Scandalul SPAGARELOR. CSM cere VERIFICAREA repartizarii dosarelor. Tribunalul Bucuresti, primul pe lista

Fara Autor | 19.03.2013

Pe aceeași temă

Consiliul Superior al Magistraturii a cerut Inspectiei judiciare verificarea modului de repartizare a dosarelor la judecatori la Tribunalul Bucuresti, decizie ce vine in urma scandalului izbucnit saptamana trecuta, cand doua judecatoare au fost arestate, fiind acuzate de trafic de influenta si luare de mita.

UPDATE. CSM a decis, cu majoritate de voturi, ca Inspectia judiciara sa verifice neregulile in repartiarea aleatorie a dosarelor la Tribunalul Bucuresti

UPDATE. Conducerea CSM a decis, prin vot, marti, sa trimita inspectorii judiciari la Tribunalul Bucuresti pentru un control in care sa se stabileasca daca neregulile prezentate in dosarul judecatoarelor Antonela Costache si Viorica Dinu privind repartizarea discretionara a unor dosare contra unor sume de bani sunt exceptii sau nu.

"In conformitate cu prevederile art. 45 alin 2 din Legea nr 317/2004 republicata cu modificarile si completarile ulterioare, raportat la dispozitiile art. 10 alin 1 din Regulamentul privind normele pentru efectuarea lucrarilor de inspectie de catre Inspectia Judiciara, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspectia Judiciara in legatura cu posibile abateri disciplinare savarsite in cadrul Tribunalului Bucuresti privind repartizarea aleatorie a cauzelor", se arata in comunicatul CSM remis Ziare.com.


Citeste si Scandalul SPAGARELOR. CSM cere VERIFICAREA repartizarii dosarelor. Tribunalul Bucuresti, primul pe lista

In sesizarea adresata judecatorului Rica Vasiliu Crevelos, inspector sef la Inspectia Judiciara, conducerea CSM, reprezentata de presedintele Oana Schmidt Haineala si vicepresedintele Adrian Bordea, solicita "efectuarea verificarilor prealabile in legatura cu posibile incalcari ale indatoririlor de serviciu" de catre cei care se ocupa de repartizarea aleatorie a dosarelor la Tribunalul Bucuresti.

Sesizarea CSM

Magistratii sustin ca in dosarul in care cele doua judecatoare au fost arestate se arata ca "in cursul lunii ianuarie 2013, inculpatul Vasilescu Sorin, in calitate de grefier arhivar in cadrul Tribunalului Bucuresti, a primit suma totala de 5.500 de euro de la alti doi inculpati, avocati in cadrul Baroului Dolj si Baroului Bucuresti pentru a-si incalca atributiile de serviciu si pentru a manipula sistemul informatic de inregistrare a cauzelor penale, astfel incat cauza privind recursul declarat de Nutu (fost Staicu) Dinel impotriva unei incheieri de mentinere a starii de arest preventiv sa fie repartizata la un complet din care faceau parte si inculpatele Dinu Viorica si Costache Antonela".

In acelasi context, inculpatul Vasilescu Sorin, in baza unei intelegeri cu inculpata Antonela Costache, a pretins de la inculpata Alina Ileana Raducan, avocat in Baroul Dolj, suma totala de 150.000 de euro, din care 50.000 de euro pentru sine, iar 100.000 de euro pentru Antonela Costache, care, la randul sau, urma sa imparta acesti bani cu ceilalti membri ai completului, se mai arata, printre altele, in sesizarea CSM.

In document se mai precizeaza ca "principiul repartizarii aleatorii a cauzelor este consacrat ca o norma de organizare judiciara" cu scopul "de a oferi o garantie in plus independentei functionale a judecatorului si impartialitatii actului de justitie.

Context

Solicitarea preşedintelui Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Oana Schmidt-Hăineală, de a declanşa la Tribunalul Bucureşti va fi discutată în şedinţa de Plen a Consiliului.

În cazul în care Plenul va decide că se impune un control acum, cât încă ancheta procurorilor DNA e află în desfăşurare, atunci Inspecţia Judiciară va trimite la Tribunalul Bucureşti o echipă de judecători-inspectori "doi-trei, poate chiar patru", au declarat surse din Inspecţia Judiciară pentru EVZ.

