Fostul ministru PSD al Energiei, condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu executare

Redactia | 28.06.2018

Fostul ministru PSD al Energiei, Constantin Niță, a fost condamnat definitiv de către completul de cinci judecători de la ICCJ la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de infulență, păstrând sentința dată și la procesul pe fond.

Pe aceeași temă

 

 

Totuși, Constantin Niță (PSD) a obținut o mică victorie, instanța supremă anulând dispoziția completului de trei judecători care impuseseră confiscarea a 30.000 euro.

 

Însă în decizie  s-a menținut sechestrul asigurator până la valoarea de 303.000 lei.

 

Dosarul finalizat cu sentința definitivă de joi vine în ancheta în care fostul ministru social-democrat era acuzat că a primit în 2013 de la milionarul Tiberiu Urdăreanu patronul UTI 30.000 și 303.000 lei pentru ca să-l „convingă” pe primarul Iașiului să încheie un contract cu firma patronată de Urdăreanu pentru fluidizarea traficului din municipiu.

 

La apelul făcut, procurorul DNA ceruse majorarea pedepsei decise pe fond la cinci ani de închisoare cu executare. Niță nu și-a recunoscut fapta și a solicitat la ultima luare de cuvânt în fața magistraților ca să fie achitat.

 

"Sunt dezolat ca Parchetul poate sustine o asemenea pledoarie. Daca puteti intra in mintea mea, o sa puteti constata ca tot ce am facut este legal. Eu ma consider nevinovat", a spus politicianul PSD.

 

Rechizitoriul DNA

 

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 2013, Constantin Niţă, la data faptei ministru al Energiei, i-a solicitat lui Tiberiu Urdăreanu, denunţător în cauză, un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de firma acestuia cu Primăria Iaşi.

 

Anchetatorii susţin că Niţă a cerut suma în cuantum de 5% din valoarea contractului după iniţierea procedurii privind acel proiect, precum şi după ce primarul de municipiu a solicitat, cu titlu de mită, 10% din valoarea contractului, respectiv în prima parte a anului 2013.

 

„Potrivit înţelegerii, urma ca suma reprezentând 5% din valoarea contractului (aproximativ 3,4 milioane lei) să îi fie remisă lui Niţă Constantin în două forme: parţial în numerar şi parţial printr-un contract de consultanţă fictiv, ce urma a fi încheiat cu o persoană de încredere din anturajul inculpatului”, au scris procurorii în rechizitoriu.

 

În 21 iulie 2013, Constantin Niţă ar fi primit 30.000 euro de la Urdăreanu, în timp ce era într-un restaurant libanez dintr-un hotel din Bucureşti.

 

„De asemenea, la solicitarea lui Niţă Constantin, a fost contactată persoana de încredere a acestuia care a propus încheierea unui contract de consultanţă cu o anumită firmă, la preţul de 5.000 euro + TVA/lună, care a şi fost semnat la data de 2 mai 2013. În baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, în fapt, prestate de firmă), reprezentanţii omului de afaceri au remis firmei indicate de Niţă Constantin, prin intermediul acestui mecanism, suma totală de 303.118 lei, în tranşe lunare, în perioada mai 2013-iunie 2014”, au precizat procurorii.

 

Suma solicitată nu ar fi fost achitată integral, ci doar două tranşe, de 30.000 de euro, respectiv 303.118 lei, susţin anchetatorii.

 

„Sumele au fost folosite, în mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizaţiei judeţene de partid, la solicitarea lui Niţă Constantin”, au mai arătat procurorii.

 

Cine este Constantin Niță, fostul baron PSD de Brașov

 

Constantin Niță a fost, o bună perioadă de timp, un om greu al PSD. Niță a fost lider al organizației PSD Brașov, asta în condițiile în care avea mai mulți lideri grei ai partidului, în același județ, scrie Stiripesurse.ro.

 

Niță a fost ministru în două rânduri: prima dată a fost ministru al Energiei, în guvernul PSD-PDL și apoi ministru pentru IMM-uri, în Guvernul Ponta.

 

Niță a avut patru mandate de deputat, în perioada 2000-2016. Anul 2016 a însemnat începutul sfârșitului pentru Constantin Niță, în zona politică.

 

La începutul lui 2016, Niță era în cărți să devină președintele Consiliului Național al PSD. Până în ziua alegerii, toți cei din PSD erau convinși că Niță va deveni parte a conducerii la vârf în PSD, însă o discuție purtată în biroul lui Liviu Dragnea, cu câteva ore înaintea Consiliului Național a schimbat total lucrurile. Pe scenă, Liviu Dragnea l-a desemnat pe Mihai Fifor, luat și el prin surprindere de această propunere.

 

La scurt timp după acest moment au început problemele cu DNA. Niță a susținut sus și tare că este nevinovat, ba mai mult, amenința cu judecata jurnaliștii care scriau că este ”client” al DNA Brașov.

 

Fostul mare baron de Brașov a fost luat pe sus de polițiști și a ajuns în fața procurorilor. La scurt timp a pierdut șefia PSD Brașov și nu a mai prins nici un loc pe listele pentru parlamentare.

 

Astăzi, Constantin Niță este condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, iar cariera sa politică este compromisă. Niță era ultimul dintre marii baroni ai PSD, care nu fusese atins de brațul lung al legii.

 

Date biografice

 

Constantin Nita s-a nascut la 27 noiembrie 1955, in comuna Miroslovesti, judetul Iasi. Este casatorit si are un copil. Este absolvent al Facultatii de Studii Economice din Iasi, Sectia Economia Industriei, si al Facultatii de Drept din Iasi, fiind si Doctor in economie - specializarea marketing.

 

In perioada 1978-1983, Nita a activat ca economist - director export si desfacere la Intreprinderea Autocamioane Brasov, iar intre1983 si 1986 a fost economist la I.C.E. Autoexportimport Brasov. Intre1986 si 1993 Nita a fost seful agentiei B.T.T. Brasov, iar in perioda 1990-1993 a activat ca director al Statiunii Paraul Rece- Brasov.

 

Intre 1993 si 1997 el a fost directorul general al Sucursalei de reprezentare si protocol Valea Prahovei, iar intre 1997 si 2000 a activat ca director general al S.C. NIMPEX SRL Brasov. In plan politic, in perioada 1994-1997 Nita a fost vicepresedinte al Organizatiei Municipale Brasov a PSD, iar intre 1997-2004 a detinut functia de presedinte al Organizatiei Judetene Brasov PSD.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22