Fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Muresan, condamnat la 7 ani de inchisoare

Fara Autor | 27.04.2011

Pe aceeași temă

Fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Muresan a fost condamnat, miercuri, de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, la 7 ani de inchisoare pentru deturnare de fonduri. Muresan poate face recurs, informeaza Hotnews.ro.

In acelasi dosar mai sunt judecate alte trei persoane: Ioan Truta Enea (fost secretar general adjunct si consilier in cadrul Ministerului Agriculturii si Alimentatiei - MAA) - pentru deturnare de fonduri si complicitate la luare de mita in forma continuata, Silvia Capitanu (fost director general al Directiei Integrare Europeana si Cooperare Internationala din MAA) - pentru deturnare de fonduri, si Dan Jiga (fost director general al Directiei Generale Economice si Relatii Bugetare din MAA) - pentru doua infractiuni de luare de mita in forma continuata.

Ioan Avram Muresan a fost deputat in legislaturile 1992-1996 si 1996-2000, ales in judetul Mures pe listele partidului PNTCD/PER. El a detinut functiile de ministru al Reformei din 1997, iar din 1998 a fost ministrul Agriculturii si Alimentatiei.

In calitate de ministru al Agriculturii, Ioan Avram Muresan ar fi intocmit, in mai 1999, noiembrie 1999 si aprilie 2000, mai multe rapoarte pentru scoaterea din rezerva de stat sub forma de imprumut a cantitatii de 5.000 de tone ulei, beneficiar fiind SC Sun Oil SRL Ramnicul de Jos - judetul Constanta.

Cat priveste infractiunea de fals intelectual de care este acuzat Muresan, procurorii anticoruptie au sustinut ca acesta, in numele reprezentantilor SC Sun Oil, ar fi semnat un raport prin care solicita prelungirea termenului de restituire a uleiului. In plus, desi in 13 martie 2000 reprezentantii unitatilor teritoriale ale Administratiei Nationale ale Rezervelor de Stat au constatat inexistenta gajurilor constituite potrivit contractului pentru imprumutul celor 5.000 de tone de ulei, Muresan ar fi semnat, in aprilie 2000, un nou raport prin care a solicitat prelungirea, cu inca 180 de zile, a termenului de restituire a uleiului.

Anchetatorii au stabilit ca Muresan, Truta si Capitanu ar fi schimbat destinatia fondului de contrapartida aferent imprumutului extern acordat de Agentia pentru Dezvoltare Internationala a Statelor Unite Guvernului Romaniei (conform conventiei incheiate la 5 aprilie1993) si au folosit acest fond in alte scopuri decat cele prevazute de HG 949/1999, cauzand atunci MAA o paguba de 29.507.688.963 de lei vechi.

Procurorii anticoruptie spuneau ca, in aceeasi zi, Ioan Avram Muresan a emis un al doilea document - o adresa catre Ministerul Finantelor - prin care a solicitat transferul banilor de la Directia Generala de Trezorerie intr-un cont al unei banci comerciale. In acest scop, el ar fi invocat insa prevederile actului normativ, si nu pe cele ale propriului sau ordin. Mai mult, dupa transferul banilor, inculpatii Capitanu si Truta ar fi utilizat Fondul de contrapartida pentru a face o serie de plati catre societati comerciale si fundatii si ar fi ridicat sume in numerar", sustin anchetatorii.

Instanta i-a judecat pe Truta si Jiga, pentru ca, in calitatile pe care le aveau in MAA, ei au pretins bani de la denuntatorul Valentin Nedelcu, pentru acordarea unor prime de export de grau si porumb, precum si pentru facilitarea unor credite pentru achizitionarea de produse agricole.

La inceputul lui 2005, Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat definitiv pe Dan Jiga - fost director general al Directiei Generale Economice si Relatii Bugetare din MAA.

Dosarul lui Muresan a ajuns pe rolul Tribunalului Bucuresti in 7 iulie 2005, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie - instanta desemnata inital sa judece cazul - a pus din oficiu in discutie competenta sa de a-l judeca pe fostul ministru al Agriculturii si Alimentatiei, Ioan Avram Muresan, ca urmare a modificarilor Legii 115/1999 privind raspunderea ministeriala. Concret, procurorii anticoruptie nu mai aveau competenta sa cerceteze ministri si parlamentari, astfel ca instanta suprema era gresit sesizata cu dosarul lui Muresan.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22