Fost parlamentar UDMR și șef al ANRE, condamnat în România, lăsat liber de justiția din Ungaria

Redactia | 15.05.2020

Tribunalul din Budapesta a suspendat procedura de preluarea executării pedepsei cu închisoarea a lui Gergely Olosz în cadrul ședinței publice din 3 decembrie 2019.

Pe aceeași temă

Suspendarea a fost propusă de Procuratura Generală din Budapesta pe motiv că în România sunt în prezent două proceduri deschise, după ce Gergely Olosz a cerut casarea sentințelor prin care a fost condamnat definitiv, iar în aceste cazuri instanţa încă nu s-a pronunțat, scrie publicația Átlátszó Erdély.

Ca urmare a acestei decizii luate de organele din Budapesta, supravegherea judiciară penală temporară a fostului parlamentar UDMR s-a întrerupt, adică el se află în libertate.

Gergely Olosz a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare pe 20 decembrie 2018 de Curtea Supremă din România pentru trafic de influență.

De asemenea, Înalta Curte a dispus confiscarea sumelor de 384 000 de euro și 400 000 de lei, respectiv punerea sub sechestru a averii lui Olosz.

Ultima sa apariție publică a avut loc în 11 noiembrie 2018, când a participat la slujba de resfințire a bisericii reformate din Zagon, alături de vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjén, și alte notabilități locale.

În 27 decembrie s-a emis ordin european de reținere pe numele lui

Fostul politician a încercat să fugă, și a fost arestat în 13 martie 2019 în Ungaria.

În momentul respectiv, conducerea Poliției din Ungaria a declarat că Olosz se află sub supraveghere penală temporară, deplasările lui fiind monitorizate cu ajutorul unui dispozitiv de urmărire.

Decizia privind extrădarea lui a intrat în competența Tribunalului din Budapesta.

Această decizie s-a amânat însă, deoarece autoritățile române au trimis întârziat documentele solicitate de partea maghiară.

În septembrie 2019, Átlátszó Erdély a fost contactat de un cititor care ne-a oferit mai multe fotografii în care se vede Gergely Olosz, alături de Olivér Halasi, un antreprenor apropiat Partidului Popular Creștin Democrat din Ungaria. S-a dovedit că Olosz a folosit pe post de birou un imobil din localitatea Abony, proprietatea lui Halasi, scrie publicația citată.

Între timp, Olosz a cerut a solicitat casarea sentinței definitive care va fi judecată de Înalta Curte de Casație și Justiție când aceasta își va relua activitatea în contextul pandemiei.

În sistemul juridic din Ungaria se poate refuza extrădarea în cazul în care o sentință definitivă este rejudecată într-o procedură care poate avea drept consecință casarea acesteia.

De altfel, dosarul lui Olosz s-a deschis la începutul anilor 2010. Deoarece acuzația a fost temeinică, și toți complicii au depus mărturie în defavoarea lui, Olosz a dezvoltat o strategie de a tărăgăna și de a întoarce cazul în toate părțile, în speranța că într-un fel sau altul va scăpa de închisoare.

Inițial, el a fost condamnat la șapte ani de închisoare de Judecătorul Mitu Stegaru, care a pronunțat sentința de șapte ani de închisoare Tribunalul București. Sentința a fost, însă, casată după ce Olosz a invocat faptul că este membru al Baroului Avocaților din Bacău-Neamț, de aceea sentința în cazul lui nu intră în competența Tribunalului din București, îndreptățită de a lua o decizie fiind doar Curtea de Apel din București. Mai târziu, dosarul lui Olosz a fost preluat de Înalta Curte de Casație și Justiție, iar condamnarea lui definitivă a avut loc în 20 decembrie 2018.

Pe scurt: între 2007 și 2008, Olosz a fost președintele ANRE, și a pus contactele lui la dispoziția „băieților șmecheri” de pe piața energiei din România – iar pentru acest gest a cerut și a primit recompense generoase.

De exemplu două firme (SC Budirom Serv SRL și SC Power Plus SRL) care se află sub influența unui personaj cunoscut din lumea interlopilor din Județul Gorj, Ion Bârcină, au cumpărat astfel energie electrică în condiții avantajoase, pe care au vândut-o la rândul lor pentru o sumă mai ridicată decât prețul pieței furnizorului de energie electrică CEZ în 2010-2011.

Parlamentarul din UDMR – conform actului de inculpare, cunoscut în rândul oamenilor de afaceri sub numele de „Bilă” – a cerut în total 516 de mii de euro, din care a și primit 384 de mii. De asemenea, i-au dat 400 de mii de lei chiar în parcarea din fața parlamentului.

Pe lângă energia electrică, Olosz l-a amăgit pe Bârcină și pe cercul lui și cu o serie de alte afaceri. A fost vorba de reciclarea deșeurilor, recuperarea datoriilor și despre niște fonduri ale Uniunii Europene în domeniul pescuitului. Din documentul de inculpare reiese însă că aceste proiecte nu s-au mai realizat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22