.


Contrele cu Daniel Morar

UPDATE ora 11.35 "Cât din activitatea DNA reprezintă anchetele prividn fraudele din fonduri europene?", l-a întrebat Daniel Morar. "Nu ştiu!", a venit prompt răspunsul. "Vă răspund eu, este nesemnificativă", i-a spus Daniel Morar. "La nivelul DNA-ului există o problemă pregătirea procurorilor?", continuă întrebările. "Nu, este ideea mea asta". "Eu nu critic activitatea unităţii unde lucrez", s-a scuzat Irimie. "Restituirile dosarelor, sunt un  fenomen în activitatea DNA?", a continuat Daniel Morar. "Eu vă consider prieten. Statistica nu este relevantă. Hai să nu discutăm de statitiscă. Dacă fac un dosar greu...", sare Ioan Irimie. "Citiţi raportul de activitate. Am spus şi eu, e o problemă trebuie să insistăm. Sunt ani în care am avut zero restituiri. Statistica este un foarte bun instrument de lucru", l-a contrazis Daniel Morar.

UPDATE ora 10.50 "Nu doresc sub nicio formă să se restrângă competenţa DNA... Singura problemă pe care o voi urmări este de a completa schemele, la nivelul serviciilor teritoriale şi la nivelul serviciului central, cu procurori", explică Ioan Irimie.

UPDATE ora 10.30 Ioan Irimie a confundat Comisia Europeană cu Consiliul Europei. Mona Pivniceru a sărit în apărarea procurorului, iar preşedintele Secţiei de Procurori a CSM, Oana Hăineală, ameninţă cu suspendarea şedinţei.Ioan Irimie este întrebat de ce s-a solicitat revocarea sa în 2005 din funcţia de şef al STA Cluj. "S-a cerut revocarea mea penru management defectuos, deşi am avut rezultate concrete", se plânge magistratul. "Am vrut să vin la CSM să contest actul, dar am preferat să-mi dau demisia. După un an mi-am dat seama că nu mai sunt dorit în DNA şi am plecat la Parchetul Curţii de Apel Cluj", explică Ioan Irimie.

UPDATE ora 10.20 "Fenomenul corupţiei afectează siguranţa naţională", spune Ioan Irimie. "Populaţia este nemulţumită de faptele de corupţie", arată Irimie. Procurorul vorbeste despre periculozitatea fraudării fondurilor europene. El arată că ar vrea specializarea procurorilor pe domenii de activitate. "Eu nu fac telejustiţie!", susţine Ioan Irimie, spunind ca nemulţumit de scurgerile de infomaţii din DNA, care bulverseaza societatea şi prejudiciază imaginea persoanei care este cercetată."Sunt un om de bună credinţă, cu dragoste pentru sistemul nostru judiciar. Făcând o glumă, îmi pare rău că DNA nu s-a creat când aveam 30 de ani", şi- aîncheieta prezentarea. Încep întrebările membrilor CSM.

UPDATE ora 10.00 Secţia pentru procurori a CSM a început audierea procurorului Ioan Irimie."În 2005, procurorul şef DNA a cerut revocarea mea din funcţia de şef al STA -Cluj. Am decis să-mi dau demisia din funcţie", şi- a început interviul procurorul care vrea să fie şef la DNA. "Nu am refuzat sarcinile de serviciu, acest lucru a fost arătat în rapoartele de evaluare", mai arată Ioan Irimie. El spune că a efectuat urmărirea penală în dosarul lui Gabriel Bivolaru, împreună cu actualul şef al DNA, Daniel Morar. "Consider că am o experienţă în prevenirea, descoperirea şi sancţionarea actelor de corupţie", şi-a continuat interviul Irimie. "Voi avea în vedere rapoartele CE referitoare la justiţie, având în vedere că este o monitorizare prin MCV", se arată cunosător al justiţiei, procurorul.

Tiberiu Niţu va fi audiat la ora 13.00

După ce procurorul Ioan Irimie îşi susţine proiectul de management, va răspunde la întrebările adresate de membrii Secţiei. De la ora 13,00, va începe audierea lui Tiberiu Niţu, propus pentru funcţia de procuror general al României. Propunerile pentru funcţiile de procuror general al României şi procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie, au fost înaintate CSM, care va da un aviz consultativ. Mona Pivniceru a furnizat CSM şi o motivaţie a opţiunii sale între cei doi candidaţi furnizaţi pe lista scurtă, susţinând că a făcut o apreciere proprie a înscrisurilor depuse de procurorii participanţi la selecţie şi a modalităţii în care aceştia au îndeplinit standardele de evaluare a interviului.

Aviz consultativ

Procurorul Ioan Irimie, candidat pentru şefia DNA, şi Tiberiu Niţu, care aspiră la funcţia de procuror general al României, primesc azi un aviz consultativ din partea colegilor procurori din Consiliul Superior al Magistraturii. Potrivit unor surse, doi din cinci magistraţi sunt hotărâţi să avizeze pozitiv propunerile ministrului Mona Pivniceru. Florentina Gavadia şi George Muscalu nu-l mai vor interimar pe Daniel Morar la Parchetul General. În aceste condiţii, chiar votul lui Morar este decisiv.
 

Demisie înainte de revocare

Ioan Irimie a condus DNA Cluj un an şi jumătate. În acest interval, direcţia candidatului a făcut şapte rechizitorii. Din 2010, Irimie a întocmit doar patru rechizitorii. Candidează pentru şefia DNA în condiţiile în care a demisionat din structură cu puţin înainte de a fi revocat de Daniel Morar. Este procuror din 1978 şi până în 1990 a activat pe lângă judecătoria Cluj Napoca.


Revoluţionarul latifundiar

Tiberiu Niţu a deţinut, între 2008 - 2011, funcţia de prim adjunct al ex-procurorului general Laura Kovesi. În decembrie 1989 era militar în termen, iar Revoluţia l-au surprins în Compania I a unităţii, Garda Televiziune. La un an după absolvirea Facultăţii de Drept din Bucureşti, promoţia 1995, a primit certificatul de revoluţionar, în baza căruia a obţinut 8.000 de metri pătraţi de teren.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22