Fostul purtător de cuvânt al PSD despre ”gafa serioasă de diplomație” a Vioricăi Dăncilă

Dora Vulcan | 26.07.2018

„O gafă serioasă”, care riscă să afecteze relațiile dintre România și Muntenegru - a comentat Adrian Dobre cea mai recentă gafă a premierului Viorica Dăncilă, care a confundat Priștina cu Podgorița în timp ce se afla în vizită în capitala Muntenegrului în conferință de presă comună cu premierul muntenegrean.

Pe aceeași temă

 

 

 

Potrivit lui Dobre, premierul Dancila ar trebui sa faca o analiza amanuntita a consilierilor cu care a fost pregatit dosarul acestei vizite.

 

"Este evident o gafa care nu poate fi negata. Din pacate, zona Balcanilor este o zona cu multe sensibilitati, cu multe sensibilitati istorice. (...) Eu cred ca doamna prim-ministru trebuie sa isi faca o analiza foarte clara si serioasa a consilierilor domniei sale, in primul rand, si a dosarelor de tara pe care le primeste in cursul acestor vizite. Cred ca ar trebui pregatite mult mai bine. Sigur, nu sunt de dorit aceste gafe pentru ca pot crea frustrari in spatiul in care reprezinta Romania, Guvernul Romaniei. Toata zona este o zona complicata, cu aspiratii, cu interese care nu intotdeauna sunt convergente. Zona Balcanilor a fost intotdeauna o zona fierbinte, este si va ramane in continuare", a spus Adrian Dobre, miercuri seara, la Digi 24.

 

Dobre crede că ar trebui făcută o analiză la nivelul consilierilor lui Dăncilă, fără să explice cu ce anume ar ajuta ”analiza” lor faptul că Dăncilă a uitat în ce localitate susținea conferința de presă comună cu premierul muntenegrean.  

 

"E adevarat, este o gafa serioasa de diplomatie, e posibil ca aceasta gafa sa treneze asupra relatiilor diplomatice dintre cele doua tari, dar speram ca pana la urma, cu eforturi diplomatice, va fi trecuta cu vederea. (...) Nu stiu daca analiza trebuie pusa la nivelul partidului de guvernamant, eu cred ca mai degraba la nivelul cabinetului prim-ministrului. Cred ca trebuie analizata foarte serios aceasta chestiune. Trebuie facuta o analiza extrem de profunda, amanuntita si serioasa a consilierilor domniei sale, pentru ca evident se vede ca dosarul si lucrurile nu au fost asezate cum trebuie. Este o gafa diplomatica importanta, sper totusi ca diplomatia romana, prin Ministerul Afacerilor Externe, prin ambasadorii acreditati in cele doua tari sa aplaneze, sa repare aceasta gafa. Nu mai poti da timpul inapoi, ea s-a facut, gafa a ramas, e inregistrata, transmisa, monitorizata. Nu mai poti sa o schimbi. Dar sper ca prin efort diplomatic aceasta gafa sa fie, sa spunem, sa fie cizelata, asezata, indulcita intr-un fel, corectata", a mai afirmat fostul purtator de cuvant al PSD.

 

Dialogul lui Dobre cu moderatorul emisiunii de la Digi 24.

 

 Adrian Dobre, PSD: Este o gafă care nu poate fi negată. Din păcate, zona Balcanilor este o zonă cu multe sensibilități istorice, aș putea spune chiar cu un bagaj genetic în ceea ce privește partea de politică zonală, regională.

 

Cosmin Prelipceanu: Bagaj genetic? Mă tem că nu e corect.

 

Adrian Dobre: Este un conflict care vine din negura istoriei. Acum este o stare de o anumită acalmie, dar asta nu înseamnă că sensibilitățile nu au rămas. De asta am spus bagaj genetic. Mai mult decât a recunoaște că este o gafă nu știu ce aș putea să spun. Eu cred că doamna prim-ministru trebuie să-și facă o analiză foarte clară și foarte serioasă a consilierilor domniei sale, în primul rând, și a dosarelor de țară pe care le primește în aceste vizite. Cred că ar trebui pregătite mult mai bine. Sigur, nu sunt de dorit aceste gafe, pentru că pot crea frustrări în spațiul în care reprezintă România, Guvernul României și lasă de dorit.

