Pe aceeași temă
Devenită peste noapte expertă în constituționalism, fosta secretară de la Videle, posesoare a unei licențe obținute în condiții obscure, nici acum elucidate - în baza căreia a parvenit profesional în funcția de subprefect al lui Dragnea, apoi de prefect de Teleorman și acum ministru de Interne în guvernul condus de facto de liderul PSD - Carmen Dan a devenit peste noapte expertă în constituționalism și integritate, postură din care le dă indicații șefului statului și șefei DNA.
Făcând uitat episodul lamentabil al ”microfonului din priză”; soldat cu scoaterea SPP din circuitul de protecție a membrilor guvernului și risipirea a numeroase resurse de la buget cu care s-a făcut ancheta care a relevat amatorismul și iresponsabilitatea sa de ministru, Carmen Dan s-a erijat joi în reper de moralitate sugerându-i șefei DNA să-și dea demisia, ca un gest de onoare pe care Kovesi ar trebui să-l facă. De asemenea, ea i-a cerut șefului statului să nu tragă de timp și să respecte decizia CCR.
Ea spune că hotărârea Curţii Constituționale este obligatorie și că ar fi bine ca președintele să o respecte. De asemenea, ea crede că o demisie a șefei DNA ar fi „un gest de onoare”.
„Deciziile Curţii Constituţionale sunt obligatorii. Mă aştept ca preşedintele României să ţină cont de decizia Curţii Constituţionale, pentru că până la urmă preşedintele României este garantul Constituţiei”, a declarat, joi, ministrul de interne, Carmen Dan, transmite Digi 24
- Consideraţi că preşedintele ţării va trage de timp? au întrebat-o jurnaliștii.
”Mi-aş dori să nu se întâmple acest lucrul acesta şi mi-aş dori să dea dovadă de responsabilitate şi să procedeze în consecinţă”, a răspuns ministrul de interne.
- Laura codruţa Kovesi ar trebui să demisioneze? au mai vrut să știe ziariștii.
”E un gest de onoare, aş zice eu. E o analiză proprie pe care unii dintre noi aşteaptă să o facă. Oricum, există această decizie, oricum ştim că este obligatorie şi aşteptăm de la preşedintele României să o respecte”, a spus Carmen Dan.
Curtea Constituţională a României a stabilit miercuri, cu majoritate de voturi, existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele României, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii ministrului de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi.
Numai că, pentru prima oară în istoria sa, CCR nu s-a restrâns la a constata conflictul ci e stabilit și că șeful statului trebuie să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi.
"Preşedintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Preşedintelui României, prim-ministrului Guvernului României şi Ministrului Justiţiei şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I", se arată în comunicatul Curţii Constituţionale.
Cei șase judecători care au votat pentru această soluție au apreciat că „prerogativa Preşedintelui României de a revoca procurorul din funcţia de conducere se circumscrie exclusiv unui control de regularitate şi legalitate a procedurii. Astfel, spun ei, preşedintele României nu are competenţa constituţională de a opune argumente de oportunitate în raport cu propunerea de revocare din funcţie, iniţiată, în condiţiile legii, de ministrul justiţiei”.
Peste 2.000 de oameni au protestat miercuri seară în Piața Victoriei, iar alte câteva sute la Timișoara și Sibiu, după ce Curtea Constituțională a României a stabilit că există conflict între Președinte și Guvern în cazul respingerii revocării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. Apelul la protest a fost făcut de comunitățile Corupția Ucide, Rezistenta, Insistăm și Asociația Civică ProFest pe pagina de Facebook ”Nucedăm!Apărăm Democrația!”