Fostul europarlamentar Adrian Severin, eliberat condiționat. Sentința este definitivă

Dora Vulcan | 28.02.2018

Fostul europarlamentar Adrian Severin a fost eliberat de Tribunalul București, care i-a admis cererea de liberare conditionata. Severin a fost condamnat in 2016 la 4 ani de inchisoare pentru luare de mita si trafic de influenta. Decizia este definitiva.

Pe aceeași temă

 

 

Întemnițat la Rahova, Severin urmează să fie eliberat. 

 

Tribunalul a menținut, astfel, hotărârea din 22 ianuarie a Judecătoriei sectorului 5 care dispusese eliberarea dar procurorii au atacat-o. 

 

 

 

Background

 

 

Avocata care cere eliberarea condiționată a lui Severin: a ținut ”cursuri de analfabetizare”  

 

 

Avocatul fostului europarlamentar Adrian Severin a cerut  eliberarea condiționată a fostului europarlamentar și a adus ca argumente în sprijinul eliberării sale, motivată de vârsta înaintată, inclusiv faptul că Severin a ținut în pușcărie ”cursuri de analfabetizare”.

 

Întrebată care sunt argumentele apărării pentru eliberarea condiționată a clientului Adrian Severin, avocata acestuia a vorbit despre cursurile de ”analfabetizare” ținute de Adrian Severin în penitenciar.

 

 

„A fost o persoană disciplinată. Deși a scris lucrări științifice, dar nu a beneficiat de reducerea fracțiilor în baza lucrărilor sau a muncii prestate. A avut un comportament adecvat pe perioada de deținere. Considerăm că prin prelungirea detenției nu s-ar face niciun bine omenirii”, a declarat luni avocata sa, Alexandra Dogaru, citat de Digi 24. 

 

 

 

Ea a argumentat că Adrian Severin este profesor universitar și este așteptat la universitate pentru a-și ține cursurile.

 

 

 

Întrebată ce cursuri a ținut Adrian Severin în spatele gratiilor, avocata a răspuns că a fost vorba despre „cursuri de analfabetizare” și învățare a limbii române, a ținut conferințe, dezbateri și a participat la revista penitenciarului. „A ajutat constant deţinuţii care nu cunoșteau limba română și nu se puteau încadra în mediul penitenciar să se adapteze mult mai ușor”, a punctat avocata. Ea a mai spus că Severin a contribuit la „Revista enciclopedică”, un compendiu care va fi publicat în acest an. Întrebată ce rol a jucat Adrian Severin pentru acest compendiu, avocata a spus că a contribuit la „redactarea și revizuirea Enciclopediei”.

 

 

 

 

 

 

 

Rugată să comenteze faptul că procurorii spun că Adrian Severin nu a muncit în perioada de detenție, avocata a susținut că fostul europarlamentar are contract de muncă și a muncit, dar a recunoscut că nu pe toată perioada, „datorită” problemelor de sănătate.

 

 

 

 

***

 

 

 Fostul europarlamentar PSD, Adrian Severin, a explicat magistratilor care judeca cererea sa de liberare conditionata ca in perioada in care a fost inchis a muncit si a scris lucrari stiintifice. Judecatoria Sectorului 5 urmeaza sa se pronunte astazi in acest caz. Sentinta nu va fi definitiva si va putea fi contestata la Tribunalul Bucuresti, transmite ziare.com.

 

 

 

Judecatorul l-a intrebat pe fostul europarlamentar ce o sa faca daca o sa fie liberat conditionat. "Din pacate, ma duc la medicul curant sa reiau terapia care a trebuit sa fie intrerupta. Medicul mi-a spus ca ma poate ajuta. Vreau sa va spun ca al doilea lucru va fi sa iau legatura cu colegii de facultate, sa imi reiau activitatea didactica. Personal, nu intentionez sa storc lacrimi si sa cer clementa in virtutea unei sanatati afectate. Ce trebuie retinut este ocazia de a arata ca justitia romana nu reinstaureaza de facto pedeapsa cu moartea. La Rahova si nu numai acolo se moare pe capete", a declarat Adrian Severin.

 

 

 

Politicianul a explicat ca a incercat sa execute pedeapsa cu demnitate.

 

 

 

"Am muncit in perioada asta, nu cu zile castig, am scris lucrari fara sa pretind zile. Am cerut sa raman in regim inchis tocmai pentru a duce la bun sfarsit toate programele in care eram implicat, unul sa ii invat romana pe detinutii straini. Cred ca aceasta pedeapsa si a atins obiectivele, indiferent care au fost. Las la aprecierea dumneavoastra concluzia", a declarat Severin, din boxa arestatilor.

 

 

 

Pe de alta parte, procurorul a explicat ca Severin nu a fost folosit la munca si ca reiese ca sufera de afectiuni medicale care-l impiedica sa iasa la munca. "Munca reprezinta o conditie esentiala pentru cererea de eliberare conditionata", a spus acesta. Avocatul a aratat ca fostul europarlamentar sufera de o afectiune medicala, ar fi depus numeroase cereri pentru a presta munca, dar a fost refuzat.

 

 

 

Avocatul a mai aratat ca Severin a executat fractia de o treime din pedeapsa si desi a scris lucrari stiintifice, nu a beneficiat de zile. "A dat dovezi de indreptare, a tinut conferinte, a facut cursuri de alfabetizare, a incheiat contract de munca cu penitenciarul in noiembrie 2017, nu a beneficiat de zile. A fost recompensat de patru ori pentru comportamentul sau bun", a explicat aparatorul.

 

 

 

Severin a desfasurat 70 de programe educationale - redactare de articole, poezii pentru revista, cursuri de alfabetizare etc. In plus el si-a dat acordul pentru un text publicat in Enciclopedia Romana Juridica.

 

 

 

Pe de alta parte procurorul a cerut respingerea propunerii de liberare. "Nu reiese din acte ca a fost impiedicat sa munceasca, din actele de la dosar nu reiese ca problemele de sanatate din 2013 s-au mentinut si anul trecut. Din actele depuse reiese ca are o pozitie virulenta impotriva justitiei, vorbeste despre Trinomul DNA-SRI-ICCJ. Nu reiese ca se caieste pentru faptele pentru care a fost condamnat", a aratat procurorul.

 

 

 

Adrian Severin a formulat cererea de liberare conditionata la Judecatoria Sectorului 5 pe 10 ianuarie, iar astazi are primul termen de judecata. El a fost condamnat definitiv, in 16 noiembrie 2016, de instanta suprema, la patru ani de inchisoare cu executare, fiind gasit vinovat de luare de mita si trafic de influenta, respectiv pentru ca, in perioada decembrie 2010 - martie 2011, a acceptat promisiunea a doi jurnalisti de la "Sunday Times" de a-i plati 100.000 euro anual, in schimbul depunerii de amendamente in comisiile de specialitate ale Parlamentului European.

 

 

 

Fostul europarlamentar a fost condamnat in baza vechiului Cod penal si are 62 de ani, astfel ca poate fi liberat conditionat dupa ce executa o treime din pedeapsa. De la data condamnarii si pana astazi, Adrian Severin a executat efectiv 422 zile de detentie din cele 486 care ar fi trebuit sa le execute.

 

 

 

Adrian Severin este la a doua incercare de liberare conditionata. El a mai facut o cerere similara si anul trecut, dar si-a retras-o la al treilea termen al procesului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22