Fostii ofiteri Mosad care o spionau pe Kovesi, prinsi de SRI in usile rotative de la Marriott

Vlad Toma | 08.04.2016

Arestarea celor doi fosti ofiteri Mosad care ar fi spionat-o pe sefa DNA, Codruta Kovesi, a avut loc la Hotelul Marriott din Bucureşti, conform unor surse din servicii citate de cancan.ro

Pe aceeași temă

 

"Cei doi voiau să părăsească hotelul sâmbătă seara... s-au prezentat împreună la recepţie şi au rugat un recepţioner să le facă check-out-ul. Li s-a făcut factura, au plătit cash... în clipa în care ieşeau pe uşa rotativă, aceasta s-a blocat cu ei înăuntru (acţionată, desigur, de la recepţie), iar zeci de ofiţeri de servicii secrete (îmbrăcaţi în civil) i-au înconjurat... Niciunul dintre cei doi israelieni n-a opus rezistenţă. Au fost urcaţi în maşini separate şi duşi la audieri," scrie cancan.ro

 

DIICOT a anunțat că anchetează patru cetățeni israelieni pentru că ar fi spionat comunicațiile Laurei Kovesi, șefa DNA, existând de asemenea tentative de compromitere a acestia. Acțiunea ar fi avut loc în martie, doi dintre suspecți fiind deja arestați. DIICOT îi acuză pe Ron Weiner și pe David Geclowicz de constituirea unui grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informat, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrității datelor informatice și operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice.

 

“În cauză, există suspiciunea rezonabilă că pe parcursul lunii martie 2016, două persoane care ocupau poziţii de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv/Israel cât şi în Londra/UK, împreună cu mai mulţi angajaţi ai firmei, printre care şi cei doi inculpaţi, WEINER RON şi GECLOWICZ DAVID au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii mai multor infracţiuni, respectiv infracţiuni de hărţuire şi infracţiuni informatice, constând în fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter ameninţător şi hărţuitor, producătoare de temeri, precum şi atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credenţialelor de acces şi ulterior compromiterii de conturi de poştă electronică, activităţi urmate de violarea secretului corespondenţei, copierea şi transferul fără drept a conţinutului acestora.

 

În cadrul grupării astfel constituite, cei doi inculpaţi aveau roluri şi sarcini precis trasate de către  cei doi lideri, respectiv inculpatul WEINER RON răspundea de partea tehnico-informatică a activităţii, deţinând cunoştinţele informatice necesare, ocupându-se de atacurile de phishing şi de compromiterea efectivă a conturilor de e-mail, în timp ce, în prealabil, inculpatul GECLOWICZ DAVID era cel care răspundea de contactarea telefonică a persoanelor din familia şi anturajul persoanei publice vizate şi de obţinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de e-mail, care în continuare formau ţinta atacurilor informatice”arată DIICOT. În 3 aprilie, inculpații au primit mandat de arestare pentru 30 de zile.

 

În replică, israelienii de la Black Cube susține că angajații lor sunt nevinovați. “E inutil să mai spunem că toți angajații Black Cube respectă legea locală și că acuzațiile împotriva lor sunt neadevărate și nefondate. Avem încredere totală că adevărul va ieși la suprafață și că ambii angajați vor fi eliberați în siguranță pentru a se întoarce acasă în zilele următoare”, a transmis Black Cube într-un comunicat citat de Times of Israel. Autorul articolului o numește pe Kovesi în titlul "'țarul anticorupției românești".

 

Ceilalți doi israelieni anchetați sunt Dan Zorella și Avi Yanus, foști agenți Mossad (serviciul secret al Israelului). Compania Black Cube neagă însă că cei doi sunt implicați în investigație. Cotidianul israelian scrie și că fostul director Mossad Meir Dagan a fost președinte de onoare al Black Cube până la moartea sa, luna trecută.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22