Fosta adjunctă a lui Kovesi și fostul agent CEDO demis de Dragnea, candidează la șefia P. General

Dora Vulcan | 23.12.2019

Fosta adjunctă a lui Kovesi, Gabriela Scutea, Horatiu Radu, fostul agent CEDO demis de Dragnea și Laura Oprean, prim-adjuncta lui Augustin Lazăr s-au înscris în cursa pentru șefia Parchetului General.

Pe aceeași temă

UPDATE - În cursa pentru șefia PG a intrat și Laura Oprean, în prezent numărul doi în Parchetul General, cea căreia i s-ar fi cuvenit interimatul după demisia lui Augustin Lazăr de la șefia Parchetului General.

***

Luni a fost ultima zi în care procurorii și-au putut depune candidaturile pentru conducerea DNA, DIICOT și a Parchetului General PG, în ianuarie 2020 urmând să fie făcute propunerile pentru aceste funcții.

Gabriela Scutea, procuror la Parchetul Curții de Apel Brașov, candidează și în acestă rundă pentru funcția de procuror general al României, după ce a candidat și în cea organizată de fostul ministru al Justiției Tudorel Toader. Interviurile au fost anulate de succesoarea sa, Ana Birchall, care a anunțat reluarea lor dar care nu a mai avut când să le organizeze după ce a fost demisă de premierul PSD Viorica Dăncilă.

Procurorul Gabriela Scutea, respinsă de Tudorel Toader după primul interviu de selecție pentru funcția de procuror general, și-a depus la sfârșitul lunii aprilie o nouă candidatură, după ce Tudorel Toader a anunțat pe 10 aprilie că niciun candidat nu a îndeplinit condițiile ca să conducă MP.

Scutea a explicat în cererea trimisă lui Toader și de ce anume s-a decis să candideze pentru a doua oară la șefia Parchetului General, spunând că profilul său profesional și experiența acumulată ca procuror, precum și stilul de lucru interdisciplinar o fac aptă pentru provocările funcției ”de vârf” în ierarhia Ministerului Public.

”Documentația atașată acestei cereri relevă îndeplinirea cerințelor legale pentru participarea la selecție, iar asupra motivației mele consider relevant să vă prezint faptul că experiența acumulată în cadrul parchetelor, competititivitatea și stilul de lucru interdisciplinar angajate în cadrul activității desfășurate în toate instituțiile, conform CV-ului , conturează un profil apt să susțină provocările funcției de vârf în ierarhia MP”, a susținut Scutea în documentul trimis lui Toader.

Tudorel Toader a anunțat pe 10 aprilie reluarea procedurii de selecție a viitorului procuror general, după ce, a spus el, niciunul dintre cei patru candidați nu a îndeplinit condițiile necesare pentru a conduce Ministerul Public.

Trasă de urechi de Mariana Moț pentru că a participat la proteste

La interviul susținut anterior, Scutea a fost întrebată de judecătorul Mariana Moț, la acea vreme secretar de stat în Ministerul Justiției, despre participarea sa, pe 4 aprilie, la protestul magistraților români de pe treptele Palatului de Justiție de la Bruxelles, împotriva adoptării legilor Justiției.

Scutea a motivat că protestul a fost unul mut și că a avut în intenție să nu-și lase singuri colegii care au absolvit recent Institutul Național al Magistraturii, cu sugestia că nu a fost doar un protest al magistraților lipsiți de experiență.

La runda anterioară de interviuri pentru șefia Parchetului General au participat: procurorul general Augustin Lazăr, care-și încheie pe 27 aprilie mandatul de procuror general și iese la pensie, procurorul DIICOT Marian Drilea, fostul șef al DIICOT Daniel Horodniceanu și fosta adjunctă a Laurei Codruța Kovesi, procurorul Gabriela Scutea.

Această a doua rundă de interviuri nu a mai avut loc pentru că, între timp, Viorica Dăncilă, premierul de la acea vreme i-a cerut să-și depună demisia.

Gabriela Scutea - secretar de stat în MJ în timpul OUG 13

A fost, între noiembrie 2006 - mai 2013, adjunct al Procurorului General, care era atunci Laura Codruţa Kovesi, şi era responsabilă pentru activitatea Secţiei judiciare, activitatea de resurse umane şi documentare, ordonator principal de credite (delegat), implementarea programelor cu finanţare externă, precum şi audit.

Îîntre mai - august 2013 a fost consilier al procurorului general de atunci, Tiberiu Niţu.

În ianuarie 2016, în perioada scandalului privind OUG 13, Gabriela Scutea deţinea funcţia de secretar de stat în Ministerul Justiţiei.

Ea şi-a început activitatea în 1995 ca procuror stagiar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov şi apoi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rupea.

Și procurorul Horațiu Radu intră în cursa pentru șefia Parchetului General

În prezent, Horațiu Radu este adjunct al procurorului general.

Răzvan-Horaţiu Radu este magistrat de carieră şi a fost numit în ianuarie 2013 agent al Guvernului României pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, fiind demis în 2018 după ce a intrat în conflict cu Liviu Dragnea și cu fostul consilier al premierului Dăncilă, Darius Vâlcov.

Dragnea și Vâlcov l-au atacat deschis pe fostul agent guvernamental la CJUE, în 2018, pentru că acesta nu le-a dat aviz pentru acte normative care încălcau legislația europeană, amintește Hotnews.ro care dă informația candidaturii pe surse.

"Mai este un domn la MAE care se opune la tot ce vine de la Guvern. O să-i propun premierului să avem o analiză serioasă a tuturor celor din guvern care au blocat acte. Nu ştiu ce va face ministrul respectiv cu el. Noi nu mai vrem să ne păcălim cu noţiunea de coincidenţă. (...) Dacă este o reţea, te duci cu gândul la celebrul stat paralel, căci nu se poate, undeva trebuie să există o coordonare. Şi prin judeţe există starea asta. Şi în SUA s-a vorbit de deep state, Trump a ieşit să spună", spunea Liviu Dragnea, acum în închisoare, în mai 2018 la RTV, televiziunea lui Sebastian Ghiță, fugit în Serbia de frica justiției.

La câteva zile după această declarație, Horațiu Radu a fost demis din funcție de Viorica Dăncilă.

Anterior, în perioada 2011-2012, acesta a îndeplinit funcţia de subsecretar de stat în cadrul Departamentului pentru Afaceri Europene (ulterior Ministerului Afacerilor Europene), fiind şi Agent al Guvernului României pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene iar în perioada 2007-2011 cea de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Agent Guvernamental al României pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Răzvan-Horaţiu Radu este doctor al Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti, specializarea drept penal şi a urmat cursurile Institutului Naţional al Magistraturii (2001-2003), după care a fost numit procuror, activând succesiv la Parchetul de pe lângă Judecătoria Roman (ca procuror stagiar), Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti şi Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22