FORBES: Programul de DETENTIE si INTEROGARE al CIA a costat peste 300 de milioane de dolari. Banii ar fi ajuns si in ROMANIA si POLONIA

P.c. | 10.12.2014

Pe aceeași temă

Forbes relateaza ca, potrivit raportului prezentat de Senatul american asupra practicilor de tortura ale CIAin programul de interogare a suspectilor de terorismdupa atentatele din septembrie 2001, au fost investite sume uriase. Programul de detentie si interogare al CIA ar fi costat "mult peste 300 de milioane de dolari", reprezentand cheltuieli care nu includ si plata personalului, relateaza ziare.com


Unul dintre agentii CIA implicati in programul de tortura le-a spus investigatorilor americani ca proiectul a primit "mai multi bani decat puteam cheltui".


Programul a fost conceput de doi psihologi, care s-au retras din Fortele Aeriene ale SUA si care "au jucat un rol central in operatiunile, achizitiile si managementul Programului de Detentie si Interogare al CIA", se arata in raportul Senatului american.
 

Cei doi profesionisti, James E. Mitchell si Bruce Jessen, care in raport apar sub pseudonimele de Grayson Swigert si Hammond Dunbar, au infiintat o companie in 2005, pentru a facilita operatiunile CIA.
 

In 2006, compania a incheiat un contract cu CIA, in valoare de peste 180 de milioane de dolari, iar fondatorii au primit 81 de milioane de dolari pana in anul 2009, cand contractul s-a incheiat.

 

CITITI SI: Washington Post: Romania, pe lista tarilor care au gazduit inchisori secrete ale CIA. Primii detinuti ai CIA ajunsi in Romania in toamna anului 2003


De asemenea, CIA a garantat protectia juridica atat companiei, cat si angajatilor ei, platind 1,1 milioane de dolari pentru astfel de cheltuieli, sub clauza contractuala.

Firma a angajat fosti ofiteri CIA si, ulterior, i-a furnizat pe post de interogatori, psihologi si agenti de paza inchisorilor in care se aflau suspectii de terorism.
 

Banii ar fi ajuns inclusiv in Romania si Polonia
 

De asemenea, CIA ar fi platit milioane de dolari cash Guvernelor straine, pentru a permite infiintarea de penitenciare secrete pe teritoriul tarilor respective, printre care s-ar numara inclusiv Romania si Polonia, sustine publicatia citata.


Informatiile apar intr-un raport al Senatului american cu privire la torturile suspectilor de terorism de catre CIA, publicat recent, care arata ca publicul a fost indus in eroare in privinta acestor practici.


Astfel, interogatoriile dure ale teroristilor detinuti in timpul administratiei Bush, desi au fost mai brutale decat fusese dezvaluit initial, nu au furnizat nicio informatie care sa previna vreun atac.
 

Potrivit raportului, tehnicile folosite in interogarea suspectilor de terorism, dupa atacurile de la 11 septembrie 2011, au fost "profund defectuoase" si deseori au avut ca rezultat informatii "fabricate".

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22