Fostul procuror Mircea Negulescu a scăpat de arest. Plasat sub control judiciar de Curtea Supremă

Redactia | 13.08.2020

Curtea Supremă a decis joi ca fostul procuror Mircea Negulescu să fie eliberat din arest preventiv și să fie plasat sub control judiciar.

Pe aceeași temă

Negulescu este acuzat că a falsificat probe şi a constrâns şi corupt mai multe persoane să facă denunţuri şi declaraţii mincinoase în două cauze instrumentate pe vremea când era procuror la DNA Ploieşti.

Instanţa i-a admis lui Negulescu o cerere de înlocuire a arestului preventiv cu măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, decizia fiind definitivă.

Judecătorii Curții Supreme au decis pe 23 iulie ca fostul procuror de la DNA Ploiești, Mircea Negulescu, să fie arestat 30 de zile.

Fostul procuror de la DNA Ploiești Mircea Negulescu, zis și „Portocală”, a fost reținut pe 15 iulie de Secția Specială. Măsura a fost luată în legătură cu dosarul Tony Blair, în care a fost pus sub învinuire fostul premier, actual lider al Pro România, Victor Ponta. Acuzațiile care îi sunt aduse lui Negulescu sunt de grup infracțional organizat, cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, fals și inducerea în eroare a organelor judiciare.

Procurorii au cerut arestarea preventivă, dar judecătorii Înaltei Curți au decis pe 16 iulie plasarea acestuia sub control judiciar. Secția Specială a făcut apel la decizie, iar Negulescu va fi arestat preventiv.

Fostul procuror Mircea Negulescu, în prezent exclus din magistratură, fusese reținut de procurorii Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție în legătură cu dosarul Tony Blair, în care este implicat și Victor Ponta. Alături de Negulescu, fusese reținut și un fost ofițer de poliție judiciară, care l-ar fi ajutat pe acesta.

Mircea Negulescu fusese reținut de procurorii Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție pentru cercetare abuzivă (6 infracțiuni), represiune nedreaptă (4 infracțiuni), instigare la represiune nedreaptă în modalitatea participației improprii, influențarea declarațiilor, inducerea în eroare a organelor judiciare în forma instigării și în modalitatea participației improprii, inducerea în eroare a organelor judiciare în forma instigării și în modalitatea participației improprii, fals intelectual (12 infracțiuni), abuz în serviciu (4 infracțiuni) și constituirea unui grup infracțional organizat, a transmis, miercuri seara, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, într-un comunicat de presă.

Totodată procurorii SIIJ au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale, punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a unui fost ofițer de poliție judiciară, pentru complicitate la cercetare abuzivă (6 infracțiuni), complicitate la represiune nedreaptă (4 infracțiuni), complicitate la instigare la represiune nedreaptă în modalitatea participației improprii, complicitate la influențarea declarațiilor, complicitate la inducerea în eroare a organelor judiciare în forma instigării și în modalitatea participației improprii, complicitate la inducerea în eroare a organelor judiciare în forma instigării și în modalitatea participație, fals intelectual (10 infracțiuni) ,complicitate la abuz în serviciu (4 infracțiuni), constituirea unui grup infracțional organizat.

”În fapt, primul inculpat, în calitate de procuror de caz la DNA – ST Ploiești, cu ajutorul celui de al doilea inculpat, ofițer de poliție judiciară, ar fi procedat la ticluirea modului de sesizare și a întregului material probator administrat în două dosare aflate în instrumentarea DNA – ST Ploiești, cu scopul învinuirii pe nedrept a unor persoane, ar fi dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de 4 persoane precum și măsuri neprivative de libertate constând în control judiciar față de 3 persoane, despre care cunoștea că sunt nevinovate, și ar fi determinat judecătorul de drepturi și libertăți să dispună, fără vinovăție, arestarea preventivă a unei persoane în baza materialului probator plăsmuit”, arătau procurorii.

Potrivit sursei citate, aceștia ar fi determinat 4 persoane, prin corupere, prin constrângere sau prin alte fapte cu efect vădit intimidant, să dea declarații mincinoase în cele două dosare instrumentate, ar fi determinat 3 persoane să formuleze, ca urmare a constrângerii exercitate asupra lor, denunțuri cu privire la existența unor fapte prevăzute de legea penală, cunoscând că acestea sunt nereale, ar fi procedat la falsificarea denunțurilor și a declarațiilor acestor persoane prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului, precum și la clasificarea denunțurilor ticluite în numele a doi dintre denunțători.

„Toate aceste fapte ar fi fost săvârșite în cadrul unui grup infracțional organizat în scopul ticluirii celor două dosare ale DNA – ST Ploiești pentru învinuirea pe nedrept a unor persoane, deși cunoșteau că acestea sunt nevinovate”, menționau reprezentanții Parchetului General.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22