Pe aceeași temă
Prin mecanismul MCV, Romania nu este supusa doar monitorizarii, ci are si raporturi de cooperare pe domeniul Justitiei cu Comisia Europeana.
Astfel, demersul Forumului Judecatorilor, de a se adresa Comisiei si "a cere ca viitorul raport ce va fi facut public in noiembrie 2017 sa analizeze posibilitatea de a recomanda autoritatilor romane ca toate modificarile propuse in prezent si in viitor sa nu afecteze independenta Justitiei", este unul legitim si are ca suport atat avizul negativ al CSM, cat si larga sustinere a majoritatii magistratilor prin pozitia adoptata recent”, spune procurorul Cristian Ban, vicepreședinte al CSM, într-un interviu acordat ziare.com.
De altfel, avizul negativ al CSM pe proiectul MJ a fost confirmat de un numar de aproximativ 4.000 de magistrati care au solicitat retragerea acestuia, amintește sursa citată.
Adunările generale ale judecătorilor și procurorilor resping "pe bandă rulantă" legile justiţiei
Adunările generale ale judecătorilor și procurorilor resping pe bandă rulantă modificările esențiale din proiectele depuse la Camera Deputaților privind legile justiției, a transmis luni seară Forumul Judecătorilor într-un comunicat remis presei.
Acestia spun ca este necesara consultarea instantelor judecatoresti si a parchetelor cu privire la propunerile care fac obiectul initiativelor legislative recente transmise spre avizare Consiliului Superior al Magistraturii.
"Cum proiectele au fost realizate fara consultarea prealabila a magistratilor, in cadrul unei proceduri firesti, tinand seama in mod corespunzator de punctul lor de vedere, asa cum a cerut expres Comisia Europeana, fara o expunere de motive corespunzatoare si fara studii de impact, respectiv cu ignorarea unui aviz recent al Consiliului Superior al Magistraturii si a pozitiei ferme a corpului magistratilor, prin detunarea unei proceduri legislative neasumate de Guvern in urma reactiilor publice, Forumul Judecatorilor din Romania a sugerat tuturor adunarilor generale ale judecatorilor si procurorilor respingerea in bloc a celor trei proiecte", se arata in comunicat.
Forumul Judecatorilor din Romania prezinta o lista a Tribunalelor si Judecatoriilor care resping modificarile propuse si afirma ca esantionul prezentat este suficient pentru a ajunge la concluzia ca adunarile generale ale judecatorilor si procurorilor resping pe banda rulanta modificarile esentiale din proiectele depuse la Camera Deputatilor privind Legile Justitiei.
"Toate aceste proiecte sunt considerate de FJR a fi retrograde, scrise in mare graba, cu vizibile necorelari si lacune, fara o expunere de motive corespunzatoare, nu au nicio legatura cu modernizarea unei justitii intr-o evolutie pozitiva vizibila, laudata de rapoartele succesive ale Mecanismului de cooperare si verificare, ci reprezinta un simplu episod din serialul "Experiment judiciar", derulat la foc continuu in ultimul an", mai arata comunicatul.
Aceste adunări generale au fost organizate începând cu data de 3 noiembrie 2017 și se află în plină desfășurare, rezultate parțiale de la cele organizate până astăzi, 6 noiembrie 2017, fiind comunicate Asociației Forumul Judecătorilor din România și Consiliului Superior al Magistraturii.
Asupra unui proiect asemănător, preluat în parte în această nouă inițiativă, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a emis un aviz negativ, ținând seama de voturile exprimate în numeroase adunări generale ale judecătorilor și procurorilor de la instanțe și parchete. În cursul lunii octombrie 2017, aproximativ 4000 de judecători și procurori români, adică mai mult de jumătate din numărul lor total, și-au însușit Memoriul pentru retragerea proiectului de modificare a ”legilor justiției”, adresat Guvernului României. Susținătorii memoriului au considerat că aceste modificări promovate de Ministrul Justiției încalcă flagrant Mecanismul de cooperare și verificare, rapoartele sale constante și fundamentele unei magistraturi firești într-un stat democratic.
Consiliul Superior al Magistraturii, garantul independenței justiției, are obligația de a ține seama de această consultare a corpului magistraților și de a emite un aviz negativ privind propunerile de modificare a legilor justiției depuse la Camera Deputaților.
Remarcăm și faptul că există riscul ca textul trimis spre avizare către Consiliul Superior al Magistraturii și asupra căruia acest organism urmează să își dea avizul, să fie completat cu texte noi, necunoscute astăzi, care nu sunt prezentate corpului magistraților și față de care nu va exista o consultare reală, dar nici măcar juridică, în condițiile unei imposibilități obiective de analiză (există riscul real ca multe dintre texte să se nască ulterior, la nivelul Parlamentului).
Deși avizul Consiliului Superior al Magistraturii este necesar și obligatoriu din perspectiva existenței sale, în cazul legilor în discuție, el nu poate fi dat în mod legal în această fază a procedurii, cu privire la texte care se vor naște în viitor și care nu îi vor fi prezentate niciodată spre analiză", a transmis FJR.