Fost consilier al lui Ciolos: Limba alesului sa fie potrivita fundului ministrului

Dora Vulcan | 02.06.2016

Un secretar de stat devoaleaza sistemul corupt de promovare in ministere: "Important e ca limba alesului sa fie potrivita fundului ministrului sau al altor mahari din partide".

Pe aceeași temă

 

 

Valeriu Nicolae, fost consilier al premierului Ciolos si actual secretar de stat la Ministerul Muncii, dezvaluie intr-un articol din Dilema Veche unul dintre mecanismele prin care "pilele" sau protejatii ministrilor ajung in pozitii bine platite fara sa aiba competentele necesare posturilor. Valeriu Nicolae da ca exemplu "un/o televizist(ă) cu vînă, care înfierează cu indignare corupţiunea şi lipsa de moraliciune a politicului", si care prin complicitate cu un ministru ajunge consilier, apoi functionar public si, in cele din urma, la un post din strainatate.


Iata cateva extrase din articolul publicat de Valeriu Nicolae:

 

Antrenat în arta pupatului în cur şi a înfierării revoluţionare, ai dovedit, pe parcursul cîtorva ani, sau – poate – luni, că eşti folositor unui partid sau unui serviciu. Ai şcoala cea bună a lui Oprea, doctorate procopsite – făcute sau copiate de alţii – şi/sau rudele potrivite. Ştii cum se dau şi se primesc banii „politicului“ în televiziuni şi eşti îndeajuns de sociopat încît să te tîrăşti prin căcat şi să pretinzi că aşa miroase ultimul parfum Dior. În mod firesc, vei fi angajat la cabinetul unui ministru pe care l-ai „moderat“ pozitiv în timpul carierei.


În curînd, va apărea un post permanent de funcţionar public (practic, vei fi imposibil de concediat) în minister, care – culmea! –, este croit exact pe résumé-ul tău. Résumé care nu are nici o legătură cu ministerul. Regulamentele concursurilor permit asta, că doar oamenii ăia care au condus şi au mînărit nu au stat degeaba şi le-au schimbat în aşa fel încît să se poată. Cum subiectele nu trebuie făcute în aceeaşi zi (doar dosarul), se va întîmpla să înveţi exact ceea ce trebuie. Şi chiar dacă eşti îndeajuns de tîmpit sau de leneş încît să nu fii în stare să faci asta, comisia care corectează este tot din minister, şi doar nu o să fie nebună să vină împotriva ministrului şi să rişte funcţionarii din comisie o detaşare sau o desfiinţare a postului.
Imediat după ce ai trecut concursul, te vei suspenda din poziţia de funcţionar public, mai prost plătită, şi vei reveni pe salariul barosan de consilier. Dacă se schimbă ministrul, dar este de la acelaşi partid, mai faci încă o dată, repede, rocada consilier – funcţionar public, dar scopul este să revii în poziţia bănoasă de consilier. Salariul de consilier poate, de multe ori, să fie mai mare decît al secretarului de stat.

 

În momentul în care se împut lucrurile, vor apărea brusc nişte posturi în străinătate. Posturi care sînt plătite undeva între 2800 şi 4500 de euro. Pe lună.
În ministerul nostru există cîteva minuni de acest fel. Oameni care au experienţa absolut minimală în minister (trei zile este un exemplu concret) şi care sînt trimişi pe posturile supercălduţe din străinătate. Sau oameni care fac numai asta de cînd şi-au început „cariera“, fără să mai treacă prin minister. În trecut, era obligatorie experienţa în minister. Nu mai este.


Speriaţi de faptul că eu, un tehnocrat care mai şi scrie la Dilema veche, a început să afle ceea ce se întîmplă în sistem, ameninţarea „ăştia pleacă, dar din toamnă lucrurile revin la normal“ a devenit „populară“ în minister. Sper că ceea ce scriu eu să facă revenirea la „normal“ cît mai dificilă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22