 

Cosmin Prelipceanu: Cum spuneți, e o zonă cu foarte multe sensibilități, problemele sunt foarte recente. În plus, doamna a rostit numele capitalei unui stat pe care România nu l-a recunoscut.

 

Adrian Dobre: De acord, toată zona Balcanilor este o zonă complicată, este o zonă cu aspirații, cu interese care nu sunt întotdeauna convergente. Zona Balcanilor a fost întotdeauna o zonă fierbinte. E adevărat, este o gafă serioasă de diplomație, e posibil ca această gafă să treneze asupra relațiilor diplomatice dintre cele două țări dar sperăm că, până la urmă, cu eforturi diplomatice, va fi trecută cu vederea.

 

Cristina Pocora, PNL: Aveți de gând să discutați în PSD această gafă?

 

Adrian Dobre: Nu știu dacă analiza trebuie pusă la nivelul partidului de guvernământ, mai degraba la nivelul cabinetului prem-ministrului. Trebuie făcută o analiză extrem de amănunțită și de serioasă a consilierilor, pentru că în mod evident, dosarul și lucrurile n-au fost așezate cum trebuie.

 

Dan Barna, USR: Nu poate fi o chestiune de consilieri să nu știi în ce oraş te afli. E o chestiune de bun simț și de inteligență medie.

 

Sebastian Burduja, fondator PACT: La bilanţ, doamna premier urmărea cuvintele cu pixul, ca în clasele primare. Un partid ca PSD mereu s-a lăudat cu politica de cadre. Vă decredibilizați.

 

Adrian Dobre: Acum două luni mi-am dat demisia din executiv pentru a transmite un mesaj. Acesta a fost unul dintre ele. Gestul a fost suficient de puternic, mai ales că dețineam și o funcție politică, cea purtător de cuvânt. Eu mi-am făcut partea mea de gest politic. Gestul de a-mi da demisia din executiv și din calitatea politică e elocvent. Nu am fost demis, nu am fost revocat. A fost la cerere.

 

 

 

Aflată la Podgorica, Dăncilă i-a mulțumit premierului muntenegrean că se află la Pristina, capitala Kosovo

 

 

Premierul Viorica Dăncilă a susţinut miercuri o conferinţă de presă comună cu premierul muntenegrean Duško Marković, în care a spus că se bucură să fie la Pristina (capitala Kosovo), în loc să spună Podgorița, capitala statului Muntenegru. 

 

Gafa are multiple conotații negative: cea legată de de cunoașterea unor noțiuni minime - nu știe care este capitala Muntenegrului, cea care dovedește că nu știe pe ce lume se află, pe unde merge în vizită oficială ca reprezentant al statului român - nu ai voie ca premier al unei țări, în conferința de presă comună cu omologul să nu știi numele capitalei statului în care te afli în vizită, și una extrem de delicată, legată de faptul că tocmai a numit capitala unui stat pe care România nu l-a recunoscut. 

 

În înregistrarea conferinţei prezentată de Guvernul din Muntenegru, momentul în care premierul român rosteşte „Pristina” este fără sonor, remarcă jurnaliștii de la Digi 24. 

 

„Mă bucur să fiu astăzi la Pristina, în prima vizită a unui prim-ministru român în Muntenegru”, a spus Dăncilă.

 

Translatorul a sesizat greşeala şi a corectat automat traducând ”Podgorica” - capitala Muntenegrului și localitatea în care Dăncilă se afla pentru a susține conferința de presă comună cu omologul muntenegrean.

 

De asemenea, Guvernul muntenegrean a cenzurat greşeala făcută de prim-ministrul Viorica Dăncilă, pe linkul canalului de youtube al Guvernului din Muntenegru (video jos) către înregistrarea conferinţei de presă neauzindu-se, la minutul 6:03, când Dăncilă rosteşte „Pristina”. De asemenea, comentariile sunt dezactivate.

 

 

Executivul de la Bucureşti a întrerupt de pe contul de Facebook transmisiunea live a conferinţei de presă, iar ulterior nu a mai publicat vreo înregistrare cu aceasta.

 

Premierul Viorica Dăncilă se află, în perioada 25-27 iulie, într-o vizită oficială în Muntenegru şi în Republica Macedonia.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22