Fost director al Loteriei trimis in judecata in dosarul cartelelor Pelegrin

Iulian Popescu | 30.12.2015

Fostul director al Loteriei Române Gheorghe Benea a fost trimis miercuri în judecată pentru fraudarea companiei de stat cu aproape 5,7 milioane de euro, în dosarul cartelelor telefonice Pelegrin, semnat în 2008.

Pe aceeași temă

 

Gheorghe Benea, fost general al CN Loteria Română, dar și administratorii mai multor societăți comerciale au fost trimiși în judecată de procurorii DNA, în dosarul privind contractul încheiat de companie pentru comercializarea, prin intermediul agențiilor loto, a unor cartele telefonice.

 

Fostul șef al Loteriei este acuzat de abuz în serviciu și favorizarea infractorului, iar omul de afaceri Maricel Păcuraru (acționar la Realitatea Tv), la momentul respectiv administrator al SC Global Network System SRL, aflat acum în închisoare într-o altă cauză, este judecat pentru participație improprie la abuz în serviciu, complicitate la spălare de bani și spălare a banilor.

 

În dosar, mai sunt inculpați Ovidiu Rîpanu, la data faptelor șef al Serviciului de achiziții din cadrul CN Loteria Română, Ionuț Marius Marinescu, reprezentant al unei societăți comerciale, dar și șapte firme (Global Network System SRL, TGV Holding SRL Perfect Tour SRL, Grup Financiar IFN SA, Pronova 2005 SRL, Pronova SRL și Invest Imobiliare SRL). În cazul firmelor, principala acuzație este de spălare a banilor.

 

„La data de 5 decembrie 2008, SC Form Trade SRL (în prezent radiată), administrată în fapt de inculpatul Ionuț Marius Marinescu, în calitate de beneficiar, a încheiat cu Compania Națională Loteria Română SA (CNLR) un contract de comision, în baza căruia putea să-și vândă, prin intermediul agențiilor loto, printre altele, și cartele telefonice. Conform contractului, compania națională își reținea un comision din sumele încasate ca urmare a vânzării cartelelor telefonice, nu angaja resurse financiare proprii și nu risca nimic în cazul în care bunurile puse pe piață nu se vindeau. Ulterior, la data de 30 aprilie 2009, inculpatul Ovidiu Rîpanu, angajat în CNLR, ca urmare a susținerii lui Maricel Păcuraru, a negociat cu Ionuț Marius Marinescu modificarea temporară a clauzelor contractului respectiv, fiind încheiat un proces-verbal de negociere a clauzelor. (...) Inculpații Ovidiu Rîpanu și Ionuț Marius Marinescu, știind că nesocotesc prevederile Legii 31/1990 și ale OUG 159/1999, au convenit transformarea contractului de comision în unul de achiziție de bunuri”, arată procurorii DNA.

 

Potrivit acestora, Rîpanu și-ar fi asumat fără drept, în numele Loteriei Române, „obligații păguboase și riscuri comerciale”, fiind convenit ca CNLR să plătească anticipat un număr de 120.000 de cartele telefonice prepay și 600.000 de cartele telefonice scratch, de valori diferite, pe care urma să le vândă, suportând și costurile de transport către agențiile loto. „Practic, în acest mod, CNLR credita afacerea și pe SC Form Trade SRL, își indisponibiliza resurse financiare și își asuma riscul de a nu vinde bunurile achiziționate”, susțin anchetatorii.

 

Prejudiciul adus Loteriei Naționale a fost de 25.484.106,16 lei.

 

„Banii obținuți din infracțiune au fost spălați prin tranzacții bancare succesive, pe două circuite financiare:
1. CN Loteria Română SA→Form Trade SRL→Perfect Tour SRL→ Grup Financiar IFN SA→Pronova SRL/Pronova 2005 SRL/Invest Imobiliare SRL/Global Network System SRL. Prin acest circuit financiar au fost spălați 20.152.353 lei de lei, beneficiar real fiind inculpatul Maricel Păcuraru. 2. CN Loteria Română SA→Form Trade SRL→TGV Holding SRL→ Dynamic Solution SRL→Global Network System SRL. Prin acest circuit financiar au fost spălați 4.500.000 lei, beneficiari reali fiind Ionuț Marius Marinescu și Ovidiu Rîpanu”, mai arată DNA.

 

Procurorii anticorupție au trimis dosarul spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză și de a se dispune, față de societățile comerciale având calitatea de inculpat, interdicția inițierii procedurii de dizolvare sau de lichidare, interdicția inițierii fuziunii, a divizării, a reducerii capitalului social și interzicerea unor operațiuni patrimoniale, susceptibile de a antrena diminuarea activului patrimonial sau insolvența, cu excepția măsurilor de conservare.  

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22