Pe aceeași temă
În acest caz, pe 29 aprilie, Judecatoria Sectorului 5 a admis cererea de liberare conditionata a edilului, dar DNA a contestat-o la Tribunalul Bucuresti, magistratii respingand azi cererea procurorilor.
Fostul edil al Sectorului 6 a început executarea acestei pedepse pe 22 mai 2015.
In aprilie 2019, magistratii au respins o cerere similara de liberare conditionata si au fixat termen pentru reiterare in aprilie 2020.
In perioada executarii pedepsei, fostul primar a castigat 258 de zile in baza Legii recursului compensatoriu - pentru perioada in care a fost in vigoare aceasta prevedere abrogata in decembrie 2019, si 474 zile ca urmare a muncii prestate. Fostul politician a fost inchis in Penitenciarul Rahova.
Poteras a mai castigat 30 de zile deoarece a scris o lucrare stiintifica.
Pentru a deveni propozabil in vederea liberarii conditionate, fostul edil trebuie sa execute fractia de 2/3 din pedeapsa, respectiv 1.948 zile de inchisoare. La sfarsitul lunii aprilie, el executase aproximativ 2.500 de zile de inchisoare, facute efectiv sau castigate.
E deja ofertat pentru angajare
Ca argumente suplimentare pentru liberare conditionata, avocatul lui Poteras a explicat magistratilor de la Judecatoria Sectorului 5 ca clientul sau are deja o oferta de angajare, in cazul in care va fi eliberat, si ca va fi primit in spatiu de catre fiul sau, cu care a tinut legatura si pe mediul suport pe toata perioada incarcerarii.
„In penitenciar am muncit si doresc sa-mi ajut familia, asa cum si familia m-a ajutat in aceasta perioada", a punctat Poteras, in ultimul cuvant.
Judecatoria Sectorului 5 a observat ca, in perioada in care a fost detinut, Poteras a participat la activitati cultural educative, a executat pedeapsa in regim deschis si a muncit.
„Instanta retine ca, in perioada executarii pedepsei, condamnatul a avut un comportament corespunzator, nefiind sanctionat, multiple recompense (32), participand la programe educationale si participand la munca, in acest fel castigand 474 de zile", motiveaza instanta.
Cristian Poteras mai este trimis in judecata in alte doua dosare de coruptie de catre procurorii DNA, dar acestea sunt pe rolul instantelor.
„Instanta mai are in vedere faptul ca inculpatul nu a fost condamnat pentru infractiuni cu violenta, astfel ca liberarea acestuia nu ar reprezenta, raportat la fapta savarsita de acesta, un risc cu privire la siguranta persoanelor. De asemenea, faptele au fost savarsite in anul 2006, iar dupa acel moment, acesta nu a reiterat conduita infractionala," explica magistratii.
Mită de un milion de euro
Procurorii DNA au pus sechestru asigurator pe doua imobile care ar fi fost detinute, prin intermediari, de fostul primar al Sectorului 6, Cristian Poteras, in dosarul in care acesta a fost trimis in judecata pentru spagi de 250.000 de euro si 857.800 de dolari.
Banii respectivi ar fi fost pretinsi si primiti in schimbul exercitarii atributiilor de serviciu referitoare la emiterea autorizatiilor necesare pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar si pentru atribuirea unor contracte de achizitie publica firmei Tettas SRL.
Societatea Tettas si reprezentantul acesteia, afaceristul Iulian Constantin, sunt judecati pentru dare de mita in acest dosar.
Casă în SUA
Potrivit unor surse judiciare, pe 18 decembrie 2018, procurorii DNA au pus sechestru asigurator, pana la concurenta sumei de 250.000 de euro si 857.800 de dolari, asupra unor bunuri care ar apartine lui Cristian Poteras, prin intermediul unui intermediar.
Este vorba de un teren cu suprafata de 8.066,11 mp in Sectorul 6 si o casa de locuit compusa din trei dormitoare si anexe situata in statul Michigan (SUA).
„Casa din SUA a fost achizitionata in martie 2011 de un var al fostei sale sotii, Lucian Viorel Grecu, si are aproximativ 230 de metri patrati", au explicat sursele judiciare pentru Ziare.com.
Legături cu finul lui Dragnea
Lucian Viorel Grecu si Cristian Poteras sunt "tovarasi" intr-un alt dosar, denumit de presa cazul Institutului Pasteur. Dosarul a fost trimis in instanta in septembrie 2018. Este vorba o ancheta in care este implicat si nasul fiului lui Liviu Dragnea, Paul Sorin Stanescu.
Potrivit DNA, Grecu l-ar fi ajutat pe edil sa primeasca un teren, acceptand sa figureze in mod formal intr-o tranzactie imobiliara in locul acestuia, pentru ascunderea beneficiarului tranzactiei.
In acest caz, Poteras este acuzat de luare de mita si abuz in serviciu, in timp ce Grecu este judecat pentru complicitate la luare de mita. La randul sau, Stanescu este acuzat de complicitate la abuz in serviciu si spalare a banilor.