Un ICR in DERAPAJ, cu RAFUIELI POLITICE si PERSONALE. Motivul refuzurilor lui Plesu, Djuvara, Liiceanu si Cartarescu de a participa la Salonul de Carte de la Paris

Fara Autor | 19.03.2013

Pe aceeași temă

Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu, Neagu Djuvara si Mircea Cartarescu au decis sa nu participe la Salonul de Carte de la Paris, unde Romania este in acest an tara invitata de onoare, criticind in termeni duri ICR-ul condus de Andrei Marga. Cei trei sunt invitatii francezilor. Plesu isi motiveaza refuzul participarii prin "derapajul" institutiei conduse de Andrei Marga, iar Liiceanu sustine ca "nu se simte reprezentat de actuala politica aICR, una de refuieli politice si personale, care a contaminat si orgazarea Salonului".


Salonul de Carte de la Paris, unde România este ţară invitată, va debuta joi în prezenţa preşedintelui Franţei, François Hollande, şi a premierului român Victor Ponta. Trei nume importante care figurau pe lista celor 27 de scriitori români invitaţi de organizatorii francezi- Centrul National al Cartii din Franta- cu susţinerea Institutului Cultural Român (ICR), şi-au anunţat absenţa de la prestigiosul eveniment: Mircea Cărtărescu, Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu. De asemenea, din lista iniţial anunţată lipsesc şi numele lui Neagu Djuvara şi al lui Augustin Buzura.

Salon du livre este cel mai important eveniment de pe piata editoriala franceza. Participarea Romaniei ca invitat de onoare la editia actuala a fost anuntata in 2012 si este rezultatul eforturilor Institutului Cultural Roman in perioada mandatului lui H.R.Patapievici.

 

Andrei Plesu: O institutie in derapaj

„Mi s-ar părea imoral să mă las inclus în programul unei instituţii pe care o socotesc aflată în plin derapaj. Îmi pare rău că lucrurile stau aşa, că România nu reuşeşte mai niciodată să fie la înălţimea aspiraţiilor sale şi a şanselor care i se oferă“, a explicat Andrei Pleşu pentru Adevarul.

Pe langa lista autorilor romani alcatuita de catre organizatorii francezi, conducerea ICR a considerat necesara elaborarea altor doua liste de invitati (prima finantata integral din fondurile ICR, cealalta finantata de catre Ministerul Culturii).  

 

Gabriel Liiceanu:  Actuala politica a ICR este una a rafuielor. Nu ma simt reprezentat

„Nu mă simt nicicum reprezentat de actuala politică a ICR. Una de răfuieli politice şi personale, de care s-a contaminat şi organizarea Salonului Cărţii de la Paris, unde România este invitat special. Prima grijă a noii echipe ICR Bucureşti a fost eliminarea echipei lui Patapievici de la ICR Paris. O muncă de un an a fost aruncată la gunoi. Listei de 27 de scriitori români invitaţi de francezi i s-a contrapus alta, pletorică, de 50-60 de persoane. Mulţi de acolo n-au cum sluji imaginea ţării lor. În locul unei sărbători a cărţii româneşti la Paris, vom avea un spectacol al «netrebniciei noastre», adică doar al aflării în treabă. Îmi pare rău de bunele intenţii ale francezilor“, a concluzionat Gabriel Liiceanu pentru Adevarul.

 

Neagu Djuvara: Nu am legatura cu domnii care conduc acum ICR

In ceea ce-l priveste pe Neagu Djuvara, istoricul a declarat pentru Hotnews ca: "nu ma ispiteste deloc sa ma mai fudulesc pe la targuri de carte, asta ma oboseste, iar ICR-ul ma lasa rece acum. Nu am legatura cu domnii care conduc in prezent Institutul Cultural Roman si nici dumnealor cu mine, asa ca sunt incantat sa fiu lasat in pace".

Prezentat de catre organizatorii francezi ca un "posibil candidat la premiul Nobel pentru Literatura", Mircea Cartarescu a refuzat la randu-i participarea. Desi acesta nu a dorit sa precizeze motivele refuzului sau, Agentia France Presse a scris ca decizia scriitorului vine pe fondul atacurilor noii conduceri a Institutului Cultural Roman asupra unor intelectuali. O precizare publica a lui Mircea Cartarescu este asteptata in urmatoarele zile.

 

ICR: Ne-am dorit o participare cit mai cuprinzatoare

La solicitarea HotNews de a explica decizia trimiterii la Paris a unei liste proprii de autori si criteriile lor de selectie, biroul de presa al ICR a raspuns ca "este vorba despre un eveniment cultural major si este firesc sa participe cat mai multi autori, acoperind practic toate genurile literare. Ne-am dorit o participare cat mai cuprinzatoare a literelor romanesti, intr-un moment onorant pentru cultura nationala".

Criteriile de selectie a autorilor aflati pe lista de invitati a ICR nu au fost precizate in raspunsul institutiei.

Criteriile folosite de organizatorii francezi pentru a stabili invitatii romani au fost existenta "unei opere [a acestora] tradusa in franceza sau sa faca parte dintre scriitorii francofoni publicati de editori din Franta, Belgia sau Elvetia", a explicat Laure Hinckel (pentru Adevarul), consilierul literar care a realizat selectia finala a invitatilor romani.

Andrei Marga, presedintele ICR, a declarat duminica ca "fiecare ia decizia cum doreste. Unii au motivat ca sanatatea nu le permite, altii nu au motivat in niciun fel fata de noi si nici nu au aceasta obligatie", a afirmat Marga pentru Romania TV.

In cele 6 luni de cand a preluat conducerea ICR, Andrei Marga a fost protagonistul mai multor controverse si scandaluri publice:

    - celebra declaratie in care propunea promovarea caloriferului, inventie romaneasca, prin intermediul Institutului Cultural Roman;

    - publicarea unei carti proprii, "Cultura, modernizare, democratie", chiar la editura institutiei pe care o conduce;

    - folosirea site-ului oficial al ICR ca platforma pentru rafuielile personale dintre Andrei Marga si criticii sai;

    - declararea ca neeligibile din motive tehnice a unor evenimente culturale de succes precum TIFF, Festivalul de Jazz de la Sibiu, Festivalul National de Teatru al UNITER, etc.;

   -  trucarea concursului organizat pentru ocuparea unor posturi la filialele din strainatate ale ICR;

    - demiterea fara motivatie a unor directori de filiale ICR din strainatate, printre care si cel de la Paris, ceea ce a dus la o scrisoare de protest a directorilor institutelor culturale din alte tari;

    - deschiderea inexplicabila a unor filiale ICR in tara la Targu-Jiu, Craiova, Baia-Mare, Arad sau Cluj, in contextul reducerii consistente a finantarii activitatilor filialelor ICR din strainatate.

Surse: Adevarul, HotNews

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22