Fostul ministru Bodog a importat masiv un medicament inutil în criza imunoglobulinei

Dora Vulcan | 07.03.2018

Ministerul Sănătății a importat la sfârșitul anului trecut, printr-un ordin al lui Florian Bodog, o cantitate foarte mare dintr-un medicament inutil în cazul imunodeficiențelor primare și al bolilor autoimune.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Dezvăluirea a fost făcută la Digi24 de Rozalia Lepădatu, președinta Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA). Medicamentul era indicat în cazuri de sepsis. Interpelat telefonic, Florian Bodog a recunoscut că a existat acest ordin de ministru, ulterior anulat, și că s-a făcut importul masiv, dar a sugerat că responsabilitatea îi revine secretarului de stat Cristian Grasu, pentru că ministrul nu stabilește indicațiile unui medicament.

 

 

Fostul ministru al sănătății Florian Bodog dă vina pe lăcomia producătorilor pentru criza de imunoglobulină cu care se confruntă România în prezent. Unifarm-ul a adus înainte de luna decembrie cantități mari de imunoglobulină pentru secțiile de terapie intensivă, pentru cazurile foarte urgente, spune Bodog. Cantitatea foarte mare care a fost livrată prin Unifarm era, de fapt, pentru un produs care nu avea indicație în imunodeficiențe primare și boli autoimune, spune în replică Rozalia Lepădatu, președinta Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA). Rozalia Lepădatu a spus la Digi24 că ministrul a fost informat despre această neconformitate chiar de ea personal și a rămas „uimit”.

 

 

Fostul ministru al sănătății Florian Bodog spune că a avut de mai multe ori discuții cu producătorii, în care a avertizat că există o problemă de stoc la nivel european, dar a fost contrazis de „așa-zișii binevoitori”, care au spus că problema este de fapt prețul, din cauza taxei claw-back, care era foarte mare. În consecință, împreună cu prim-ministrul Tudose, a decis suspendarea taxei pe o perioadă de doi ani. Absolut toți distribuitorii din România au fost prezenți la întâlnirea cu prim-ministrul și au promis că până la sfârșitul lunii decembrie vor livra anumite cantități de imunoglobulină, după care, începând cu luna ianuarie, nu vor mai fi probleme, a declarat Bodog la Digi24. „După cum se vede, nu s-au ținut de cuvânt și nu e în continuare imunoglobulină în România”, a adăugat fostul ministru Florian Bodog .

 

întregul interviu, pe Digi 24. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22