Referatul procurorilor DNA in cazul celor doua judecatoare de la Tribunalul Bucuresti - Antonela Costache si Viorica Dinu, arestate preventiv sub acuzatia ca ar fi primit mita de la fratele omului de afaceri Dinel (Staicu) Nutu - a aratat ca sistemul informatic de repartitie aleatorie a dosarelor, ERICS, era fraudat.

Grefierul Sorin Vasilescu lua spaga de la interlopi pentru a le plasa dosarul la completul judecatoarelor corupte. El este acuzat că a primit 5.000 de euro pentru a repartiza dosarul lui Dinel Staicu la judecătorii preferaţi.


Catalin Predoiu: Nici o tehnica nu rezista in fata celor hotariti sa incalce legea

Fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, declara în şedinţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, din 8 ianuarie 2009: „Există cazuri când sistemul ECRIS (n.r. sistemul informatic integrat al Parchetelor şi instanţelor) a fost manipulat cu ajutorul informaticienilor pentru a se eluda repartizarea aleatorie a dosarelor”. Declaraţia lui a fost confirmată de verificările Inspecţiei Judiciare.

 Prin urmare „a fost elaborată o nouă versiune a sistemului ECRIS, prin care s-au introdus parametri tehnici suplimentari, care fac ceva mai dificilă manipularea sistemului de către utilizator”, declara ministrul doi ani mai târziu, în iulie 2011.

Tot atunci, într-un interviu acordat „Evenimentului zilei”, Predoiu avertiza cu privire la faptul că nicio tehnică nu rezistă în faţa asediului celor hotărâţi să încalce legea.

 „Niciun fel de parametru tehnic nu poate suplini voinţa utilizatorului de a respecta, corect, regula jocului. Dacă în continuare se manifestă o complicitate între justiţiabil care formulează - din păcate, uneori, sprijiniţi şi asistaţi de avocaţi – cinci, şase, şapte cereri identice de chemare în judecată până când se nimereşte, ca la ruleta rusească, completul cel mai potrivit, atunci vom continua să scoatem în serie versiuni ale programului ECRIS şi tot în serie vor apărea metode de eludare a mecanismului”, declara Predoiu.

 

Judecatoarele spagare: Da-i tu cu minuta ta banii

Discuţiile judecătoarelor şpăgare de la Tribunalul Bucureşti, Antonela Costache şi Viorica Dinu, au arătat că acestea ştiau că grefierul Sorin Vasilescu era familiarizat cu lacunele programului informatic ECRIS.

 Una dintre avocatele complice, Daniela Petre, explica: „Sorin (grefierul) a cerut cinci mii!”, „Da, e sută la sută luni! Sunteţi dumneavoastră cu şefa”, „cică, Antonela când a văzut dosaru’ a zis: «Bă, rămân eu în el!» Şi nu ştia că sunteţi şi dumneavoastră”.

„Şi i-a zis, cică, «Dacă vrei cerere să te scot afară...o sută cinci zeci de mii de euro! Cincizeci de mii vreau eu, o sută vrea Antonela »,”
spunea Viorica Dinu.

Avocatul Daniel- Petre Costel ştia cum stă treaba cu repartizarea dosarelor la Secţia a II-a. „De-asta ţi-am zis: Băi, fata mea! Hai, cu mine, îi dăm lu’ omu’ cinci mii şi el îţi rezolvă!”, „Şi i-am zis: Dă-i tu cu mânuţa ta”, „Şi a dat femeia trei mii cinci sute şi eu o mie cinci sute…”.

Grefierul a fost filmat de camerele de supraveghere de la Tribunal atunci când a venit la muncă în ziua de sâmbătă, 9 februarie 2013, între orele 12.30-13.20, pentru a aranja un dosar. După aceea, el s-a dus la Viorica Dinu acasă şi i-a povestit că a reuşit să ducă dosarul la Secţia a II-a. „Deci, cum am făcut şi până acum”, i-a transmis acesta.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22