Pe aceeași temă
Procurorii DNA susțin că Secureanu și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară în sensul că, în calitate de manager al Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa” din București și ordonator de credite, ar fi dispus, în perioada 2009-2016, efectuarea unor plăți în cuantum total de 648.193 lei din fondurile unității sanitare către mai multe societăți comerciale, printre care și cele administrate de celălalt inculpat.
Concret, banii respectivi ar fi fost achitați atât în contextul unor operațiuni comerciale care nu s-au derulat în realitate (privind achiziția unor produse și servicii destinate unității medicale) cât și pentru bunuri achiziționate la prețuri și de șase ori mai mare față de cele de achiziție, se arată în comunicatul DNA.
Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa” din București s-a constituit parte civilă cu suma de 648.193,27 lei.
Dosarul a fost judecat în primă instanță de Tribunalul București.
Secureanu a fost trimis în judecată în 3 dosare de corupție
Problemele lui Florin Secureanu au început în 2016, după o serie de dezvăluiri ale jurnalistului Cătălin Tolontan. În decembrie. același an, el a fost trimis prima dată în judecată pentru luare de mită și delapidare în formă continuată, fiind prezentat cu propunere de arestare preventiv pentru 30 de zile.
În mai 2017, DNA îl trimite pe Secureanu în judecată într-un al doilea dosar, pentru 5 fapte de delapidare, din care una cu consecințe deosebit de grave.
Al treilea dosar a ajuns în instanță în septembrie 2020, acuzațiile fiind de abuz în serviciu (5 infracțiuni, din care două în formă continuată). Doar în acest dosar, prejudiciul depășește 600.000 de lei.
Conform procurorilor, Florin Secureanu a conceput și pus în aplicare mai multe mecanisme prin care a obținut sume semnificative de bani din patrimoniul spitalului Malaxa, pe vremea când se afla la conducerea acestei instituții. Conform rechizitoriului, acesta și-ar fi însușit sume importante chiar și în numerar, de la casieria unității medicale. De asemenea, el ar fi transferat bani în contul unor societăți comerciale pentru servicii care nu au fost prestate niciodată.
”Inculpatul Secureanu Florin-Adrian și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară, în sensul că, în calitate de manager al Spitalului Clinic ”Nicolae Malaxa” din București și ordonator de credite, ar fi dispus, în perioada 1009 – 2016, efectuarea unor plăți în cuantum de 648.193 lei din fondurile unității sanitare către mai multe societăți comerciale, printre care și cele administrate de celălalt inculpat.
Concret, banii respectivi ar fi fost achitați atât în contextul unor operațiuni speciale care nu s-au derulat în realitate (privind achiziția unor produse și servicii destinate unității mediale) cât și pentru bunuri achiziționate la prețuri și de șase ori mai mari față de cele de achiziție”, se arată într-un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție.
Prejudiciul total din cele 3 dosare este de aproape 10 milioane de lei
Florin Secureanu are sechestru pe avere pentru recuperarea prejudiciului rezultat din cele 3 dosare în care a fost trimis în judecată de procurorii de la Direcția Națională Anticorupție, prejudiciul total fiind de aproape 10 milioane de lei (2 milioane euro).
Pe 16 februarie 2022, Tribunalul București a confirmat măsurile asiguratorii cu privire la bunurile inculpatului Florin Secureanu, într-un dosar în care acesta este acuzat de abuz în serviciu.