Pe aceeași temă
Dezvăluirea a fost făcută la Digi24 de Rozalia Lepădatu, președinta Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA). Medicamentul era indicat în cazuri de sepsis. Interpelat telefonic, Florian Bodog a recunoscut că a existat acest ordin de ministru, ulterior anulat, și că s-a făcut importul masiv, dar a sugerat că responsabilitatea îi revine secretarului de stat Cristian Grasu, pentru că ministrul nu stabilește indicațiile unui medicament.
Fostul ministru al sănătății Florian Bodog dă vina pe lăcomia producătorilor pentru criza de imunoglobulină cu care se confruntă România în prezent. Unifarm-ul a adus înainte de luna decembrie cantități mari de imunoglobulină pentru secțiile de terapie intensivă, pentru cazurile foarte urgente, spune Bodog. Cantitatea foarte mare care a fost livrată prin Unifarm era, de fapt, pentru un produs care nu avea indicație în imunodeficiențe primare și boli autoimune, spune în replică Rozalia Lepădatu, președinta Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA). Rozalia Lepădatu a spus la Digi24 că ministrul a fost informat despre această neconformitate chiar de ea personal și a rămas „uimit”.
Fostul ministru al sănătății Florian Bodog spune că a avut de mai multe ori discuții cu producătorii, în care a avertizat că există o problemă de stoc la nivel european, dar a fost contrazis de „așa-zișii binevoitori”, care au spus că problema este de fapt prețul, din cauza taxei claw-back, care era foarte mare. În consecință, împreună cu prim-ministrul Tudose, a decis suspendarea taxei pe o perioadă de doi ani. Absolut toți distribuitorii din România au fost prezenți la întâlnirea cu prim-ministrul și au promis că până la sfârșitul lunii decembrie vor livra anumite cantități de imunoglobulină, după care, începând cu luna ianuarie, nu vor mai fi probleme, a declarat Bodog la Digi24. „După cum se vede, nu s-au ținut de cuvânt și nu e în continuare imunoglobulină în România”, a adăugat fostul ministru Florian Bodog .
întregul interviu, pe Digi 24.