Pe aceeași temă
Cercetat pentru că și-a falsificat documentele care dovedeau că are studiile necesare ocupării postului de manager al Transelectrica, Carașol a fost acuzat de înșelăciune și uz de fals, ”constând în modalitatea frauduloasă de angajare în cadrul unei companii naționale de interes strategic prin utilizarea unor documente falsificate ce atestau, nereal, studii superioare necesare ocupării funcției în cauză”, transmite Parchetul General într-un comunicat remis presei la momentul reținerii sale.
Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din Parchetul General au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale, reținerea lui Carașol și formularea propunerii de arestare preventivă a acestuia. Propunerea de arestare preventivă împreună cu dosarul cauzei au fost trimise Judecătoriei Sectorului 1 București a cărui sentință a fost menținută miercuri de Curtea de Apel București.
Procurorii Parchetului General au calculat și prejudiciul astfel produs de fost manager, care ar fi de 460 000 lei, motiv pentru care s-a instituit sechestru asupra a două imobile și a unui cont bancar.
Marți dimineață, ofițeri ai Direcției de Investigare a Criminalității Economice a Inspectoratului General al Poliției Române, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmărire penală și criminalistică, au făcut 3 percheziții domiciliare în municipiul București și județul Ilfov, la domiciliul declarat și la alte imobile deținute de Marius Dănuț Carașol, a transmis Parchetul General.
După apariția în presă a informațiilor privind falsificarea diplomei sale de licență, Carașol a fost revocat din funcția de manager al Transelectrica iar Parchetul General s-a autosesizat deschizând împotriva sa un dosar de urmărire penală pe 19 septembrie trecut.
***
Marius Dănuț Carasol, fost director general Transelectrica, a trecut în CV că este inginer diplomat susținând că absolvit Universitatea Politehnică București, deși nu deține nicio diplomă reală. El susținea că și-ar fi făcut studiile la UPB în perioada 1999 - 2005 şi că ar fi inginer diplomat.
Universitatea Politehnică a comunicat că persoana în cauză a frecventat cursurile Facultății de Electrotehnică, fără să le finalizat însă.
Conform informațiilor furnizate de UPB, pentru Edupedu, Marius Dănuț Carasol ar fi frecventat cursurile facultății în cauză, a repetat insă doi ani, după care s-a retras.
Marius Dănuţ Carașol a fost numit preşedinte la Transelectrica S.A. la sfârșitul anului trecut, în 21 decembrie. Mandatul i-a fost reînnoit în luna iunie 2019, pentru o perioadă de șase luni.
În nota biografică de pe site-ul Transelectrica scria că acesta activează în domeniul energetic din anul 1993, având o „bogată experiență în cadrul companiilor de profil, în cadrul cărora a ocupat mai multe poziții de conducere”.
***
Marius Carasol a fost pus în funcție de Ministerul Economiei pe 21 decembrie 2018.
Numirea lui a făcut parte dintr-o mișcare mai amplă de cadre PSD, provocată de înlocuirea fostului ministru al Economiei, Dănuț Andrușcă, omul influentului baron de Neamț, Ionel Arsene, cu fidelii lui Nicolae Bădălău, baron de Giurgiu.
Așa a ajuns Carașol, originar din Teleorman, să fie instalat la conducerea Transelectrica la fix o lună după intrarea lui Bădălău în guvern, ca ministru al Economiei.
Este unul dintre multele exemple de personaje fără aptitudini profesionale probate care au fost propulsate de PSD în poziții – cheie din companiile de stat, precum fosta arbitră de fotbal și fotomodel Gabriela Dănănae, numită în conducerea CNAIR, scrie G4Media.ro.
De la schimbat siguranțe arse, la conducerea Transelectrica
Marius Carașol (45 de ani), originar din Teleorman, este de profesie electrician, absolvent în 1992 al unui liceu industrial din Alexandria. A lucrat ca electrician ”full time” din 1993 până în 2006 la Electrica Muntenia, apoi a devenit Adjunct șef unitate operativă la Enel Distribuție Muntenia.
În 2009 a ajuns șef unitate operativă la Enel Distribuție Muntenia, poziție în care a stat până în 2016, când a ajuns director tehnic la compania General Electro Proexim, deținută de Cătălin Zegrean.
În mai 2018 a intrat în Transelectrica, pe post de director al Sucursalei București. A fost momentul în care a avut nevoie de diploma de studii superioare și a folosit una despre care Politehnica București a anunțat că e falsificată, după cum a scris pe larg Edupedu.ro.
Transelectrica este o companie strategică, monopolistă în domeniul transportului energiei electrice, fiind permanent o țintă pentru partidele aflate la guvernare. Transelectrica are un rol-cheie în piața de energie electrică din România, fiind responsabilă pentru transportul energiei electrice, funcționarea sistemului și a pieței, asigurarea siguranței Sistemului Electroenergetic National (SEN).
Compania este în tutela Ministerului Economiei, care deține 58% din acțiuni, și e listată la Bursa de Valori.
Transelectrica (cifră de afaceri de 2,6 miliarde de lei în 2018) este vitală și pentru proiectele de interconectare cu țările din jur în cadrul unor proiecte girate de Uniunea Europeană.